KERESÉS

Menu

CobraConto.Net 2022.6 változásnapló

Cobra.Admin

  • Fontos változás, hogy mostantól csak sikeres admin belépés után fut le az adatbázis frissítés. Tehát:
    1. lépés: Jelszó megadása 2. lépés: az Admin jelzi, hogy frissíteni kell az adatbázist 3. lépés: [Igen] gomb megnyomása és lefut a frissítés

Partner

Funkcióbővülés
  • A partner adatlap és a partner azonosítók további kapcsolókkal bővültek, melyet az új Székhely-adatok frissítése a MOSZR-ből funkció megjelenése indokolt. A partner adatlapon az eddig egy “Rendelkezik adószámmal” kapcsoló 3 részre osztódott:
      1. Rendelkezik honi adószámmal
      2. Rendelkezik EU adószámmal
      3. Rendelkezik egyéb adószámmal

  • Ezzel párhuzamosan a partnerazonosítók kötelezővé tétele is hozzá lett igazítva a fenti változáshoz, most már az egyes adószám beállításokhoz rendelhetünk kötelező azonosítókat. Az opciók teljes listája:
      1. Nem kötelező az adott azonosító
      2. Mindig kötelező az azonosító
      3. Ha honi adószámmal rendelkezik a partner, akkor kötelező
      4. Ha EU adószámmal rendelkezik a partner, akkor kötelező
      5. Ha egyéb adószámmal rendelkezik a partner, akkor kötelező
      6. Ha bármilyen adószámmal rendelkezik a partner, akkor kötelező
      7. Természetes személy esetén kötelező az azonosító

Eddig a verzióig például az EU-s, közösségi partnerek esetén kényszerűségből a honi adószámot jelentő azonosítóba is szükség volt beírni az EU adószámot, ha a honi adószám azonosítója “Cég esetén” kötelezőre volt állítva. Mostantól ez a kényszer megszűnik. 

  • A 2022.6 verzióra való frissítéssel a korábbi “Cég esetén” kötelező azonosító automatikusan “Honi adószámmal rendelkezik” jelölést kapja. Továbbá a Törzsadatok / Beállítások ablakon megadott adószám azonosítók szerint partnereinkhez autmatikusan  bekerülnek a “Honi” és az “EU” pipák, attól függően, hogy melyikkel rendelkezik a partner a frissítés pillanatában. Ha vannak közösségi partnereink, akiknek a korábbi kényszer miatt a honi adószám azonosítóba is be volt írva a közösségi adószámuk, akkor a következő adattisztítást kell elvégeznünk a frissítés után:
      1.  Állítsuk a Közösségi adószám-nak megfelelő partnerazonosítót “EU adószámmal rendelkezik” kötelező beállításra:

      2. Nyissuk meg ezeket a partnereket, töröljük a honi adószám azonosítót és vegyük ki a pipát a rendelkezik “Honi” adószámmal kapcsolóból. így néz ki tehát helyesen:

  • Modernizálódott a partner adószám alapján történő rögzítésére szolgáló ablak. Az adószám alapján történő partnerfelvétel esetén mostantól a partner regisztált telephelyei is rögzíthetők:
    1. lépés 2. lépés

  • A 2022.5 verzióban a partnerek adatlapján megjelent [MOSZR] gomb (mely a partner NAV-tól letöltött székhely címének szerkesztését engedélyezte) megszűnt, helyét a Székhely címnél található [Szinkronizálandó a MOSZR-ből] pipa veszi át. Ezentúl minden partnernél, aki adószám alapján a NAV Online Számla rendszerből veszünk fel, a kapcsoló eleve bekapcsolt. Ez a kapcsoló szabályozza a, hogy a Székhely-adatok frissítése a MOSZR-ből funkció kezeli-e a partnert. A kapcsoló kezelése funkciótérhez kötött, mely neve “Partner MOSZR adatok módosítása” és mely alapértelmezetten bekapcsolt.
  • Az új Székhely-adatok frissítése a MOSZR-ből funkcióval a belföldi adószámmal rendelkező partnereink adatait a NAV Online Számla Rendszer-ből tömegesen frissíthetjük. Bővebben bejegyzésünkben: http://help.cobra.hu/index.php/2022/10/20/partneradatok-szinkronizalasa-az-online-szamla-rendszerbol/. A funkcióból ütemezve (pl. naponta éjszaka) futó automata szerviz is készült, telepítéséhez konzulens szolgáltatás szükséges.
  • A partner adatlapon mostantól megadható a posta cím GLN adata is.

 

Számlakészítés

Hibajavítás
  • A Számlakészítés / Ütemezett számlázás / Listák / Számlázás ütemezés lista a törölt státuszú tételeket is hozta. Javítva.
Funkcióbővülés
  • A NAV figyelmeztetéseket megakadályozandó, mostantól alapértelmzetten tiltott a negatív összegű alapszámla kiállítása. Amennyiben elengedhetetlen ilyen kiállítása (pl.: nem a CobraConto.Net-ben kiállított számla jóváírása), akkor Cobra.Admin program Rendszerbeállítások között a “Számla.NegatívVégösszeg.Engedélyezve” kapcsoló értékét 1-re kell állítani. Természetesen ez a korlátozás a módosító okiratot és a sztornó számlát nem érinti.
  • Az Online Számla Rendszer napló áttekintő ablaka bővült:

 

Pénzügy

Hibajavítás
  • A Közösségi forgalom ÁFA bevallás csak 2021 és utáni adóévekre működött. Mostantól 2021 előtti adóévekre a régi (átalakítás előtti) felület jelenik meg, amivel a bevallás elkészíthető.

  • Kimenő számla törlésekor nem történt meg a kapcsolódó ÁFA átvezetés, előleg és visszatartás vegyes bizonylatok törlése. Javítva.
Funkcióbővülés
  • Importálható a SimplePay online fizetési rendszer részletező jelentése a bank tranzakcióhoz. Bővebben: http://help.cobra.hu/index.php/2022/10/14/simplepay-kereskedoi-riport-import/
  • Új banki szoftver támogatása: MagNet Bank NetBank ISO (SEPA)
  • ÁFA bevallás: az M lapon a teljesítés dátuma mezőbe egyedi érték is megadható a bejövő számlákon, amennyiben a Cobra.Admin program Rendszerbeállítások menüben a  “Pénzügy.BejövőSzámla.ÁFAMLapTeljesítésiDátum” kapcsoló értékét 1-re állítjuk. A hatására megjelenő mező:

  • A “Gyűjtő.Kategória.ÖsszegEgyezőség” (Igaz érték esetén a kategóriába tartozó gyűjtők értéke ki kell adja a forrás (tételsor/bizonylat) értékének 100 százalékát.) kapcsoló hatására működésbe lépő ellenőrzés módosult: amennyiben csak 1 gyűjtő van az adott kategóriában, 100% egyezőség elfogadott csak. Amennyiben viszont több, akkor 0,5% eltérés engedélyezett továbbra is.
  • Új, modern lista: Pénzügy / Listák / Rögzítési lista. Célja, hogy a választott bizonylattípus adott időszakban rögzített (véglegesített) tételeit naplón belüli sorszám szerint listázza. Kezelőszervei megegyeznek a szintén új Hierarchikus főkönyvi kivonatnál bemutatottal.,

 

Főkönyv

Funkcióbővülés

 

Értékesítés

Hibajavítás
  • Teljesítés által generált raktári bizonylatra nem került rá a bizonylattömbhöz beállított fix megjegyzés. Javítva.
Print Friendly, PDF & Email
Top