KERESÉS

Menu

Selejtezés és törlés

Selejtezés

Selejtezéssel összefüggésben két olyan menüpont indítható amelyik segítségével egy lépésben egyszerre több eszközre érvényesíthető végrehajtás.

Leírt eszközök selejtezése

A menüpont hatására megnyíló ablakba a Frissítés hatására kigyűjti a program a beállítástól függően egy kiválasztott állományból, vagy az összes állományból az adótörvény szerint és számviteli törvény szerint egyaránt nullára leírt eszközöket:

A Selejtezés ideje mezőben kell megadni a selejtezés dátumát, és a Könyveléssel mezőben beállítható, hogy a selejtezés egyidejű főkönyvi könyvelés generálásával, vagy anélkül történjen.

Selejtezett eszközök adótörvény szerinti kivezetése

A menüpont indítására akkor lehet szükség, ha több olyan eszköz is selejtezésre került, amely eszközök az adótörvény szerint még rendelkeznek nettó értékkel.

Ezeknek az eszközöknek az állapotát mindaddig meg kell tartani, amíg meg nem történt az érintett eredménykimutatási időszakra az értékcsökkenés eltérés lista elkészítése és a kimutatott eltérés felhasználása az adózandó eredmény meghatározásához.

Ezt követően megszüntethető a selejtezett, de adótörvény szerint még nettó értékkel rendelkező eszközök adótörvény szerinti kivezetése.

A menüpont hatására megnyíló ablakba a Frissítés hatására kigyűjti a program a beállítástól függően egy kiválasztott állományból, vagy az összes állományból az adótörvény szerint nettó értékkel rendelkező selejtezett eszközöket.

A Kivezetés ideje mezőben megadva az adótörvény szerinti kivezetés dátumát, az Indít gomb hatására végrehajtja a program az adótörvény szerinti maradék nettó érték kivezetését.

 

Eszközök csoportos törlése

Eszközöket csoportosan törölni a Selejtezés és Törlés / Eszközök törlése útvonalon található ablakon lehetséges. Az állomány megadása mellett lehetőség van a beszerzési dátumra szűkíteni a törlendő eszközök listáját, és még ezek közöl a [Sor törlése] gombbal eltávolítani a törölni nem kívánt eszközöket:

Az [Igen] gomb megnyomása után elindul a törlési folyamat, mely a kapcsolódó vegyes bizonylatok törlését is elvégzi. Amennyiben lezárt adóévet érintene a törlés (mert a generált vegyes bizonylatok épp egy olyanban találhatók), alapesetben figyelmeztetést küld a program és a teljes törlési művelet visszavonódik:

Amennyiben nem szeretnénk visszanyitni a lezárt adóévet és ezzel az eszközökhöz tartozó vegyes bizonylatokat is törölni, a Cobra.Admin program Rendszerbeállításai közt az “Eszköz.Mozgás.Könyvelés.Törlés.LezártAdóév.Leválasztás” kapcsolót 1-es (Igen) értékre állítva elérhetjük, hogy a lezárt adóév(ek) kapcsolódó vegyes bizonylatai megmaradjanak. A nyitott adóévek vegyes bizonylatai a kapcsoló Igen állasa esetén is törlődnek!

Szükséges jogosultságok: a menüpont megnyitásához a “Tárgyi eszköz törlés” funkciótér jogosultság szükséges. A választható állományok listájában csak azok találhatók meg, melyre a felhasználónak “Módosítás” adattér joga van.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Top