KERESÉS

Menu

Banki kivonatok

Banki kivonatok áttekintő ablak

A Pénzügy / Banki kivonatok / Banki kivonatok menüpontból megnyíló ablakon a már rögzített banki kivonatok tekinthetőek át, módosíthatóak vagy új kivonat rögzítését indíthatjuk.
Az ablak mutatja a kivonatokra rögzített nyitó egyenleget, jóváírást, terhelést, záróegyenleget, az adóévhez beállított deviza értékelési mód alapján vezetett pénzkészlet árfolyamot és az árfolyam alapján a könyvelési devizára átszámított záró értéket. Az ablak figyelmeztető jelzést ad, amennyiben valahol függő tétel található, vagy a kivonat nyitó egyenlege nem egyezik meg az előző záróegyenlegével:

 

A banki kivonatok szerkezete

A CobraConto.Net rendszerben a banki kivonatok nyilvántartása az alábbi ábrán látható adatszerkezetben történik:

 

Modern beviteli ablak használata

2024.2-es verziótól alapértelmezetten a Cobra.Admin program Rendszerbeállításai között a Pénzügy.Bank.Elavult érték beállítást 0-ra állítva találjuk, tehát a modern beviteli ablak használata a szabvány.

Ugyanezen paraméter 1-re állításával az elavult ablak használata visszakapcsolható.

A modern banki kivonat beviteli ablakának az elrendezése is a kivonatok szerkezetét követi. Nagyobb méretért kattintson a képre:

A tranzakciók áttekintésére szolgáló táblázaton a [Kifejtve] gomb hatására az összes tranzakció alatt megjelennek a hozzátartozó ellentételek is, így gyors áttekinthetőséget biztosítva:

Banki kivonat fejadatok

  • Sorszám: a bank naplón belüli sorszám
  • Bizonylatszám: a kibocsájtó bank által adott bizonylatsorszám
  • Bizonylat dátum: a banki kivonat kelte
  • Könyvelési dátum: amennyiben az adóév beállításai között a Banki kivonatok tranzakciónkénti könyvelése kapcsoló kikapcsolt, minden tranzakció könyvelési dátuma ez alapján rögzítődik a főkönyvben
  • Nyitó egyenleg: a banki kivonat nyitó egyenlege. Amennyiben a Pénzügyi beállítások / Banki kivonat / Nyitóegyenleg felkínálása új kivonat felvitelekor beállítás aktív, új bizonylat rögzítésekor a program az előző bizonylat záró egyenlegével feltölti az értékét.
  • Záró egyenleg: a banki kivonat egyenlege a nyitó egyenleg és az összes tranzakció értékének és irányának alapján. Amennyiben a Pénzügyi beállítások / Banki kivonat / Záró egyenleg automatikusa számítása beállítás aktív, a mező nem írható, hanem a program kalkulálja az értékét.
  • Főkönyvi tétel megnevezése: amennyiben az adóév beállításai között a Banki kivonatok tranzakciónkénti könyvelése kapcsoló kikapcsolt, egy – egy tételben kerül könyvelésre a bank főkönyvi számára a T és a K mozgások összesített értéke. Ennek megnevezése lesz a Főkönyvi tétel megnevezése mezőbe írt szöveg. Pl.:

 

Amennyiben az adóév beállításai között a Banki kivonatok tranzakciónkénti könyvelése kapcsoló bekapcsolt, a tranzakciók egyenként kerülnek kontírozásra. A könyvelési dátum a tranzakció teljesítési dátumából, megnevezése pedig a bank főkönyvi számán szintén a Főkönyvi tétel megnevezése mezőbe írt szöveg lesz. Pl.:

Tranzakciók és ellenbizonylatok egyszerűsített bevitele

Kézi feltöltés esetén a tranzakciók és az ezekhez tartozó ellenbizonylatok felvitelét két egyszerűsített beviteli funkció segíti az Egyszerűsített bevitel szekcióban:

Számla kiegyenlítés
  1. Adjuk meg a tranzakció irányát
  2. Adjuk meg az összeget (ppcionális, ha nincs megadva, akkor a kiválasztott számlák hátralékainak összegét rakja be a program)
  3. Opcionálisan válasszunk partnert, hogy a kiegyenlítendő számlák tallózását megkönnyítsük
  4. Válasszuk ki a kiegyenlítendő számlákat csoportos tallózással
  5. A tranzakció és ellenbizonylatainak rögzítése megtörténik az [OK] gombra kattintva

 

Videó a műveletről:

 

Tételsablon alapján
  1. Adjuk meg az összeget
  2. Válasszuk ki az alkalmazni kívánt tétel sablont
  3. A tranzakció és ellenbizonylatának rögzítése megtörténik az [OK] gombra kattintva

 

Videó a műveletről:

 

Tranzakciók és ellenbizonylatok manuális bevitele

Amennyiben kénytelenek vagyunk a banki tranzakciót és ellentételét teljesen kézzel rögzíteni, a következő lépéseket kövesük:

  1. A Tranzakciók szekcióban kattintsunk az [Új adat] gombra (F6 billentyű)
  2. Adjuk meg a tranzakció kötelező adatait: irányát, típusát, összegét és teljesítési dátumát

  3. A Kiegyenlítések, kontírozások szekcióban kattintsunk az [Új adat] gombra (F6 billentyű) és megjelenő tételbeviteli ablakon szintén adjuk meg legalább a kötelező adatokat:
    • Ellenbizonylat: az ellenbizonylat típusát adjuk meg
    • Bizonylatszám: kimenő számla, bejövő számla, kötelezettség és bekérő esetén tallózással válasszuk ki a pontozandó bizonylatot
    • Bizonylat összege: amennyiben van kiválasztott pontozandó bizonylat, erre a bizonylatra vezetendő összeg a bizonylat devizájában
    • Összeg: a tranazakcióból felhasználandó összeg a bank devizanemében
    • Megnevezés: itt tétel sablont is tallózhatunk!
    • Kontír: amennyiben főkönyvi könyvelést is kezelünk, elengedhetetlen
    • Gyűjtő: költségkontrolling alkalmazása esetén

 

Elektronikus kivonat import

A különböző banki (akár weben elérhető) szoftverek által készített elektronikus kivonatok importálása a következő lépésekben zajlik:

  1. Új banki kivonat rögzítését indítjuk
  2. A Tranzakciók szekcióban megnyomjuk az [Import] gombot
  3. A megjelenő tallózó ablak automatikusan a bank naplóhoz beállított számlaszámhoz tartozó bankhoz beállított szoftver által készített fájl kiterjesztésre szűr
  4. Válasszuk ki a fájlt
  5. A fájl tartalma, vagyis a tranzakciók megjelennek az ablakban
  6. Az [OK] gombra kattintva a tranzakciókra automata összepontozás fut le a közlemények, a partner beállítások és a sablonok alapján

 

Részletesen bejegyzésünkben: https://help.cobra.hu/index.php/2015/10/26/bankkivonatok-importalasa/

 

Csoportos tallózás és összepontozás

Ha egy tranzakcióhoz több kiegyenlítés pontozandó, akkor az összepontozás egy kiválasztó ablakban az összepontozandó számlák kijelölésével egy lépésben elvégezhető a Csoportos tallózás funkciót indítva. Jól jöhet ez a könnyítés például, ha a banki kivonat importja után a partner utalása nem összevezethető a közlemény alapján.

Jóváírás esetén a kimenő számlákat jelölhetjük ki csoportosan, míg terhelés esetén a bejövő számlákat a tranzakció beviteli ablakon a [Csoportos tallózás] gombot megnyomva:

 

Tételimport

Egyes tranzakció típusokhoz a tételek fájból olvashatók be:

  • SimplePay átutalás: kereskedői riport csv
  • Postacsekk: pek fájl
  • Csoportos átutalás: DETSTA napi jelentés
  • VPOS tranzakció: csak Spektra 6.02-11 Unicredit szoftver esetén

 

Lépések:

  1. Rögzítsünk új tranzakciót vagy nyissuk meg az importált tranzakciók közül az értintettet
  2. Állítsuk be a tranzakció típusát megfelelőre. Banki kivonat import során például a SimplePay tranzakció nem felismerhető, egyszerű Átutalás típussal rögzül
  3. Amennyiben a tranzakciót nem importáltuk, az összeget is adjuk meg
  4. Kattintsunk a [Tétel import] gombra és tallózzuk be az ellentételeket tartalmazó fájlt

 

Gyűjtőzés

A banki tételek rögzítése során is van lehetőség gyűjtők rögzítésére az egyes tételekhez. A gyűjtők működésének alapvető tudnivalóit ide kattintva ismerheti meg. Az ott szereplő információkat nem ismételjük meg, ismeretük elengedhetetlen.

A tranzakcióval szemben álló tételt megnyitva a Gyűjtők szekcióban rögzíthetjük manuálisan a tételre és annak kontírszámára vonatkozó gyűjtőket:

Ellenőrzések és hibák

Az egyes tranzakciók illetve a teljes banki kivonat mentésekor a program a beállításoknak megfelelő ellenőrzéseket képes elvégezni.

  • A tranzakciókra vonatkozó beállítások a tranzakció rögzítő ablakon adható meg. A mentés ikonnal pedig alapértelmezetté tehetők a kijelölések:

  • A teljes bizonyaltra vonatkozó ellenőrzések a kivonat beviteli ablak bal alsó sarkában adhatók meg. A mentés ikonnal pedig alapértelmezetté tehetők a kijelölések a jövőbeni bizonylatokra is, mely a tranzakció lista [Kifejtve] kapcsolójának állapotát is menti:

A hibákat tartalmazó tételeket a szoftver az ellenőrzés lefutása után megjelöli. A kis felkiáltó jel fölé vitt egérmutató hatására pedig szövegbuborékba közli a hiba okát.

Az ellenőrzéseknek megfelelő hibák:

  • Kitöltési hibák: pl. amennyiben a tranzakció összege nem egyezik meg a hozzátartozó tételek összegével:

  • Kontírozatlan tételek: tétel ugyan van rögzítve a tranzakcióhoz, de az kontírozatlan:

  • Függő tételek: amennyiben egy tranzakció “Függő” típusú tételt tartalmaz:

 

Mind a Banki kivonat, mind pedig a Banki tranzakció ablakokon, ha az ellenőrzés hibát talál a tételekben, akkor odagörget az első, hibát tartalmazó tételre és kijelöli azt.

Elavult beviteli ablak használata

Tranzakciók és ellenbizonylatok

A kivonat bizonylatszámának és dátumának megadása után a tranzakció irányát kell kiválasztanunk.

Lehetséges, hogy a kivonaton egyetlen sorban szereplő tranzakció valójában számos bizonylatnak a kiegyenlítését takarja, így az épp aktív tranzakciós sorhoz a kiegyenlítések, kontírozás szekcióban több tételsor található:

Az ilyen tranzakciók kiegyenlítésekre bontott sorainak külön-külön megadható megjegyzése és gyűjtői lehetnek.

A tranzakció irányának kiválasztásakor meg kell adjuk a forrástípust is. Majd a tranzakcióhoz lehet egy vagy több bizonylatot rendelni, valamint az Ellenbizonylat(ok) típusait:

  • Függő típust akkor válasszuk, ha egyelőre nem tudjuk azonosítani az eseményt. Ezeket később a Banki tranzakciók menüpontban kiszűrhetjük és a megfelelő bizonylathoz pontozhatjuk.
  • Ha Nincs típusról beszélünk, akkor nem kapcsolódik hozzá bizonylat, ilyen módon rögzíthető például egy bank költség tétel.
  • Ha az ellenbizonylat típusa Kimenő számla, Bejövő számla, Kötelezettség vagy Bekérő, akkor a kiválasztásnak megfelelő bizonylatok tallózhatók a Bizonylatszám mezőben kattintva.
  • ÁFÁ-s bizonylat esetén pedig Áfa tartalommal rendelkező bizonylat vihető fel, mely az ÁFA bevallásba is szerepelni fog.

Csoportos összepontozás

Ha egy tranzakcióhoz több kiegyenlítés pontozandó, akkor az összepontozás egy kiválasztó ablakban az összepontozandó számlák kijelölésével egy lépésben elvégezhető a Tétel import / Csoportos tallózás funkciót indítva:

A menüpontot indítva megnyílik a Kiválasztó ablak, ahol a program megjeleníti a megadott partnerhez tartozó ki nem egyenlített Véglegesített kimenő számlákat, vagy bejövő számlákat, függően attól, hogy a tranzakció iránya Jóváírás, vagy Terhelés:

Az ablak K (Kijelölve) oszlopában történhet az összepontozandók kijelölése, ebben segítséget nyújt a Kijelölés gomb opcióinak használata. Az Ok hatására egy lépésben megtörténik a kijelöltek összepontozása:

Hibajelzések

A CobraConto.Net rendszer a bankbizonylat lerögzítése előtt képes a rögzített adatokat számszakilag illetve kontírozottság (hiányzik-e kontírszám) szerint ellenőrizni. Ehhez a Kitöltési hiba és a Kontírozottság ellenőrzés mezőket pipáljuk ki, majd nyomjuk meg az Ok gombot.

Kitöltési hiba

A szoftver figyelmeztető üzenetet küld, a tranzakció sora elé pedig figyelmeztető ikont helyez el:

Amennyiben egerünket az ikon fölé visszük, elolvashatjuk a hiba okát:

A hiba oka ez esetben, hogy az ellenbizonylatokra kivezetett összeg nem egyezik a tranzakció összegével:

 

Hiányzó kontírszám

A szoftver figyelmeztető üzenetet küld, a tranzakció sora elé pedig figyelmeztető ikont helyez el:

A hibaüzenet nyugtázása után a szoftver a hibás sorra ugrik:

Gyűjtőzés

A banki tételek rögzítése során is van lehetőség gyűjtők rögzítésére az egyes tételekhez. A gyűjtők működésének alapvető tudnivalóit ide kattintva ismerheti meg. Az ott szereplő információkat nem ismételjük meg, ismeretük elengedhetetlen.

A tranzakcióval szemben álló tételen állva a Gyűjtő szekcióban rögzíthetjük manuálisan a tételre és annak kontírszámára vonatkozó gyűjtőket:

Amennyiben az összes banki tételre szeretnénk egy azonos gyűjtőt rögzíteni, megtehetjük azt a Tételegyűjtő segéd fülön, a már ismert módon.

A 2022.5-ös verziótól kezdve a tételelhez megadott gyűjtők értékei összesítve könyvelésre kerülnek a bank főkönyvi számára is, amennyiben a bank főkönyvi számánál a kötelező gyűjtő kapcsoló jelölve van.

Print Friendly, PDF & Email
Top