KERESÉS

Menu

Hogyan frissítsek?

A CobraConto.Net rendszer technikailag egy adatbázis-kezelő rendszerre (ez az MS-SQL Server és az azon tárolt adatbázisok) és egy kliensprogramra (ez maga a CobraConto.Net szoftver minden kiegészítőjével) bontható. E felosztás szerint a rendszer frissítése az alábbi lépésekben végezhető el:

A program frissítése

A CobraConto.Net program frissítése a CobraSetupUpdater.exe programmal:

Amennyiben számítógépünkön telepítve van a CobraSetupUpdater.exe program, nincs más dolgunk, mint elindítani azt a Start menü / CobraUpdater mappából, vagy az asztalon található “jelzőlámpa” ikonnal:

Amennyiben a Windows engedélyt kér a program futtatáshoz, hagyjuk azt jóvá.  Ezután a megjelenő ablakon két dolgot kell ellenőrizni:

  • a verzióinformációs fájl útvonalát, mely Windows verziótól függetlenül:

http://ftp.cobra.hu/ccn/ccn100hu/repo/repo.xrs

  • a terméktelepítési mappát, melynek mindig arra a könyvtárra kell mutatnia, ahol a CobraConto program található. Ez alapértelmezés szerint a C:\Program Files\CobraConto.Net könyvtár.
  • amennyiben a két fenti adat helyes, nyomjuk meg a Frissítések keresése… gombot:

  • A frissítő program megtalálja a Cobra Computer szerverén lévő újabb változatokat a program összetevőiből és automatikusan kipipálja azokat a letöltéshez. Nyomjuk meg a jobb alsó sarokban található Telepít gombot:

  • A folyamatjelző futásán látható, hogy a frissítő sorban szedi le az újabb fájlokat:

  • Majd tájékoztat, hogy az internetes frissítés befejeződött. Ekkor kiléphetünk a frissítő programból:

 

Figyelem! Amennyiben az Ön cége több gépen is használja a CobraConto programot, minden gépen szükséges a program frissítése!

Az adatbázis frissítése

A Cobra szoftver frissítése után lépjünk be a CobraAdmin (C:\Program Files\CobraConto.Net\Cobra.Admin.exe) programba, és válasszuk ki az egyik frissítendő adatbázist. Amennyiben az Admin program régebbi adatbázis-verziót érzékel, az Admin jelszó megadása után azonnal felteszi a kérdést:

– Válasszuk az Igen lehetőséget, és várjuk ki, amíg az adatbázis frissítés lefut. A sikeres frissítésről a szoftver tájékoztat:

Nyomtatványok frissítése

Az adatbázis frissítés elvégzése után az Admin programban a Nyomtatási formátumok / Internetes frissítés menüpontot választva ellenőrizzük a használt nyomtatási képek frissességét:

Amennyiben a szoftver a Cobra Computer szerverén talál a jelenleg használtaktól újabbat, azokat az Ok gomb megnyomásával töltethetjük le:

A szoftver egy folyamatjelző ablakon tájékoztat a letöltésről, majd ha végzett, bezárja az ablakot:

Lekérdezések frissítése

A nyomtatványok mellett érdemes a letölthető lekérdezések frissítéseit is ellenőrizni, és szükség esetén letölteni a Lekérdezések / Internetes frissítés menüpontban. Ha a telepített lekérdezésből újabb verzió elérhető, azaz tovább lett fejlesztve, akkor azt sárga ikonnal jelöli a program:

Az [OK] gomb hatására végre hajtja a program a  kijelölt lekérdezés(ek) telepítését illetve frissítését. Bővebben a felhasználói lekérdezések kezeléséről ebben a leírásunkban: http://help.cobra.hu/index.php/2016/10/26/01felhasznaloi-lekerdezesek-letoltese/

 

Ezen lépések végrehajtásával a legfrissebb komponenseket használva folytathatjuk a munkát a Cobra programban.

Figyelem! Amennyiben az Ön több céget (adatbázist) is kezel a CobraConto programmal, minden adatbázist szükséges frissíteni! 

Adatbázisok frissítése tömegesen

Több adatbázis kezelése esetén az Admin programmal történő egyenkénti adatbázis és nyomtatvány frissítés jelentősen gyorsítható a Cobra.Db.Creator.exe alkalmazás használatával:

  1. A program induláskor az SQL szerver (melyen az adatbázisok találhatók) hálózati címét és SQL szerver hitelesítő adatokat kér.
  2. Válasszuk a Módosítás / Konverzió fület.
  3. Itt a Célverzió legördülő menüben az összes korábbi adatbázis verzió elérhető, de amennyiben a célunk a legfrissebb verzió, akkor mindig az utolsó, legnagyobb számút kell választani.
  4. A kiválasztás után a program automatikusan kigyűjti az SQL szerveren található összes Cobra adatbázist, mely régebbi, mint a kiválasztott célverzió és mindegyiket ki is jelöli frissítésre a Kell oszlopban:

  5. Természetesen a Kell pipa szabadon elávolítható így kihagyhatunk a tömeges frissítésből adatbázisokat.

  6. A Riportfrissítéssel és az Auto kapcsoló alapértelmezetten szintén bekapcsolt. Hatásuk, hogy a nyomtaványok frissítése automatikusan, kérdés nélkül megtörténik minden kijelölt adatbázisra.
  7. A [Konvertálás] gomb megnyomásával megindul a frissítés minden kijelölt adatbázisra.
  8. A frissítés lefutása után a program újratölti a frissíthető adatbázisok listáját.
  9. Amennyiben a lista üres vagy a “maradék” adatbázisokat nem szeretnénk frissíteni, a programot bezárhatjuk és kezdhetjük a munkát.
Print Friendly, PDF & Email
Top