KERESÉS

Menu

szamlazz.hu összes számlaadat xlsx import

A szamlazz.hu-ról letölthető (https://tudastar.szamlazz.hu/gyik/fokonyvi-adatexport), a kimenő számlák fejadatait, tételeit és partneradatait is tartalmazó fájlok beolvasását a Pénzügy modul Kimenő számlai közé az Import program szamlazz.hu formátum / Kimenő számlák (excel) menüpontban végezhetjük el.

  1. A szamlazz.hu-ról letöltött csv fájlt Excelben még alakíthatjuk, kiegészíthetjük (pl. kontírszámok), majd mentsük xlsx formátumba
  2. Indítsuk el az Cobra.Import.exe programot és szamlazz.hu formátum / Kimenő számlák (excel) menüpontból indítsuk el a betöltési varázslót:

  3. A következő képernyőn adjuk meg a cél adóévet, naplót és hogy azonnal véglegesítve is legyenek-e a számlák. Majd válasszuk ki az xlsx fájlt. A táblázatban megjelennek a számlák és azok tételsorai:

  4. A következő képernyőn szükséges a törzsadat összerendelést megadni:

    • Vevőazonosító típus: A szamlazz.hu minden vevőnek egy egyedi belső azonosítót ad. Ezt az xlsx fájl M (Vevő Azonositó) oszlopában megadott azonosító értékét vizsgálja az import az általunk kiválasztott CobraConto.Net-ben felvett partner azonosítóban.
      • Amennyiben nem található meg, további azonosítókat vizsgál: Vevő adószám (S oszlop), Vevő adószám EU (T oszlop) és Vevő csop. adószám (AW oszlop). Ha ezek alapján sem található meg, akkor a partnert új partnerként fel is veszi a törzsbe. Új partner esetén, amennyiben adószám nincs, automatán természetes személy jön létre.
      • Amennyiben már megtalálható, ez a Cobra beli partner lesz a számla vevője. Az import cím frissítést nem végez meglévő partner esetén.
    • Rendelésszám jellemző: Az xlsx fájl H (Rendelésszám) oszlopában megadott értéket importálhatjuk egy jellemzőbe, mely a kimenő számlához rögzítésre kerül.
    • Alapértelmezett tétel árbevétel kontír: Amennyiben az xlsx fájl AM (Tétel árbevétel főkönyv) oszlopában nem található árbevétel főkönyvi szám, a program ezt rakja a tételekhez, mint nettó K oldali kontírszám.
    • ÁFA kulcs összerendelés: Az xlsx fájl AI (Áfakulcs) oszlopában található ÁFA % értékek összerendelése szükséges a Cobra beli ÁFA kulcs törzsadatokkal, hogy azok értelmezhetők legyenek. Pl.:

    • ÁFA típus összerendelés: Az xlsx fájl AP (Tétel áfa gazdasági esemény) oszlopában található értékek összerendelése szükséges a Cobra beli ÁFA típus törzsadatokkal, hogy azok értelmezhetők legyenek, ezáltal biztosítva az ÁFA értékek kontírozását és bevallását. Fontos! Amennyiben a fájlban üres értékek (is) találhatók ebben az oszlopban, ezt is rendeljük ÁFA típushoz. Pl.:

    • Automata kiegyenlítés, ha a kifizetett összeg nem 0: Az import során vegyes kiegyenlítések generálására van lehetőség, mellyel például a bankkártyásan fizetett számlák rögtön kiegyenlítve kerülnek rögzítésre. Ennek feltétele, hogy az import xlsx-ben az X (Kifizetett összeg) oszlopban szerepeljen a kifizetett összeg.  Az import xlsx-ben a G (Fizetés módja) oszlopában szereplő értékeket rendeljük NAV fizetési módhoz és átvezetési számlához, mellyel szemben a kiegyenlítés könyvelése megtörténik. Pl.: az “átutalás” esetén nem lesz automata kiegyenlítés, a másik kettőnél igen.
      “készpénz” esetén tehát keletkezik egy kifizetett számla, melyet a 3898-al szemben egyenlítettünk ki:

 

Licenc

A funkció használata licenchez kötött, megvásárlásához kérjük, keresse kollégáinkat az ajanlat@cobra.hu email címen!

Print Friendly, PDF & Email
Top