KERESÉS

Menu

EKÁER modul

Alapvető tudnivalók

 • Az EKÁER rendszerrel való kapcsolat kezelésére külön modul született. A modul megjelenésekori legfrisebb, 2.1-es verziót támogatja.
 • A jelentések – egyelőre – a készletkezelés szállítólevél és raktári mozgás bizonylatainak adataiból állíthatók össze. Ezek természetesen létrejöhetnek számla vagy értékesítési teljesítés által generálva is.
 • A jelentés fej része kitöltendő, a menetlevelek, és azok tételei a kapcsolódó bizonylatokból generáltan jönnek létre.
 • Az előkészített jelentések szabadon módosíthatók, a véglegesítés feladással együtt történik, csak együtt sikeresek, az online rendszer ekkor oszja ki az EKÁER-számot.
 • A véglegesített jelentések inaktívvá tehetők, illetve a beérkezés jelenthető, amikoris a státusza lezárttá válik.
 • A még aktív jelentés állapota és adatai az online rendszerből frissíthető, mivel általános esetben a jelentés az EKÁER rendszer online felületén a címzett és a szállítmányozó által is módosítható.
 • A véglegesített jelentések módosítására a programban nincs lehetőség, azt az online felületen kell elvégezni. Az aktív jelentések frissíthetőek az online rendszerben tároltak szerint.
 • Az EKÁER modul használata licenc-köteles. A licencben engedélyezett funkció azonosítója: “Cobra.EKAER”
 • A teszt rendszer és éles rendszer közötti váltást a Cobra.Admin programban az “EKÁER.Teszt környezet” rendszerbeállítás “Nem” értékre való állításával tehetjük meg:

 • Az EÁER jelentések véglegesítése funkció jogosultsághoz kötött, felhasználónként / csoportonként szabályozható. Alapértelmezetten engedélyezve van globálisan.

 

Használatba vétel

 1. Attól függően, hogy a teszt vagy az éles EKÁER rendszert kívánjuk használni, ellenőrizzük a Cobra.Admin programban az “EKÁER.Teszt környezet” rendszerbeállítás értékét!
 2. Az EKÁER / Karbantartás / Rendszer-beállítások ablakon adjuk meg, mely partnerazonosító típusban tároljuk a partnerek:
  – FELIR azonosítóját
  – EKÁER azonosítóját
 3. Az EKÁER / Karbantartás / EKÁER beállítások ablakon az igényeltől függően lehetséges megadni egy globális technikai felahsználót és / vagy egyéni CobraConto felhasználókhoz kötödő technikai felhasználókat:

  A [Kapcsolat tesztelése] gombbal ellenőrizhető a megadott hitelesítő adatok helyessége:

  Amennyiben a CobraConto.Net rendszeren belüli felhasználókhoz (szállítmányozási ügyintézőként) külön technikai felhasználókat kívánunk használni az EKÁER rendszeren belüli azonosításhoz, ezeket az “Egyéni techinkai felhasználók” fülön tehetjük meg. Pl.:

 4. Az EKÁER rendszer a fel-/lerakodási helyeknél a házszámot, vagy helyrajzi számot külön mezőben kéri, a programban rögzített raktárak címei pedig fel-/lerakodási helyként szerepelnek a jelentéseken. Ellenőrizzük a raktárak helyes címét!
 5. A jelentésre kötött készletbizonylatok tételi közül azok kerülnek bejelentésre, melyek VTSZ besorolása “EKÁER hatálya alá tartozik” jelölővel van ellátva. A termékek vámtarifaszámát minden esetben kötelező 8 számjegy hosszan megadni az EKAER rendszer felé. Azonban van, hogy a közös nómenklatúra kevesebb (pl. 4) jegyen adja meg, ilyenkor a program – az EKÁER szabálya szerint – automatikusan nullával 8 hosszra kiegészítve adja fel.  Ellenőrizzük a TESZOR törzset:

 

Előkészített EKÁER jelentés összeállítása

Az EKÁER jelentés létrehozásának első lépése, annak összeállítása az EKÁER / EKÁER jelentések / Előkészített ablakból indulva. Itt az [Új adat] gomb megnyomásával indítjuk a műveletet.
Első lépésként a program az árumozgás viszonylatának meghatározását kéri, hisz a 3 különböző irányra más-más adatokat határoz meg kötelezőként és lehetségesként a NAV:

A jelentés irányától függetlenül kötelező adatok

 • A feladó cég adatai: a CobraConto.Net rendszeren belül a felhasználó cég székhelye vagy valamely telephelye:

 • A vevő adatai: a partnertörzsben rögzített valamely partner székhelye vagy telephelye:

 • Legalább 1 menetlevél 1 tétellel: A Kapcsolódó bizonylatok szekcióban az [Új adat] gombra kattintva szállítólevelet vagy raktári mozgást emelhetünk a jelentésre. Minden, a jelentésre emelt bizonylatból egy menetlevelet generál a program a jelentéshez. Egy jelentés több menetlevelet is tartalmazhat. A szállítólevélről vagy raktári mozgásról csak azon tételek kerülnek a menetlevélre, melyek VTSZ besorolása “EKÁER hatálya alá tartozik” jelölővel van ellátva:
 • Rendszám(ok): A jelentés véglegesítéséhez (tehát az EKÁR szám kéréséhez) nem kötelező, de a 13/2020. PM rendelet 7, 8, 9 § szerint a gépjármű forgalmi rendszámát legkésőbb a termék belföldi  fuvarozásának megkezdéséig be kell jelenteni. Rendszám nélküli véglegesítéskor a program megerősítést kér:

 

Véglegesített EKÁER jelentések kezelése

EKÁER számmal rendelkező jelentéseinket az EKÁER / EKÁER jelentések / Véglegesített ablakban kereshetjük és kezelhetjük. A menüpontot megnyitva alapértelmezetten az Aktív státuszú jelentések listázhatók a [Frissítés] gombra kattintva:

Státuszok és magyarázatuk

Státusz Magyarázat
Tervezés alatt Nem kapcsolódhat hozzá a CobraConto.Net rendszerben rögzített bizonylat, mivel ilyen státuszú bejelentés csak a webes felületen, manuálisan hozható létre.
Aktív A jelentéshez kapcsolódó bizonylat(ok) NEM érvényteleníthető(k). Amennyiben a szállítás meghiúsult, először az EKÁER-számot inaktívvá kell tenni, ezután a kapcsolódó Conto bizonylatok már érvényteleníthetővé válnak
Lezárt A jelentéshez kapcsolódó bizonylat(ok) NEM érvényteleníthető(k). A szállítmány célba érkezését jelentették.
Inaktív A jelentéshez kapcsolódó bizonylat(ok) minden további nélkül érvényteleníthetők, mivel az EKÁER rendszer az adott szállítmányt meghiúsultnak tekinti.
Törölt Nem kapcsolódhat hozzá a CobraConto.Net rendszerben rögzített bizonylat, mivel ilyen státuszú bejelentés csak a webes felületen, manuálisan hozható létre a Tervezett státuszú bejegyzés törlésével.

 

Státusz lekérdezése

A művelet hatására a jelentés adatai az online EKÁER rendszerben tárolt legutolsó értékekre frissülnek.

 

Érkezés jelentése

A művelet hatására a jelentés “Lezárt” státuszba kerül. Csak “Aktív” státuszú jelentésre alkalmazható művelet.

 • Belföldről belföldre viszonylat esetén: A kirakodási címre érkezés dátumának megadása kötelező, az időpont (óra, perc) viszont opcionális.
 • Belföldről közösségbe viszonylat esetén: Belföldi feladási címről az Európai Unió más tagállamába irányuló fuvarozás esetén az áru megérkezésekor bejelentési kötelezettség nem áll fenn.
 • Közösségből belföldre viszonylat esetén: A kirakodási címre érkezés dátumának megadása kötelező, az időpont (óra, perc) viszont opcionális.

 

Jelentés inaktívvá tétele

A művelet hatására a jelentés “Inaktív” státuszba kerül. Csak “Aktív” státuszú jelentésre alkalmazható művelet.

A program megerősítő kérdést teszt fel, majd kéri a törlés indokát.

 

Nyomtatatás

A végelgesített, EKÁER számmal rendelkező jelentésről bizonylat nyomtatható:

A felajánlott nyomtató a rendszer alapértelmezett Bizonylat nyomtatója, szükség esetén változtatható:

Print Friendly, PDF & Email
Top