KERESÉS

Menu

ÁFA kigyűjtés összehasonlítás

Bevezetés

A lekérdezés célja, hogy egy adott ÁFA időszakra készített utolsó (aktuális) ÁFA kigyűjtést összehasonlíthassuk az ugyanarra az időszakra vonatkozó korábbi (archív) kigyűjtések valamelyikével, így megállapítva a két kigyűjtés között bekövetkezett ÁFA bevallást befolyásoló változásokat. Például ÁFA önellenőrzés (önrevízió) esetén lehetnek hasznosak az itt megjelenő eltérések.

Ezek a változások a következők lehetnek:

  • a kiválasztott archív kigyűjtés elkészítése óta új áfás bizonylat(ok) került(ek) a rendszerbe a vizsgált ÁFA időszakba
  • a kiválasztott archív kigyűjtés elkészítése óta áfás bizonylat került ki a vizsgált ÁFA időszakból törlés vagy az által, hogy a bizonylat ÁFA dátuma megváltozott
  • a kiválasztott archív kigyűjtés elkészítése óta bizonyos szállítói számlákon megváltozott a “Pénzforgalmi adózás” jelölés (vagyis korábban pénzforgalmisnak volt jelölve, de az aktuális kigyűjtésben már normál számlaként szerepel, vagy fordítva)
  • a kiválasztott archív kigyűjtés óta valamely ÁFA alap vagy ÁFA érték megváltozott
  • a kiválasztott archív kigyűjtés óta valamely áfás tétel ÁFA típusa vagy kulcsa megváltozott és ez okoz eltérést

 

A lekérdezés használatának feltétele, hogy használjuk a “Korábbi kigyűjtés archiválása” jelölést a kigyűjtések elvégzésénél:

A lekérdezés használata

A lekérdezés mindössze 2 paramétert vár el: mely ÁFA időszakot vizsgáljuk és abból melyik korábbi kigyűjtést hasonlítjuk össze az aktuális (legutoljára futtatott) kigyűjtéssel. Mindkét adatot legördülő menüből választhatjuk. Az “ÁFA időszak” mezőben az ÁFA időszak megnevezése és zárójelben az időszak kezdete – vége olvasható. Az “Összehasonlítandó kigyűjtés dátuma” csak a kiválasztott ÁFA időszakra készített korábbi kigyűjtéseket mutatja:

A fenti két adat megadása és a Frissítés gomb megnyomása után a megjelenő lista lehozza a megtalált eltéréseket. Az első 6 oszlopban az aktuális kigyűjtés adatai láthatóak, a 7-12 oszlopokban pedig az ehhez hasonlított archív kigyűjtés adatai láthatóak:

ÁFA összehasonlítás

A lista azokat a sorokat mutatja, ahol a két kigyűjtés ÁFA alapja vagy ÁFA összege eltér. Ebbe az is beletartozik természetesen, ha ez egyik kigyűjtésben megtalálható egy bizonylat, a másik kigyűjtésben pedig nincs ott.

Példa az aktív kigyűjtésbe az archív kigyűjtés elkészítése óta bekerült bizonylatokra. Azt látjuk, hogy az aktív kigyűjtésben benne vannak a bizonylatok, de az ehhez hasonlított archív kigyűjtésben nincsenek benne. Azóta kerültek rögzítésre, vagy ÁFA dátumuk változott úgy, hogy bekerültek az aktív kigyűjtésbe:

 

Példa az eltérő ÁFA összegre. A két kigyűjtés között megváltozott az ÁFA összeg, mert módosítva lett a bizonylat:

Print Friendly, PDF & Email
Top