KERESÉS

Menu

CobraConto.Net 2022.5 változásnapló

NAV Online Számla Rendszer frissítés

Online számlaA NAV 2022.08.04-én tette közzé, hogy 2022.08.09-el az Online Számla Rendszer frissítésre kerül, az új Online Számla Rendszer verziószáma 3.17. Sajnos a frissítés újabb (néha hibásan működő) ellenőrzéseket és új visszajelzés típust is bevezet az adózók életébe:

  • Új visszajelzés típust vezet be a “Figyelmeztetés” és a “Hiba” mellett. Az új visszajelzés típusnak a neve “Info“, a “Figyelmeztetésnél” tehát enyhébb fokozatról van szó, egy megjegyzés csupán a NAV rendszerétől. Ilyen “Info” típusú üzenet jön vissza, amennyiben a feladott számla utalásos fizetésű, de a számlázóprogram nem adja fel a bankszámlaszámot az adatszolgálatatásban. A bankszámlaszám nem kötelező adat, pontosan ezért csak “Info” visszajelzést ad rá a NAV, nem “Figyelmeztetés”-t. A felhasználóknak az ilyen számlákkal nincs teendője, ezeket nem szükséges sztornózni vagy javítani.

    2022.5-ös CobraConto.Net verzióban az “Info” típusú visszajelzések minimalizálása érdekében az alábbi fejlesztések jelennek meg:

    • bevezetésre kerül az  ikon a számláknál, ezzel jelezve, hogy a csak “Info” típusú visszajelzésről van szó
    • a kiállító bankszámlaszámát fel fogja adni a program a NAV-nak, hogy a felesleg “Info” visszajelzéseket elkerüljük
    • a programban hibásan megadott bankszámlaszám (tehát nem értélemezhető sem GIRO, sem IBAN formátumra) feladása továbbra sem történik meg, mert a NAV ilyen esetben hibát adna vissza, amit szeretnénk elkerülni
    • “Info” tipusú visszajelzéssel rendelkező számlákat alapértelmezetten nem is jeleníti meg az új verzió a kezelendő számlák között a program indulásakor megjelenő kis információs ablakon, mert jelenlegi helyzet szerint ezekkel nincs teendő

    Minta az Info visszajelzéssel rendelkező számlára a Véglegesített számlák ablakon:


    Ilyen számla MOSZR Infó ablakán a  Folyamat státusz mezőben “Megjegyzés” szöveg látható:

    Ezeket a “Megjegyzés” (INFO) kategóriájú eredményeket alapból nem számítjuk bele a kezelendő számlák számába, csak akkor, ha az Admin programban a Beállítások / Működés / Rendszer  útvonal található rendszerbeállításoknál a “MOSZR.Megjegyzés.Figyelés” paraméter értékét 1-re változatja a felhasználó.

  • Amennyiben olyan sztornó számlát állítunk ki, melynek kelte megegyezik az alapbizonylat teljesítési dátumával, a NAV elismerten feleslegesen “A módosítás az eredeti számla teljesítési dátumát a módosító számla keltére módosítja.” info üzenetet ad vissza.

    Ígéretük szerint későbbi verzióban adnak javítást erre.

Számlakészítés

Funkcióbővülés
  • Előlegszámla és bekérő levél számlába történő importja során választható módon átkerülnek a számlába az importált bizonylat fej/láb ill. tételmegjegyzései. Az [Import] gomb Előlegszámla és Bekérő levél funkciói hatására megnyíló tallózó ablakon mostantól az [OK] gomb mellett található az importálandó bizonylat megjegyzéseire vonatkozó kapcsolók. melyek alapértelmezetten bekapcsoltak:

Partner

Funkcióbővülés
  • Az adószám alapján történő partner rögzítése során a partner név adatának kezelése fejlődött:
    • Amennyiben a NAV ad vissza rövid cégnevet az adószámhoz, a program ezt rögzíti a partner Név mezőjébe és a székhely “Név a bizonylaton” mezőjébe
    • Amennyiben a NAV csak hosszú, teljes cégnevet ad, a program a cégformát rövidíti (pl.: Korlátolt Felelősségű Társaság -> Kft., Nyíltkörűen Működő Részvénytársaság -> Nyrt.)
  • Az adószám alapján a NAV rendszeréből felvett partnerek székhelyhez tartozó Név a bizonylaton” és cím adatainak módosítása csak külön jogosultsággal lehetséges. Ezek a mezők alapértelmezetten nem írhatók tehát a NAV rendszeréből felvett partnerek esetén:

    Módosításuk a Partner ablakon található új [MOSZR] gomb megnyomása és a megerősítő kérdésre való “Igen “válasz után van lehetőség, ezután a cím adat mezők már írhatók:

    Ez a jogosultság azonban szabályozható Admin programban: amennyiben a “Partner MOSZR adatok módosítása” jogot elvesszük a felhaszálóktól és csak egyes csoportoknak vagy felhasználóknak adjuk ezt meg. Amennyiben az aktuális felhasználónak nincs joga a NAV-tól letöltött címadatok módosítására, akkor a [MOSZR] gomb megnyomása után elutasító üzentet kap:

Pénzügy

Funkcióbővülés
  • A bankkivonaton a tranzakciókkal szembeni tételelhez megadott gyűjtők értékei összesítve könyvelésre kerülnek a bank főkönyvi számára is, amennyiben a bank főkönyvi számánál a kötelező gyűjtő kapcsoló jelölve van.

 

Felvásárlás

Hibajavítás
  • Új Felvásárlási okirat állomány létrehozásakor a program “Invalid AvatarId” hibaüzenetet adott, nem jött létre az állomány. Javítva.

 

Munkalap

Hibajavítás
  • Előkészített munkalap törléskor a program hibásan ellenőrizte a felhasználó jogosultságát, emiatt a törlés egyes esetekben jogosultság hiány hibával meghiúsult. Javítva,
  • Előkészített egyszerűsített munkalap törlése során a bizonylat nem törlődött. Javítva.

 

Online Számla Rendszer (MOSZR) kezelő szolgáltatás

Funkcióbővülés
  • A NAV Online Számla Rendszer 3.17-es frissítésével párhuzamosan a szolgáltatásban is megadható, hogy az “Info” típusú visszajelzésekről is küldjön generáljon email figyelmeztetést a figyelmeztetések és a hibák mellett.
Print Friendly, PDF & Email
Top