KERESÉS

Menu

Bővítmények hozzáadása

Alapvető tudnivalók

A bővítmények (idegen nevükön pluginok) a rendszer speciális, nem minden felhasználó részére szükséges/elérhető kiegészítők, melyek automatikusan nem aktiválódnak a programcsomag telepítése során.

 

Egy bővítményhez tartozhat több funkció, függően attól, hogy milyen egyedi feladatok ellátásához készült. A bővítmény Navigátor bővítmény, ha a CCN menürendszerében új menüpontot, vagy menüpontokat hoz létre.

A bővítménybeépítés hatására a CCN rendszerben új funkciótér, illetve funkcióterek jöhetnek létre. A létrehozott funkciótereket engedélyezve a funkciótérre vonatkozóan a Felhasználók és Felhasználó csoportok részére egyedi hozzáférési jogosultságok biztosíthatók.

 

Példa egy bővítmény beépítésének és alkalmazásának bemutatására

A minta bővítmény által biztosított funkció: A számlanyomtatás végrehajtása során legyen választható, hogy az azonos ÁFA kulccsal, egységárral és megnevezéssel meghatározott tételsorok a számla nyomtatásban a mennyiségeket összeadva egy tételsorba összevonásra kerüljenek.

  • A funkcióhoz fejlesztett DLL fájl: Cobra.Conto.Invoice.ItemAggregator.dll. A bővítmény beépítéséhez és használatához a dll fájlt másoljuk be az aktuális CCN programkönyvtár Plugins mappájába.
  • Miután megtörtént a bemásolás, elindítva a Cobra.Admin.exe programot, a program Főmenüjéhez tartozó Bővítmények menüpontját indítva kell végrehajtani a beépítést.
  • Megnyitva a Bővítmények ablakot, ha már történt a rendszerbe bővítmény beépítés, akkor az ablakban a beépített bővítmények láthatók.
  • Új bővítmény beépítéséhez nyomjuk meg az  gombot. Hatására megnyílik a Bővítmény import fájlkiválasztó ablak:

  • Válasszuk ki a hozzáadni kívánt dll fájlt (esetünkben a Cobra.Conto.Invoice.ItemAggregator.dll-t)
  • A megjelenő ablakban látható, hogy jelenlegi mintában a kiválasztott dll egy navigátor bővítményt (menüpont, ahol előzetes beállítás végezhető) és egy funkciós bővítményt (a meghatározott funkció végrehajtásához) tartalmaz. 
  • Ha egymástól független bővítmények tartoznak a betöltött Plugin dll-hez, akkor az  I (Importálandó) oszlopban a sorhoz tartozó  mező jelölésével, vagy a jelölés megszüntetésével beállítható, hogy melyik bővítmények érvényesüljenek. A jelen mintát tekintve a két bővítmény egymással összefüggő, tehát mindkét sorban a jelölt állapotot meg kell hagyni. Nyomjuk meg az Ok gombot:

  • Az Ok hatására a két bővítmény beépül a CCN rendszerbe, és a Bővítmények ablakba betöltődik a két sor:

  • A kijelölt sort megnyitva, a Megjegyzés ablakrészben magyarázat rögzíthető (ezzel célszer élni) a bővítményhez, valamint beállítható, hogy a bővítmény alkalmazása legyen Kötelező minden felhasználó részére. A Kötelező beállítást alkalmazva, a Cobra.Conto.exe program indításakor megköveteli a program, hogy a programkönyvtár Plugins mappájában ott legyen a bővítményt tartalmazó dll fájl.

 

Jogosultságok kiosztása

Megnyitva a Funkcióterek ablakot, az ablakban az előbbi bővítménybeépítés hatására létrejött Időszaki számla nyomtatási beállításai menüponthoz, új funkciótér generálódott, amit alapállapotban engedélyezettre állít a program. Ezután az új funkciótérhez a felhasználónkénti hozzáférés szokásos módon szabályozható.

 

A navigátor bővítmény hatására generálódott menüpont a CobraConto program következő indításától jelenik meg a menürendszerben.

Print Friendly, PDF & Email
Top