KERESÉS

Menu

Gyűjtők

Bevezetés

A gyűjtők (elemzési dimenziók) fogalma és használata a teljes CobraConto.Net rendszeren keresztülvonul: megadhatók mint bizonylatfej és -tétel adatok egyaránt. Az analitikákban megadott gyűjtőzések paraméterezés szerint megjelennek a főkönyvben is, és az ún. gyűjtőkartonokon lekérdezhetők.

Segítségükkel az analitikus/szintetikus listák, lekérdezések eredménye pontosítható (szűrhetünk), rugalmasan kialakíthatóak költséghely/költségviselő, részleg- és munkaszám, értékesítők, ügynökök vagy bármi egyéb dimenziókba sorolt későbbi adat elemzésének céljából. Az egyszerűbb rendszerekkel ellentétben a CobraConto.Net rendszerben korlátlan számban rendelhetünk gyűjtőket egy adathoz.

Rögzítésük

A gyűjtők felvételét a Törzsadatok/Gyűjtők menüpontban végezhetjük el.

Megnevezés: Az adatokhoz (bizonylatfej vagy tétel) való kiválasztás és hozzárendelés ez alapján történik

Raktári mozgás gyűjtő: jelöljük, amennyiben raktári tételek gyűjtőzésére is szeretnénk használni a gyűjtőt

Főkönyvi gyűjtő: jelöljük, amennyiben szeretnénk, hogy az analitikákban megadott gyűjtőzések a főkönyvbe is feladásra kerüljenek

Kategória: A mezőbe kiválasztható adat, ami Szűrési lehetőséget biztosít. Gyűjtőkód szempontjából kategória lehet a költséghely, munkaszám, gépkocsi, ágazat, stb. A Kategóriák állomány ablak a (fogaskerék) ikon hatására nyílik meg, ahol új kiválasztható kategória vehető fel. A kategóriából egy gyűjtőkódhoz a helyi sajátosságnak megfelelő besoroláshoz igazodva több is rendelhető.

Azonosító: Az ablakban rögzíthető a gyűjtőhöz egy speciális adat, Azonosító típus megnevezéssel és a megnevezéshez tartozó Érték adattal. Erre az adatra akkor lehet szükség, ha a gyűjtő egy másik rendszerben a rendszerben alkalmazott azonosítóval van egyedileg meghatározva, és a másik rendszer és a jelen rendszer között export/import kapcsolat létezik.

Használatuk

Bizonylatainkon fej- iletve tételadatként is rögzíthetünk gyűjtőket. A gyűjtőre rögzített érték százalékosan vagy manuális berögzítéssel is történhet. Az alapértelmezett érték a 100%, de a rendszer lehetőséget ad az értékek szétbontására és több gyűjtőbe sorolására egyaránt. A fejben rögzített gyűjtő a teljes bizonylatra és annak kontírszámára vonatkozik, a tételhez rögzített gyűjtők csupán a tétel értékére és kontírszámára. A minden tételsort egyenként kiválasztva több gyűjtőt is rendelhetünk hozzá (párhuzamos analitikák is kezelhetők!), „Sz” oszlopban található kapcsolóval megadható módon százalékértékben, vagy összegben kifejezve, egyben vagy több gyűjtőre bontva .Amennyiben a “K” jelölő pipálva van, a főkönyvi kartonra is öröklődik a gyűjtő, így ott is könnyen nyomon követhető egy-egy dimenzió alakulása.

Lekérdezések gyűjtők alapján

Pénzügyi gyűjtő lista Termékforgalom Főkönyvi lekérdezések Egyedi lekérdezések VIR modul
penzugyi_gyujto_lista Forgalom : gyűjtőkód szerint Főkönyvi lekérdezések img_56260a88f28c4 img_56260ae5b0c16
Print Friendly, PDF & Email
Top