KERESÉS

Menu

Készletmozgás áttekintő lekérdezés

A 2016 októberében megjelent, mindenki által letölthető lekérdezés célja a már megtörtént készletmozgások áttekintése, összegzése és elemzése 4 formában:

  • Tételes mozgás karton
  • PIVOT tábla a bevételekről és kiadásokról
  • Dashboard a mozgások szűréséhez, grafikonon való áttekintéséhez és az egyes mozgásbizonylatok tételeinek vizsgálatához
  • Dashboard az elmúlt évek azonos időszakainak összehasonlítására a készletfogyás tekintetében

 

A lekérdezések általános használatához a 2015.7-es verzió leírása nyújt segítséget.

 

A tárgyalt lekérdezésben használható szűrési lehetőségek:

keszletmozgas_filter

  • Dátumtól Dátumig: a vizsgálandó időszak kezdete és vége, több adóéven is átívelhet az intervallum
  • Megjelenítendő bizonylat jellemző: amennyiben a készletmozgás bizonylatokon használunk jellemzőket, az itt kiválasztott jellemző értéke a Tételes mozgás karton utolsó oszlopában megjelenik
  • Termék azonosító típus: mivel a rendszerben egy termékhez több azonosító típust is rendelhetünk (pl.: belső cikkszám, szállítói cikkszám, stb), az itt kiválasztott azonosító típus kerül megjelenítésre a lekérdezéseken
  • Termék azonosító: a mezőben F9-el tallózhatunk a cikktörzs elemei között a kiválasztott Termék azonosító típus alapján. Figyelem: csak azok a termékek jelennek meg a tallózóablakban, melyek rendelkeznek a kiválasztott azonosító típussal! Nyilván a lekérdezés csak a kiválasztott termék mozgásait fogja lehozni.
  • Terméknév: bepipálva a lehetőséget, tallózhatunk F9 -el a cikktörzsünkben név alapján. Nyilván a lekérdezés csak a kiválasztott termék mozgásait fogja lehozni.
  • Egyedi azonosító: Amennyiben kifejezetten egy SARZS vagy sorozatszám mozgásaira vagyunk kíváncsiak, az opció bejelölése után adhatunk meg egyedi azonosítót. Így a lekérdezés csak azon termék mozgásait fogja lehozni, melyen az általunk megadott egyedi azonosító szerepel.
  • Partner azonosító típus: mivel a rendszerben egy partnerhez több azonosító típust is rendelhetünk (pl.: partnerkód, adószám, stb), az itt kiválasztott azonosító típus kerül megjelenítésre a lekérdezéseken
  • Partner azonosító részlet: csak azon partnerekhez tartozó mozgásokat fogja a lekérdezés megjeleníteni, mely esetben a mezőben megadott érték a kiválasztott partner azonosító típus értékei között szerepel
  • Partnernév: az opciót bejelölve, az F9 billentyűvel partnereink közül név alapján választhatunk ki egyet, akinek a mozgásait szeretnénk megjeleníteni
  • Raktár: kijelölhetjük, mely raktár(ak)ban kívánjuk a lekérdezést futtatni
  • Mozgásnem: az opció használatával csak a kijelölt mozgásnemű mozgások kerülnek megjelenítésre
  • Termékkategória: hatására csak a megadott termékkategóriába eső termékek mozgásait hozza a lista
  • Cím típus: A rendszerben egy mozgás bizonylathoz egy cím kerülhet rögzítésre. Ez a cím típus a “Partner” (a raktári mozgásokon kizárólag ez adható meg, és a számla ill. telesítés által generált raktármozgások esetén is ez kerül feltöltésre). A raktári Szállítólevél bizonylaton azonban szállítási címet adunk meg első sorban, a Partner sok esetben üres marad. A “Cím típus’ legördülő mező lehetővé teszi, hogy a szállító levél által mozgatott tételekhez a szállítási cím partneradatai (partnerkód, partner név) szerint listázzuk ki.

 

Kötelező adatok: Dátumtól Dátumig és Raktár

 

A lekérdezést minden esetben a szűrési feltétel megadása után, a megfelelő lekérdezés formát kiválasztva, a Frissítés gomb megnyomásával indíthatjuk:

 

Tételes mozgás karton

Célja a leszűrt mozgásokról a lehető legtöbb információt a felhasználó elé tárni. Ezek a következők:

Raktár
Irány
Dátum
Partnerkód
Partner név
Mozgásnem
Hivatkozás
Biz.szám
Biz.név
Azonosító
Terméknév
Egyedi azonosító
Bevétel
Kiadás
Készlet
MEE
Mozgásár/db
Mozgásérték
Eladási ár
Eladási érték
Biz. jellemző

 

 

A táblázatban megjelenített adatok excel-szerűen tovább szűrhetőek, ehhez vigyük egerünket a szűrni kívánt oszlop fejléce fölé és kattintsunk a megjelenő kis tölcsér ikonra és válasszuk ki a keresett adatot:

 

A táblázat láblécében a Bevétel és az Kiadás mennyiségének, illetve az Eladási érték oszlop összesítését láthatjuk:

keszletmozgas_teteles_1

 

Egy adott tételre kétszer kattintva a lekérdezés megnyitja a raktári bizonylatot, melyen a mozgás szerepel:

p0dok7damr

 

A leszűrt lista nyomtatható: , vágólapra helyezhető: , Excelbe menthető: , illetve TXT-be is menthető:  a lekérdezés alatt található ikonokra kattintva.

 

PIVOT

A leszűrt adatok összesített megjelenítésére szolgál az alapértelmezetten Raktár / Termék szegmentálásban megjelenő táblázat, mely a megadott időszak bevételeit és kiadásait gyűjti össze:

A mezők szabadon átrendezhetőek húzd és ejtsd módszerrel, ezzel a saját kimutatásunkat létrehozva:

5n9l1sod2j

 

Dashboard

A Cobra új fejlesztői eszközeinek hála mostantól a rendszerben tárolt adatok grafikonokon is ábrázolhatóak.

Ennek az új eszköznek a segítségével készült a Készletmozgás áttekintő dashboard is, melyen az alap szűréseken túl multi-select (shift vagy ctrl + egér klikk) kijelöléssel egyes raktárakra, termékekre és partnerekre is szűrhetünk.  A szűrés azonnal hatással lesz a dashboard többi elemére is:

 

Az lekérdezett időszakot a bal felső csúszka segítségével állíthatjuk be:

iliktftwev

Egy panelen beállított szűrést a panel jobb felső sarkában található ikonra (Clear Master Filter) kattintva törölhetjük:

A megadott szűrések alapján a Bevételezések és a Kiadások két külön oszlopdiagramon  jelennek meg, melyen az oszlopok havi bontásban ábrázolják a mennyiségeket. Bármely oszlop fölé húzva az egeret, a hónapnak megfelelő mennyiségeket mutatja cikkszámonként a popup ablak:

 

A dashboard jobb oldalán láthatjuk a legelemibb adatokat, jelesül a készletmozgás bizonylatokat (pirosak a kiadások, zöldek a bevételek), alattuk pedig a kijelölt bizonylat(ok) tételeit egyedi azonosítóval együtt, ha volt ilyen. A bizonylatok közül itt is többet jelölhetünk ki a shift vagy ctrl billentyűt nyomva tartva és az egérrel kattintva:

Időszaki összehasonlító dasboard

Gyakran merül fel a kérdés, hogy adott termék vagy termékcsoportok fogyása milyen tendenciát követ, kimutatható-e szezonalitás az eladásokban. Erre a kérdésre segít válaszolni az Időszaki összehasonlító dashboard, mely a megadott időintervallum hónapjai szerint összesíti a termékek kiadási mennyiségét, mozgásértékét (ezresekre kerekítve) és eladási értékét (ezresekre kerekítve).

Példánkban 3 év  jún-júl-aug hónap “Ásványvíz” kategóriájú értékesítéseit hasonlítjuk össze:

idoszaki

 

Az adatokat évek sorozatára bontva egy pivot táblában és egy grafikonon láthatjuk. A pivot tábla összesítő sorait kinyitva termékenkénti bontásban láthatjuk a mozgások összesítését:

 

fvmtsduayt

Print Friendly, PDF & Email
Top