KERESÉS

Menu

Adatletöltés a NAV Online Számla rendszerből

Előfeltételek

  1. Minimum a CobraConto.Net 2021.1 verzió használata
  2. Internetkapcsolat
  3. Technikai felhasználó hitelesítési adatainak megadása a Számlakészítés / Online Számla Rendszer / Karbantartás / Beállítások menüpont alatt. Hitelesítés nélkül lekérdezést sem enged a NAV. Akkor sem, ha az adott adatbázisból Ön nem állít ki számlát, csak könyvelésre használja.

 

Bejövő számlák letöltése egyenként

  1. A szokásos módon indítsa el egy új Bejövő számla rögzítését a Pénzügy / Bejövő számlák / Véglegesített (vagy Előkészített) számlák ablakból
  2. Töltse ki a Bizonylatszámot a kis és nagybetűkre is figyelve. A NAV számla lekérdezések (kimenő/bejövő) kis-nagybetű-érzékenyek! A NAV nem ad választ, ha nem kis-nagybetű szerint is pontos bizonylatszámot adunk meg!

  3. Válassza ki a szállító partnert. A partner adószámának élő, helyes adatnak kell lennie. A NAV számla lekérdezések (kimenő/bejövő) adószám (törzsszám) alapján tudnak adatot keresni! A NAV nem ad választ, ha hibás a megadott adószám!

  4. Kattinson a bal alsó [Import] gombra és válassza a Letöltés a NAV rendszeréből opciót:

  5. A megjelenő ablakon előtöltésre kerülnek a bizonylaton megadott bizonylatszám és partner adószám adatok.
    Önnek azt kell eldöntenie, hogy:
    – a számlát tételenként vagy ÁFA kulcsonként összesítve kívánja rögzíteni: a rádiógombbal kiválasztani a megfelelőt
    – rögzítsen-e a program alapértelmezett ÁFA típust a sorokhoz: a legördülő menüből tud választani
    – rögzítsen-e a program alapértelmezett kontírszámot a sorokhoz: beírással, F9-el vagy a nagyító ikonra kattintva tud választani

    • Tételes módot választva a szállító által kiállított számla minden tételsorát külön rögzíti a program, melyeket Ön természetesen tovább tud szerkeszteni tételenként és kiegészítő adatokkal (pl. gyűjtőkkel) ellátni:

    • ÁFA összesítő módot választva a program ÁFA kulcsonként összesíti a számlán szereplő sorokat, és így rögzíti azt. Természetesen ez esetben is a rögzítő feladata ellenőrizni a helyes ÁFA típus – ÁFA kulcs párokat, a kontírszámokat illetve kiegészítő adatokkal (pl. gyűjtőkkel) ellátni ezeket:

  6. Figyelem! Sikeres letöltés esetén is szükséges ellenőrizni az adatok helyességét! Mindig vesse össze a rögzítendő számla bruttó / nettó / áfa összegét a szállítótól kapott papíron / PDF-en kapott számlával, mert adatrögzítési és adatszolgáltatási hibák nem kizártak a NAV Online Számla Rendszerben sem.
    Továbbá az sem garantált, hogy az Ön ÁFA kulcs törzsében megtalálható a szállító által közölt ÁFA eset.
  7. Amennyiben “A keresett számla nem található a NAV Online Számla rendszerben.” üzenetet kapja, ellenőrizze a számla bizonylatszámának ill. a kibocsátó adószámának helyességét a kis-nagybetűkre is ügyelve:

 

Kimenő számlák letöltése egyenként

  1. A szokásos módon indítsa el egy új Kimenő számla rögzítését a Pénzügy / Kimenő számlák / Véglegesített (vagy Előkészített) számlák ablakból
  2. Töltse ki a Bizonylatszámot a kis és nagybetűkre is figyelve. A NAV számla lekérdezések (kimenő/bejövő) kis-nagybetű-érzékenyek! A NAV nem ad választ, ha nem kis-nagybetű szerint is pontos bizonylatszámot adunk meg!

  3. Kattinson a bal alsó [Import] gombra és válassza a Letöltés a NAV rendszeréből opciót:

  4. A megjelenő ablakon előtöltésre kerülnek a bizonylaton megadott bizonylatszám és a kiállító adószám adatok.
    Önnek azt kell eldöntenie, hogy:
    – a számlát tételenként vagy ÁFA kulcsonként összesítve kívánja rögzíteni: a rádiógombbal kiválasztani a megfelelőt
    – rögzítsen-e a program alapértelmezett ÁFA típust a sorokhoz: a legördülő menüből tud választani
    – rögzítsen-e a program alapértelmezett kontírszámot a sorokhoz: beírással, F9-el vagy a nagyító ikonra kattintva tud választani

    • Tételes módot választva a szállító által kiállított számla minden tételsorát külön rögzíti a program, melyeket Ön természetesen tovább tud szerkeszteni tételenként és kiegészítő adatokkal (pl. gyűjtőkkel) ellátnii:

    • ÁFA összesítő módot választva a program ÁFA kulcsonként összesíti a számlán szereplő sorokat, és így rögzíti azt. Természetesen ez esetben is a rögzítő feladata ÁFA típussal, kontírszámokkal és gyűjtőkkel ellátni ezeket:

  5. Figyelem! Sikeres letöltés esetén is szükséges ellenőrizni az adatok helyességét! Mindig vesse össze a rögzítendő számla bruttó / nettó / áfa összegét a kiállító papíron / PDF-en szereplő számlájával, mert adatrögzítési és adatszolgáltatási hibák nem kizártak a NAV Online Számla Rendszerben sem.
    Továbbá az sem garantált, hogy az Ön ÁFA kulcs törzsében megtalálható a szállító által közölt ÁFA eset.
  6. Amennyiben “A keresett számla nem található a NAV Online Számla rendszerben.” üzenetet kapja, ellenőrizze a számla bizonylatszámának ill. a kibocsátó adószámának helyességét a kis-nagybetűkre is ügyelve:

  7. A vevő partner azonosítása a NAV-tól letöltött kimenő számlán szereplő adószámmal történik. Amennyiben letöltés után üres a partner mező, az Ön adatbázisában nincs rögzítve a partner vagy az adószám (a NAV által visszadott formátumban) a partnerhez:

 

Bejövő számlák letöltése csoportosan

Összefoglaló

Menüpont: Pénzügy / Bejövő számlák / Bejövő számlák letöltése

Speciális funkció a bejövő számlák letöltésére a NAV rendszeréből, mely a NAV által biztosított queryInvoiceDigest lekérdezést használja.
A válasz nem tartalmazza a számlák összes üzleti adatát, hanem csak egy kivonatot (digest-et). Amikor szükség van a listában szereplő valamely számla teljes adattartalmára, úgy azt a számlaszám birtokában a queryInvoiceData operációban kérdezi le.

A funkció egyaránt szolgál az új, tehát még nem rögzített számlák könyvelésére és a már rögzített számlák főbb adatainak ellenőrzésére a NAV-tól letöltött adatok alapján.

Használat

1. A Letöltés csoportban a NAV által meghatározott szűrők adhatók meg:

Az időszak a számla keltére, vagy a NAV rendszerében a feldolgozás időpontjára vonatkozhat. Sajnos egyelőre teljesítési dátumra való szűrést a NAV nem tesz lehetővé.
A Tól* dátum megadása kötelező, az -ig dátum üresen hagyható, ekkor a maximálisan megengedett 35 napos időszak számláit töltjük le.
További szűrési lehetőség a partner (számla kibocsátó) adószáma, ill. a számla devizaneme.

2. Az Importálás szekcióban a cél Adóév kötelző, az Állomány opcionális. Hiányában számlánként rákérdez a rendszer a cél szállító naplóra. A Véglegesítéssel kapcsoló azt szabályozza, hogy az egyenként megnyitott számlarögzítő ablakon ez a kapcsoló hogyan álljon:

3. A Feldolgozás beállítások az egyenként megnyitott bejövő számla rögzítő ablakon szereplő adatok előtöltését határozzák meg.

A Mód-al szabályozható, hogy a letöltött számla tételei egyenként vagy ÁFA kulcsonkként összesítve kerüljenek rögzítésre.
Az ÁFA típus legördülőben az Importálás szekcióban megadott Adóévhez tartozó ÁFA típusok közül választhatunk, ez kerül minden sorba előtöltésre.
A Kontír mezőben az Importálás szekcióban megadott Adóévhez tartozó kontírszámok közül tallózhatunk, ez kerül minden sorba előtöltésre.

Ezen feldolgozási adatok természetesen akár számlánként változtathatóak, vagy akár törölhetőek is.

A kötelező szűrők megadása után a [Frissítés] gomb megnyomásával elindul a számlafej adatok letöltése és megjelenik a számlák listája a táblázatban:

A számlák táblázata a következő oszlopokat tartalmazza:

  • Kelt: a számla kelte
  • Bizonylatszáma: a számla bizonylatszáma
  • M: Művelet, mely az alábbi 3 érték egyike lehet:
Ikon Művelet Magyarázat

CREATE Új számlát hozott létre a kiállító

STORNO A kiállító egy korábbi számla érvénytelenítését hozta létre, vagyis sztornó számlát

MODIFY A kiállító egy korábbi számla módosítását hozta létre, vagy módosító okiratot
  • Feldolgozva: az a dátum, mely napon a NAV feldolgozta a számlát. Amennyiben az adatszolgáltató késett az adat szolgáltatással ez akár több nappal is eltérhet a Kelt dátumtól!
  • Adószám: a kiállító adószámánának törzsszáma
  • Kiállító neve, ahogy az adatszolgáltatásban szerepel
  • Dev.: a számla deviza neme
  • Nettó: a számla nettó végösszege a számla eredeti devizanemében
  • ÁFA: a számla ÁFA tartalma a számla eredeti devizanemében
  • V: amennyiben a számla megtalálható már a rögzített bejövő számlák között, annak állapotát mutatja. Az  ikon véglegesített számlát jelent.
  • S: Státusz, mely a már rögzített számlákkal való összevetés eredményét mutatja. A rögzített bejövő számlák összekapcsolása a letöltött számlákkal adószám ÉS bizonylatszám alapján történik. Tehát az mező ellenőrzésre is szolgál:
    Ikon Megnevezés Magyarázat A [Megnyitás] gomb funkciója

    Nem található A letöltött számla nem található a rögzített bejövő számlák között, tehát újként tudjuk rögzíteni. Új számlát hoz létre, lekérdezi a részletes adatait, majd előtölti a rögzítő ablakot, amit megjelenít.

    Megtalálható A számla előkészítettként már megtalálható és nincs eltérés a számlafej adatokban a rögzített és a NAV-tól letöltött adatok közt. Az előkészített számlát nyitja meg, nem új számla rögzítését indítja.

    Összeg eltérés A NAV-tól letöltött (a Nettó ill. az ÁFA oszlopkban meg is jelenített) összegek eltérnek a már rögzített számla Nettó vagy ÁFA oszlopától A már rögzített számlát nyitja meg, hogy azt javíthassuk, ha szükségesnek látjuk.

    Devizanem eltérés A NAV-tól letöltött számla devizája eltér a már rögzített számla devizanemétől. A már rögzített számlát nyitja meg, hogy azt javíthassuk, ha szükségesnek látjuk.

    Többször szerepel A NAV-tól letöltöt számla már többször is szerepel a rögzített számlák között. Lehetséges, hogy egyszer előkészítettként, egyszer véglegesítettként. Új számlát hoz létre, lekérdezi a részletes adatait, majd előtölti a rögzítő ablakot, amit megjelenít.

    Művelet eltérés A NAV operáció eltér a programban rögzített számla típusától. Például Alapszámla-ként van rögzítve egy módosító okiratként jelentett számla. A már rögzített számlát nyitja meg, hogy azt javíthassuk, ha szükségesnek látjuk.

 

Az olyan számlákat, melyeket a könyvelésben már rögzítettünk, és a fő paraméterei (összegek, devizanem) tekintetében egyezés mutatkozik, a rendszer már nem jeleníti meg, ilyenformán a feldolgozás előrehaladtával a lista egyre fogy.

A [Megnyitás] gomb hatására megnyitott számlarögzítő abalakon minden kézi művelet elvégezhető, mint a számla kézzel való rögzítése során:

Partner azonosítása

A szállító partner azonosítása a NAV-tól letöltött számlán szereplő adószám törzsszám szakaszával történik. Amennyiben letöltés után üres a partner mező, az Ön adatbázisában nincs rögzítve a partner vagy az adószám

Hiányzó (a Cobra adatbázisában az adó törzsszám alapján nem megtalálható) partner esetén is kitöltésre kerül azonban az Adószám mező, majd az [Új partner]  gomb megnyomásának hatására a NAV-tól való partneradat letöltés ablakocska kerül kitöltésre az adószámmal:

Ezen az OK gomb megnyomása után a partner rögzítő ablak mini változáta a szokásos módon feltöltődik a NAV adatai alapján:

Ezen OK-t nyomva a partner rögzítésre kerül a törzsbe és a számla fejébe is:

Számlalánc kezelése

A kiállítónak sztornó vagy módosító okirat kiállítása esetén adatot kell szolgáltatni az eredeti számla sorszámáról is. Ezen eredeti bizonylatszám alapján a rendszer új számla előtöltésekor sztornó ill. módosító művelet esetén megpróbálja megtalálni a hivatkozott számlát a már rögzített számlák között. Amennyiben megtalálja, az Eredeti számla mezőt automatán kitölti a rögzítő helyett:

 

Kimenő számlák letöltése csoportosan

Összefoglaló

Menüpont: Pénzügy / Kimenő számlák / Kimenő számlák letöltése

Speciális funkció az adózó NAV regisztrációjával feladott kimenő számlák letöltésére a NAV rendszeréből, mely a NAV által biztosított queryInvoiceDigest lekérdezést használja.
A válasz nem tartalmazza a számlák összes üzleti adatát, hanem csak egy kivonatot (digest-et). Amikor szükség van a listában szereplő valamely számla teljes adattartalmára, úgy azt a számlaszám birtokában a queryInvoiceData operációban kérdezi le.

A funkció egyaránt szolgál az új, tehát még nem rögzített számlák könyvelésére és a már rögzített számlák főbb adatainak ellenőrzésére a NAV-tól letöltött adatok alapján.

Használat

1. A Letöltés csoportban a NAV által meghatározott szűrők adhatók meg:

Az időszak a számla keltére, vagy a NAV rendszerében a feldolgozás időpontjára vonatkozhat. Sajnos egyelőre teljesítési dátumra való szűrést a NAV nem tesz lehetővé.
Tól* dátum megadása kötelező, az -ig dátum üresen hagyható, ekkor a maximálisan megengedett 35 napos időszak számláit töltjük le.
További szűrési lehetőség a partner (számla kibocsátó) adószáma, ill. a számla devizaneme.

2. Az Importálás szekcióban a cél Adóév kötelző, az Állomány opcionális. Hiányában számlánként rákérdez a rendszer a cél vevő naplóra. A Véglegesítéssel kapcsoló azt szabályozza, hogy az egyenként megnyitott számlarögzítő ablakon ez a kapcsoló hogyan álljon:

3. A Feldolgozás beállítások az egyenként megnyitott kimenő számla rögzítő ablakon szereplő adatok előtöltését határozzák meg.

Mód-al szabályozható, hogy a letöltött számla tételei egyenként vagy ÁFA kulcsonkként összesítve kerüljenek rögzítésre.
Az ÁFA típus legördülőben az Importálás szekcióban megadott Adóévhez tartozó ÁFA típusok közül választhatunk, ez kerül minden sorba előtöltésre.
Kontír mezőben az Importálás szekcióban megadott Adóévhez tartozó kontírszámok közül tallózhatunk, ez kerül minden sorba előtöltésre.

Ezen feldolgozási adatok természetesen akár számlánként változtathatóak, vagy akár törölhetőek is.

A kötelező szűrők megadása után a [Frissítés] gomb megnyomásával elindul a számlafej adatok letöltése és megjelenik a számlák listája a táblázatban:

A számlák táblázata a következő oszlopokat tartalmazza:

  • Kelt: a számla kelte
  • Bizonylatszáma: a számla bizonylatszáma
  • M: Művelet, mely az alábbi 3 érték egyike lehet:
Ikon Művelet Magyarázat

CREATE Új számlát hozott létre a kiállító

STORNO A kiállító egy korábbi számla érvénytelenítését hozta létre, vagyis sztornó számlát

MODIFY A kiállító egy korábbi számla módosítását hozta létre, vagy módosító okiratot
  • Feldolgozva: az a dátum, mely napon a NAV feldolgozta a számlát. Amennyiben az adatszolgáltató késett az adat szolgáltatással ez akár több nappal is eltérhet a Kelt dátumtól!
  • Adószám: a számlát befoadó adószámánának törzsszáma
  • Vevő neve, ahogy az adatszolgáltatásban szerepel
  • Dev.: a számla deviza neme
  • Nettó: a számla nettó végösszege a számla eredeti devizanemében
  • ÁFA: a számla ÁFA tartalma a számla eredeti devizanemében
  • V: amennyiben a számla megtalálható már a rögzített bejövő számlák között, annak állapotát mutatja. Az  ikon véglegesített számlát jelent.
  • S: Státusz, mely a már rögzített számlákkal való összevetés eredményét mutatja. A rögzített kimenő számlák összekapcsolása a letöltött számlákkal NAV tranzakció azonosító, ennek hiányában bizonylatszám alapján történik. Tehát az mező ellenőrzésre is szolgál:
    Ikon Megnevezés Magyarázat A [Megnyitás] gomb funkciója

    Nem található A letöltött számla nem található a rögzített bejövő számlák között, tehát újként tudjuk rögzíteni. Új számlát hoz létre, lekérdezi a részletes adatait, majd előtölti a rögzítő ablakot, amit megjelenít.

    Megtalálható A számla előkészítettként már megtalálható és nincs eltérés a számlafej adatokban a rögzített és a NAV-tól letöltött adatok közt. Az előkészített számlát nyitja meg, nem új számla rögzítését indítja.

    Összeg eltérés A NAV-tól letöltött (a Nettó ill. az ÁFA oszlopkban meg is jelenített) összegek eltérnek a már rögzített számla Nettó vagy ÁFA oszlopától A már rögzített számlát nyitja meg, hogy azt javíthassuk, ha szükségesnek látjuk.

    Devizanem eltérés A NAV-tól letöltött számla devizája eltér a már rögzített számla devizanemétől. A már rögzített számlát nyitja meg, hogy azt javíthassuk, ha szükségesnek látjuk.

    Többször szerepel A NAV-tól letöltöt számla már többször is szerepel a rögzített számlák között. Lehetséges, hogy egyszer előkészítettként, egyszer véglegesítettként. Új számlát hoz létre, lekérdezi a részletes adatait, majd előtölti a rögzítő ablakot, amit megjelenít.

    Művelet eltérés A NAV operáció eltér a programban rögzített számla típusától. Például Alapszámla-ként van rögzítve egy módosító okiratként jelentett számla. A már rögzített számlát nyitja meg, hogy azt javíthassuk, ha szükségesnek látjuk.

Az olyan számlákat, melyeket a könyvelésben már rögzítettünk, és a fő paraméterei (összegek, devizanem) tekintetében egyezés mutatkozik, a rendszer már nem jeleníti meg, ilyenformán a feldolgozás előrehaladtával a lista egyre fogy.

[Megnyitás] gomb hatására megnyitott számlarögzítő abalakon minden kézi művelet elvégezhető, mint a számla kézzel való rögzítése során:

Partner azonosítása

A vevő partner azonosítása a NAV-tól letöltött számlán szereplő adószám törzsszám része alapján történik. Amennyiben letöltés után üres a partner mező, az Ön adatbázisában nincs rögzítve a partner vagy az adószám.

Számlalánc kezelése

Kimenő számla esetén nincs számlalánc kezelés.

Print Friendly, PDF & Email
Top