KERESÉS

Menu

Átállás az Online Számla Rendszer 3.0 verzióra

A helyes adatszolgáltatás előfeltételei

 • Microsoft .NET-keretrendszer 4.5.2 használata a számítógépen. Windows XP-re a .NET-keretrendszer 4.5.2 verziója már nem telepíthető. Amennyiben bizonytalan, töltse le és futassa a http://ftp.cobra.hu/files/CheckDotNet.exe ellenőrző programot!
 • Minimum 2020.8.1-es CobraConto.Net verzió használata. Ellenőrizhető a program bal alsó sarkában:

 • Olyan licence használata, melyben a Frissíthetőség dátuma minimum 2021.01.01 (vagy nagyobb). Külső licenc használata esetén is érvényes:

 • A licenceben engedélyezett maximum Online Számla Rendszer verziót a 2020.8 verzió telepítése után a Főmenü / Számlakészítés / Online Számla Rendszer / Karbantartás / Beállítások ablakon is ellenőrizheti:
  – Amennyiben itt 3.0 értéket lát, Önnek nincs teendője a licensszel kapcsolatban:

  – Amennyiben viszont 2.0 értéket lát, kérjük gondoskodjon az új licence beszerzéséről és aktiválásáról! Ha nincs érvényes terméktámogatása a 2020.12.31 után, a szoftver 2021.01.01 után is csak 2.0-ás adatszolgáltatást fog végezni!

 • Az ÉLES rendszer protokoll verziója a frissítés után “Auto” értéken fog állni. Ne változtassa meg. Ez biztosítja, hogy a futtató számítógép órája alapján a program eldönti, hogy még 2.0 vagy már 3.0 verziót kell használni:

 • A számlázásra használt ÁFA kulcsok helyes beállítása. A jogszabályi változás adat strukturális változásokat is jelent, mely a számlázás során használt ÁFA kulcsokhoz való extra adatok megadását jelenti.
  Az ÁFA kulcs törzsadatoknál megjelent a MOSZR kapcsolat / Típus és Kód: Az Online Számla Rendszer adatszolgáltatásának 3.0-ás verziója kötelezővé teszi a használt ÁFA kulcsok típusba sorolását és szükség esetén még egy külön kóddal való jelölését is:

  Enélkül nem fog tudni a program 3.0-ás adatszolgáltatást végezni, a számla feladás nem történik meg! A beállítás elvégzéséhez a felhasználó cégnek tisztában kell lennie, hogy számlázása során pontosan milyen okból használ 0%-os vagy adómentes jelölést, mivel ezek jelölését a NAV a 3.0-ás adatszolgáltatásban kötelező teszi. Ügyfélszolgálatunk szívesen segít az adatok rögzítésében, de nem tud a cégeknek adótanácsadást nyújtani. Amennyiben bizonytalan, konzultáljon könyvelőjével!

  A NAV besorolása szerint az alábbi ÁFA esetek lehetségesek:

   Adómértékkel (tehát nem 0) rendelkezik az ÁFA kulcs (pl.: 5%, 27%). Kiegészítő kód nincs. Pl:

   

  • Adómentességet jelöl az ÁFA kulcs. Ez esetben még kiegészítő kóddal is jelölni kell a különböző okokat:

  AAM: Alanyi adómentes
  TAM: „tárgyi adómentes” ill. a tevékenység közérdekű vagy speciális jellegére tekintettel adómentes
  KBAET: adómentes Közösségen belüli termékértékesítés, új közlekedési eszköz nélkül
  KBAUK: adómentes Közösségen belüli új közlekedési eszköz értékesítés
  EAM: adómentes termékértékesítés a Közösség területén kívülre (termékexport harmadik országba)
  NAM: egyéb nemzetközi ügyletekhez kapcsolódó jogcímen megállapított adómentesség

  Pl.:

   

  • Áfa törvény hatályon kívüliség áll fenn. Ez esetben még kiegészítő kóddal is jelölni kell a különböző okokat:

  ATK: Áfa tárgyi hatályán kívül/Outside the scope of VAT
  EUFAD37: Áfa tv. 37. §-a alapján másik tagállamban teljesített, fordítottan adózó ügylet
  EUFADE: Másik tagállamban teljesített, nem az Áfa tv. 37. §-a alá tartozó, fordítottan adózó ügylet
  EUE: Másik tagállamban teljesített, nem fordítottan adózó ügylet
  HO: Harmadik országban teljesített ügylet

  Pl.:

• Beföldi fordított adózás. Kiegészítő kód nincs. Pl.:

 

• Áthárított áfát tartalmazó különbözet szerinti adózás.  Ez esetben még kiegészítő kóddal is jelölni kell a különböző okokat:

– TRAVEL_AGENCY: Utazási irodák
– SECOND_HAND: Használt cikkek
– ARTWORK: Műalkotások
– ANTIQUES: Gyűjteménydarabok és régiségek

Pl.:

  

• Nincs felszámított áfa a 17. § alapján. Kiegészítő kód nincs. Pl.:

• Speciális esetek, ahol az áfaalap és a felszámított adó nem következik egymásból. Ez esetben még kiegészítő kóddal is jelölni kell a különböző okokat:

REFUNDABLE_VAT: az áfa felszámítása a 11. vagy 14. § alapján történt és az áfát a számla címzettjének meg kell térítenie
NONREFUNDABLE_VAT: az áfa felszámítása a 11. vagy 14. § alapján történt és az áfát a számla címzettjének nem kell megtérítenie

Pl.:

               

Ezeket az adatokat a számlázás során alkalmazott ÁFA kulcsoknál kell megadni. A kódok valódiságát az adott típushoz az ÁFA kulcs rögzítésekor a program ellenőrzi, és nem hagy érvénytelen adatot bevinni.

Nem létező kód a megadott típushoz:

Hiányzó kód, pedig kötelező az adott típushoz:

 • 2021-től az alábbi vevői csoportokat kell elkülöníteni az adatszolgáltatásban:
  VEVŐ TÍPUS NAV elvárása Adószámmal rendelkezik? Természetes személy? Vevőazonosítók a számlán
  (katt a nagyobb képért)
  Belföldi adóalany vevő ebben az esetben a név, cím és adószám (csoporttag esetén csoportos adószám) kötelező a számlán és az adatszolgáltatásban

  Közösségi adóalany vevő ebben az esetben a név, cím és adószám kötelező a számlán és az adatszolgáltatásban

  Nem közösségi adóalany vevő a név, cím kötelező, az adószám pedig nem kötelező, de lehetséges feltüntetni a számlán és az adatszolgáltatásban is

  Nem adóalany és nem magánszemély vevő a név és a cím feltüntetése kötelező a számlán és az adat szolgáltatásban is. Ebbe a kategóriába tartoznak például a gazdasági tevékenységet nem folytató társasházak

  Magánszemély vevő a név és a cím feltüntetése kötelező a számlán, az adatszolgáltatásban viszont nem lehet benne (erről a program gondoskodik)

Adószámos természetes személynek (olyan partner aki “Természetes személy” ÉS “Rendelkezik adószámmal” is egyszerre, például őstermelő) való számlázás véglegesítésekor a program kikényszeríti, hogy a kiállító eldöntse, hogy a partner milyen minőségben jár el:

  • Amennyiben magánszemélyként: a Vevő azonosítók fülön törölni kell az adószámot és a “Rendelkezik adószámmal” pipát. Tehát, csak a “Természetes személy” lehet bepipálva:

  • Amennyiben adóalanyként: a Vevő azonosítók fülön törölni a “Természetes személy” pipát:

Egyéb esetben a program figyelmeztetés révén nem fogja engedni a véglegesítést:

Print Friendly, PDF & Email
Top