KERESÉS

Menu

Árfolyam átértékelések

Az év végén rendezetlen devizás vevő és szállító tételek átértékelése ebben a menüpontban elvégezhető. Elérési út: Főmenü / Pénzügy / Karbantartás  / Árfolyam átértékelések.

A megjelenített átértékelési időszakok az adóévnél definiált deviza átértékelési mód mezőben megadott intervallumtól függ:

A CobraConto.Net rendszer a nyitott (egyenleggel rendelkező) számlákra csoportosan futtat átértékelést és számlánkként generál vegyes tételt az átértékelés nyereségről / veszteségről az Átvezetési számláknál definiált számlaszámokra a megadott gyűjtővel:

Átértékelés elvégzése

Az ablakon láthatóak a már korábban elvégzett átértékelések:

Egy időszak átértékelésének indításához válasszuk ki a kívánt időszakot és nyomjuk meg az  gombot. A megjelenő ablakban adjuk meg az alkalmazandó árfolyamokat és nyomjuk meg az Indít gombot:

Megkötések:

  • csak a legutolsó feldolgozott időszak átértékelése törölhető
  • csak a legutolsó vagy a soron következő időszakra futtatható átértékelés
  • zárolt vegyes bizonylatokat tartalmazó átértékelés nem törölhető:

  • zárolt vegyes bizonylatokat tartalmazó átértékelés nem futtatható újra:

 

Egy korábban átértékelt időszak később is megnyitható és az átértékelések minden fontos adata áttekinthető:

Egy érintett számlán is megtekinthetjük az utolsó átértékelés előtti árfolyamot:

Illetve az aktuális árfolyamot:

A változásnaplóba bejegyzés készül az átértékelés tényéről:

A generálódott vegyes tételek megtalálhatók a Pénzügy modul Vegyes tételek / Véglegesített vegyes tételek menüpontjában, “Árfolyam átértékelés…” megnevezéssel:

Átértékelés törlése

A lefuttatott csoportos átértékelés törölhető az ablakon található gombbal. Ennek hatására az analitikában az átértékelt számlák árfolyama visszaáll az átértékelés előttire, erről napló bejegyzés is készül:

Az átértékelés vegyes bizonylatai törölt státuszra állnak és visszavonódnak a CobraConto.Net főkönyvéből automatikusan:

A törlés abban az esetben, ha már zárolt vegyes tételeket érintene, elakad „Ledger journal entry is Locked!” üzenettel:

img_5f5502f1a16e8

Átértékelés újra futtatása

Lehetőség van a CobraConto.Net rendszeren belül egy átértékelés újra futtatására is. Ekkor a rendszernek új célárfolyamok is megadhatók. (Korábban 352 HUF-ra értékeltük át az EUR-os tételeket, most pedig ehelyett 340-re). Az újra futtatás eredményekor a vevő számlák aktuális árfolyama módosul, új vegyes viszont csak azokhoz generálódik, melyek a korábban futtatott átértékelésből kimaradtak, mert nem is voltak akkor még rögzítve, vagy árfolyamuk megegyezett a korábbi átértékelés célárfolyamával.

Már feladott vegyes tételeket tartalmazó átértékelés újra futtatása szintén elakad „Ledger journal entry is Locked!” üzenettel:

img_5f550349b9671

Print Friendly, PDF & Email
Top