KERESÉS

Menu

Partner címek frissítése a NAV követelménye szerint

Partner számlázási cím adatok átalakítása

A 23/2014. (VI.30.) és az azt módosító 2/2015. (II. 3.) NGM rendeletet az elektronikus formában megőrzött számlák esetében, 2016.01.01-től adóhatósági ellenőrzés végzéséhez egy új adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő. Az új adatszolgáltatást az említett rendelet 2. és 3. mellékletében rögzített formátumban és szerkezetben kell rendelkezésre bocsátani.

A CobraConto.Net rendszer a 2015.8 verziótól bevezetett új címtárolás rendszere lehetővé teszi rendeletben előírt szerkezetű adatszolgáltatást. Az új adatszolgáltatásban a számlázási címadatokat a következő bontásban kell biztosítani: Irányítószám, Helység neve, Kerület, Közterület neve, Közterület típusa, illetve jellege, Házszám, Épület, Lépcsőház, Emelet, Ajtó. Mivel a rendelet a 2016.01.01. után kiállított számlákra kötelező érvényű, ezért a 2016. évben a legelső kiállításra kerülő számla előtt el kell végezni a Partner címadatok kézi adatbevitellel való javítását vagy tömeges konverzióját.

Kézi adatbevitellel

A szükséges címbontás elvégezhető a CobraConto.Net 2015.8 vagy frissebb verziójában egyenként megnyitva minden partnerhez tartozó szerkesztőablakot. Az új szerkezetnek megfelelően megváltozott a partner címének rögzítésére szolgáló felület. Régi szerkezetet használó (2015.7.3 és korábbi) verzióról a 2015.8 verzióra (vagy újabbra) váltva, a frissítés után, a Partner ablakban a NAV konform címbontást biztosító új mezők üresek:

A korábban használt Utca, hsz. mező inaktív, ide a program a 2015.8 verziótól automatikusan összefűzi a Közterület neve, Közterület típusa, illetve jellege, Házszám, Épület, Lépcsőház, Emelet, Ajtó mezőkben megadott adatokat. Kézi javítás esetén másolhatjuk az Utca, hsz. mezőben lévő adatokat és beilleszthetjük az új mezők valamelyikébe:

Az Ok gombot megnyomva elmenthetjük a módosításunkat.

Partner cím konvertálás tömegesen

Hogy a címek frissítésének kézzel való időrabló folyamatát elkerüljük, használjuk a  Partner / Karbantartás / Partner cím konvertálás funkciót! Az ablakot megnyitva szükséges kiválasztani egy országot, sok partner esetén pedig ajánlott egyéb szűrőt is használni, pl. várost. A Frissít gomb megnyomására a szűrésnek megfelelő partnereink megjelennek az ablakban:

partner_konvertalas

A Közterület neve, Közterület jellege, Házszám, Épület, Lépcsőház, Emelet, Ajtó mezőibe a program felajánlja az Utca mezőben található adatok felismerhető darabjait.

A szűrés alapján kigyűjtött partnerekhez tartozó címek Közterület neve, Közterület típusa, illetve jellege, Házszám, Épület, Lépcsőház, Emelet, Ajtó mezőibe a program felajánlja az Utca mezőben található adatok felismerhető darabjait, ami nem biztos, hogy tökéletes eredményt ad minden esetben. Ezért az ablakban az Indít gombra kattintás előtt minden sorban ellenőrizni kell az automatikus bontás alapján kitöltött mezőket. A Partner, Szervezeti egység, Irsz, Város és Utca mezők kivételével minden mező szerkeszthető, tehát módosítható. Az ellenőrzés, és az esetlegesen szükséges módosítás elvégzése után, az Indít gomb hatására megtörténik a konverzió. A program az ablakba csak azok közül a partnerek közül válogat, amelyik partnerekhez még nincs NAV konform címbontás rögzítve.

Amennyiben a leszűrt táblázatban üres közterület név van, az Indít gombot megnyomva hibaüzenetet ad a program:

Az üres közterület névvel rendelkező partnerek előtt piros alapon felkiáltó jelet láthatunk:

Ilyen esetben két utat választhatunk: ebben a táblázatban adjuk meg kézzel a Közterület neve adatot, vagy a Del billentyűvel (a táblázat alján található Törlés gomb is működik) kitöröljük a konvertálandó partnerek listájából a sort és később javítjuk kézzel.

Print Friendly, PDF & Email
Top