KERESÉS

Menu

Partneradatok szinkronizálása az Online Számla Rendszerből

A 2022.6-os verzióban megjelent funkciókkal a belföldi adószámmal rendelkező partnereink adatait a NAV Online Számla Rendszer-ből frissíthetjük. Ennek használatbavétele előtt olvassuk el és szükség esetén végezzük el az EU-s partnerek adattisztítását a 2022.6 változásnaplóban leírtak szerint!

Alapadatok előkészítése

Hogy ez a frissítés megtörténjen-e, az partnerenként szabályozható a partner adatlapon újonnan megjelent “Szinkronizálandó a MOSZR-ből” kapcsolóval:

A 2022.6-os frissítést követően ez minden partnerünknél kikapcsolt állapotban fog állni. 2 módon lehet ezen változtatni:

  • ha kevés partnert szeretnénk csak szinkronizálni, akkor kézzel bejelöljük a kívánt partnereket
  • ha a partnereink túlnyomó többségét szinkronizálni szeretnénk, akkor használjuk a Partnerek / Karbantartás / Székhely MOSZR szinkron kapcsolása funkciót. Ha megnyomjuk a pipa behelyezése után a [Indít] gombot, akkor minden honi adószámmal rendelkező, nem anonimizált és nem inaktív partnerünkhöz be fog kerülni a “Szinkronizálandó a MOSZR-ből” pipa:
    A fenti tömeges művelet elvégzése után a szinkronizálni nem kívánt partnerekből távolítsuk el a “Szinkronizálandó a MOSZR-ből” pipát. 

 

Székhely-adatok frissítése a MOSZR-ből

A “Szinkronizálandó a MOSZR-ből” pipával rendelkező partnereink frissítését az Online Számla Rendszerből a Partnerek / Karbantartás / Székhely-adatok frissítése a MOSZR-ből funkcióval indíthatjuk el. Használatához szükséges, hogy az adott felhasználó rendelkezzen a “Partner MOSZR adatok letöltése” funkció jogosultsággal, ami alapesetben kikapcsolt.

Ez a funkció:

  • Ellenőrzi, hogy a megadott adószám törzsszáma érvényes-e a NAV rendszere szerint. Ha érvénytelen, alapértelmezetten inaktiválja a partnert.
  • Amennyiben érvényes, frissíti a székhely címét és/vagy a cégnevet, ha szükséges.
  • Amennyiben érvényes a törzsszám, akkor alapértelmezetten (és ha a NAV rendszere visszaadja) frissíti az adószám ÁFA-kód és területi kód-ját. Sőt, ha eddig csak a törzsszám volt nyilvántartva és a NAV visszaadja az adószám ÁFA-kód és területi kód-ját is, akkor alapértelmezetten ezt is kiegészíti.

 

Az alapértelmezések megváltoztathatók a Cobra.Admin programban, a Rendszerbeállítások menüpontban. Nézzük ezeket:

Megnevezés Leírás Alapértelmezett érték Magyarázat
Partner.MOSZR.Letöltés.ÉrvénytelenInaktív Adószám ellenőrzés: amennyiben nem létező, vagy érvénytelen adószámot talál, a partnert inaktívvá teszi. 1 Amennyiben ez ellenkezőjét szeretnénk, állítsuk 0-ra
Partner.MOSZR.Letöltés.ÉrvénytelenTörlés Adószám ellenőrzés: amennyiben nem létező, vagy érvénytelen adószámot talál, az adószámot a partnertől törli. 0 Amennyiben az érvénytelen adószámot törölni akarjuk, állítsuk 1-re
Partner.MOSZR.Név A partner neve mező szinkronizálása az Online Számla Rendszerből letöltött adózó nevével (egyébként csak a név a bizonylaton). 0 Amennyiben a partner Név adatát is frissíteni akarjuk, állítsuk 1-re
Partner.Adószám.Törzsszám Partner adószámaiból (honi, csoportos) csak a törzsszám nyilvántartása. 0 Amennyiben csak törzsszámokat tartunk nyilván a partner adószámoknál, állítsuk 1-re az első szinronizálás előtt!
Figyelem! Ezen beállítás 1-re változtatásának az a hatása, hogy a frissítés a törzsszámra visszavágja az adószámokat!

 

Az, hogy az érévénytelen adószámmal rendelkező partnereink csak inaktiválódni fognak vagy az adószámuk is törlésre kerül, az az ablakon is látható indítás előtt:

Az [Indít] gomb megnyomásával a funkció először kigyűljti a szinkronizálandó partnereket, majd elindítja a partnerenként a vizsgálatot és szükség esetén a frissítés / inkativálás /adószám törlés műveletet. A folyamat előrehaladta látható a folyamatjelzőn és a Megvizsgált mezőben lévő szám növekedéséből is:

A megvizsgált partnereket minden esetben besorolja a program az alábbi kategóriákba, és növeli az ablakon a megfelelő számlálót

      • Nem létező adószám: nem is lehet értelmes honi adószám vagy a NAV szerint nem létezik
      • Érvénytelen adószám: létezik, de a NAV szerint érvénytelenítve van
      • Frissített partner
      • Változatlan

A vizsgálat lefutását a “Feldolgozás eredménye” fülön látható üzenet jelzi:

A Frissített partnerek és a Nem létező ill. érvénytelen adószámmal rendelkező partnereink listáját a sikeres művelet után megtekinthetjük a megfelelő fülre átváltva:

A frissített, ill. nem létező / érvénytelen partnerek lista elemein duplán kattintva a partner adatlapja megnyitható.

A partnerek változásai ill. inaktiválásáról eseménynapló bejegyzés is készül:

Print Friendly, PDF & Email
Top