KERESÉS

Menu

Bejövő számlák (szállító napló)

Bevezetés

Amennyiben megtörtént az állományok kialakítása, megkezdhetjük a szállító analitika vezetését a rendszerben. A létrehozott naplókba manuálisan (akár sablon alapján) és importálással (txt, xml) is rögzíthetünk szállítóbizonylatokat.

A Pénzügy / Bejövő számlák menüpontban a rendszer más bizonylataihoz hasonlóan előkészített és végleges státusz alapján szétbontva listázhatjuk és kereshetjük elő a rögzített bizonylatokat a tallózóablakokat használva. A véglegesített bejövő számlák tallózóablakán a bizonylatok minden lényeges tartalmi eleme alapján kereshetünk:

A bizonylatok kiegyenlítését végezhetjük technikai kiegyenlítéssel (főkönyvi kontírozással vagy anélkül) és banki illetve pénztár bizonylatokkal összepontozva is.

A CobraConto.Net rendszer a vevő/szállító kompenzációt is kezeli.

Számlafej adatok

Bizonylat fül
  • Bizonylatszám és ügylettípus: A bizonylat kézi rögzítésénél, magunknak kell bizonylatszámot megadnunk, majd ügylettípust választani.
  • Partner és egyéb törzsadatok tallózása: Törzsadatok tallózását (F9, azonosítóra Shift+F9) érdemes a törzsadat nevének elejét beírva indítani, így a kereső ablak eleve a szűrt találatok listájával jelenik majd meg.
  • Dátumok: A program a klasszikus bizonylati dátumokon felül, megkülönbözteti a Számviteli és az ÁFA törvény szerinti teljesítés dátumokat. A könyvelési dátum alapján kezeli adatainkat a főkönyv, és az áfa teljesítési dátum alapján az ÁFA bevallás.
  • Devizanem és árfolyamok: Devizás számla esetén adjuk meg az Sztv. valamint az ÁFA tv. szerint alkalmazandó devizaárfolyamot. A program, feltöltött devizaárfolyamok esetén valamint az adóévnél beállított paramétereknek megfelelően a teljesítés szerinti utolsó árfolyamokat fogja felajánlani.
  • Előleg: előleg számla esetén ajánlott bejelölni. Amennyiben a rendszerből készítjük az ÁFA bevallást, előleg számla esetén kötelező jelölni.
  • Kontír: a főkönyvi kontírozás K oldala
  • Skontó nap és Skontó %: amennyiben a bizonylat meghatározott fizetési határidőn belül történő pénzügyi rendezés esetén kapott árengedményt tartalmaz, annak mértékét (%) és a napban kifejezett határidejét adhatjuk itt meg. (A skontó könyveléséről ebben a bejegyzésben olvashat.)
  • Számlalánc: A NAV által használt eredeti, módosító és érvénytelenítő számla fogalmak kezelésére a 2020.6-os verziójában a Pénzügy modul bejövő számla bizonylatain megadható a számla számlaláncban elfoglalt helye. Ezek szerint egy bejövő számla lehet:

    • Alapszámla: ez a számlalánc eredeti számlája, erre hivatkozhat majd az érvénytelenítő és/vagy módosító okirat
    • Érvénytelenítő számla: sztornózza az alapszámlát
    • Módosító okirat: csak korrigálja az eredeti számlát

    Érvénytelenítő vagy módosító okirat felvitelekor kötelező megadni az “Eredeti számla” mezőben tallózva a számlát melyre vonatkozik az érvénytelenítés/módosítás:

Jellemzők

Ezen bizonylattípus esetén is alkalmazhatók a jellemzők, kezelésükről itt olvashat.

Gyűjtők

Használatuk megfelel a Gyűjtők bejegyzésben leírtaknak.

Kategóriák

Riportáláskor szintén használható jelölőadatok.

Egyéb adatok

  • Ügynök
  • Párhuzamos kontírszám: a másodlagos könyvelési réteg (IFRS, stb) szerinti fejkontír
  • Átértékelés előtti, eredeti árfolyam: az évvégi árfolyam átértékelés előtti eredeti árfolyamot mutatja
  • Státusz: lehetséges értékek: Új bizonylat / Élő bizonylat / Generált bizonylat / Törölt bizonylat
  • Várható pénzügyi teljesülés: a VIR modul CashForecast kimutatásában figyelembe vett dátum
  • Őstermelő: a szállító őstermelői státusza jelölhető itt
  • Külső iktatási azonosító: importálás / adatátadás útján bekerült bizonylatok külső rendszerrel való összekötésére szolgáló adat
  • Átutalás / Bank: a szállító bankja
  • Átutalás / Bankszámlaszám: a szállító bankszámlaszáma, melyre a kiegyenlítést várja. Átutalási megbízás export esetén felhasznált adat
Hivatkozások

 

Az “Erről a bizonylatról” fülön található linkekre (amennyiben aktívak, tehát kék színűek) kattintva megtekinthetjük:

  • Előző évi pénzügyi bizonylat: amennyiben a bizonylat nyitottként került át az aktuális adóévbe az előzőből, az előző évben lévő bizonylatot
  • Elhatárolás: amennyiben elhatárolás tartozik a bizonylathoz
  • ÁFA időszaki átvezetés: amennyiben ÁFA dátum – könyvelési dátum eltérés okán átvezetési vegyes bizonylatot generált a program
  • ÁFA árfolyam különbözet: amennyiben ÁFA árfolyam – könyvelési árfolyam eltérés okán vegyes bizonylatot generált a program
  • Forrás bizonylat: Bejövő számla érkeztetés útján bekerült szállítói bizonylat esetén aktív, mutat az érkeztetési adatlapra

 

Beszámított előleg számlák

Bővebben a Szállítói előlegek kezelése bejegyzésben.

 

Tételsorok bevitele

Tételsorok bevitele történhet kézzel, vagy Pénzügyi tétel sablon beemelésével (a Tételsor megnevezés mezőben F9-et nyomva). Kézi bevitel esetén az Áfa típus, az ÁFA kulcs és a kontír szám is választható. A tételsor beviteli mezők fejléceire jobb-egér gombbal kattintva láthatóvá tehetjük a bruttó bontó mezőt, ahol a tételsor összegét akár bruttó módon is megadhatjuk.

A Sortípus adatból egyelőre csak az “Előleg beszámítás” kap kiemelt szerepet, az ÁFA bevallás M lapjának helyes kitöltéséhez szállítói előleg számla – végszámla kapcsolat esetén elengedhetetlen.

Tételsorok gyűjtőzése

Minden tételsorhoz rendelhető gyűjtő (munkaszám stb.) százalékos arányban, vagy összeg szerint megbontva. Bővebben: Gyűjtők

ÁFA összesítő

A fülön ellenőrizhetők a bizonylat ÁFA értékei, melyek az ÁFA bevallás részbe kerülnek. A bizonylat alap és ÁFA adatai csak devizás tétel esetén térhetnek el a bevallási adatoktól.

Ütemezések, kiegyenlítések

A Fizetés ütemezés rovatban megjelenő fizetési határidőt és összeget szétbonthatjuk több részletfizetési határidőre, részösszegre is. A Kiegyenlítések és a Folyamatban lévő kiegyenlítések rovatban megjelenő, automatikusan generált kiegyenlítés bejegyzések bővíthetők technikai kivezetéssel a kapcsolódó vegyes naplóban. Folyamatban lévő kiegyenlítés esetén előkészített vegyes tétel, kiegyenlítés esetén véglegesített vegyes bizonylat jön létre.

Technikai kiegyenlítés

Figyelem! A Kiegyenlítések/Új adat gomb hatására létrehozott nem könyvelendő típusú technikai kiegyenlítések rögzítése csak a pénzügyi analitikára van hatással. Mivel ezek a főkönyvbe nem kerülnek rögzítésre, átgondolatlan használatuk eltéréseket okozhat az analitika és a főkönyv között.

Csatolmányok

A Csatolmányok fülön bármilyen melléklet csatolható, például a számla  szkennelt változata, a rendszer általános működési elvei szerint.

Megjegyzések

A Megjegyzések fülön bármilyen kiegészítő információ rögzíthető a bizonylathoz kapcsolódóan.

Print Friendly, PDF & Email
Top