KERESÉS

Menu

UNAS webshop számlázó

Az UNAS webshophoz kapcsolódó bővítmény feladata, hogy az UNAS webshopon “számlázható” státuszú megrendelések adatait letöltve előkészített számlákat hozzon létre a CobraConto.Net rendszer Számlakészítés moduljában.

Az UNAS webshop megrendelések adminisztrációjára szolgáló felülete

 

Beállítások rendelés import előtt

Az alkalmazás első indítása után szükséges beállítani UNAS webshopunk kapcsolati adatait, melyet a webshop adminisztrációs felületén a Beállítások / Külső kapcsolatok / API kapcsolat menüpont alatt találunk:

Ezután szükséges az összerendelő táblák kitöltése, hogy webáruházban létrehozott fizetési és szállítási módok illetve ÁFA kulcsok azonosítása megtörténhessen a számlák létrehozásakor:

Rendelés importálás

A kezdeti beállítások megadása után indítható a rendelések importálása. Minden rendelés egy előkészített számlaként fog létrejönni a kijelölt adóévben és számlatömbben a Számlakészítés modulban.

Emellett szükséges megadni:

Az “Egy lépésben letöltött rendelések maximális száma” mező alapértelmezetten üres, ekkor az UNAS maximum 500 db-os limitje érvényes. 500-től kisebb értéket csak akkor lehet érdemes megadni, ha túl sok ideig tölti le a rendeléseket a program, pl. rossz internetkapcsolat esetén.

Az Indít gomb megnyomására a program felveszi a kapcsolatot az UNAS webshoppal és letölti a “számlázható” státuszú megrendeléseket, a letöltött megrendeléseket pedig automatikusan “számlázva” státuszra állítja.

Könyveléshez szükséges adatok kezelése

A program a 2018.2-es verziótól a cél számlatömbben meghatározott alapértelmezett belföldi ÁFA típust és árbevétel kontírszámot rendeli a számla tételeihez így segítve a könyvelést.
Példánkban a Belföld nevű számlatömb a célszámlatömb, ebben pedig az alapértelmezett belföldi ÁFA típus a “Fizetendő ÁFA” az árbevétel kontír pedig a 9111:

Tehát az ide importált számla tételek automatikusan feltöltődnek ezekkel:

 

Partnerek azonosítása

A program a 2018.2-es verziótól képes az UNAS webshopból letöltött számlázandó rendeléseken szereplő partnerek azonosítására a CobraConto.Net partnertörzs adatbázisában rögzített adatok alapján.

Két módon keresi a számla importálása során az UNAS megrendelésen szereplő partnert a program:

  • adószám alapján: a rendelések letöltése előtt, az “Adószám” mezőben megadott partnerazonosító értékei között keresi a megrendelés partnerének adószámát
  • UNAS Id alapján: a rendelések letöltése előtt, a “Partner-azonosító” mezőben megadott partnerazonosító értékei között keresi a megrendelés partnerének UNAS webshopban kapott egyedi azonosítóját

 

A vásárló mindkét adata ellenőrizhető és látható az UNAS webshop adminisztrációs felületén:

Amennyiben adószám vagy az egyedi UNAS azonosító alapján megtalálja a Cobra partnertörzsében a megrendelésen lévő partnert a program, automatikusan hozzárendeli a számlához a partnert. Pénzügy modul használata esetén a így a vevő analitikába is partnerrel kerül rögzítésre a kimenő számla bizonylat.

Amennyiben nem lehet a partnert megtalálni az import során (mert nincs egyező adószám vagy partner-azonosító), a megrendelésen szereplő vásárló adatai csak mint szöveges adatok kerülnek fel a számlára, automatikus partner felvétel nem történik. Tehát a számla nem fog partnerkapcsolattal rendelkezni. Ez, amennyiben a CobraConto.Net programot csak számlázásra használjuk, nem okoz gondot, mivel beállítható úgy a rendszer, hogy ne legyen kötelező partnerkapcsolat, elég legyen csupán szövegesen szerepeltetni a vevő adatait a számlán. Amennyiben viszont vevőanalitikát vezetünk a Pénzügy modulban, tehát a valamely vevő naplóba automatikus feladásra kerül a véglegesített számla, csak akkor fogja engedni véglegesíteni a számlát a rendszer, ha a rendszer paraméterei között a Pénzügy.Vevő.Partner.Kötelező beállítás “Nem” értékűre van állítva:

Így nem azonosított partner esetén a vevő bizonylat a Pénzügy modulban partner nélkül fog létrejönni.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Top