KERESÉS

Menu

Eladási ár generálás

A funkció célja érvényben lévő árforma alapján tömegesen új eladási árakat generálni cikkeinkhez. Alkalmas ugyazon árforma árainak módosítására is (például az építési faanyag kategóriába tartozó termékek 78%-os árámelésének tömeges elvégzésére), vagy például EUR-ban rögzített nagykereskedelmi árból HUF listaár generálására.

A rögzítés előtt a felületen átnézhetők a leendő új árak, tehát az itt felsorolt beállítások hatása még rögzítés előtt kipróbálható, megváltoztatható.

Első lépésként adjuk meg a forrásul szolgáló árforma adatait és a (ha szükséges) a módosítandó cikkek körét:

Második lépésként (szintén opcionális) megadhatjuk a létrehozandó árak kerekítési módját. A megadott határértékig a megadott kerekítést vagy formázást fogja alkalmazni a program.

Harmadik lépésként adjuk meg a forrás árakra alkamazandó szorzót és hogy nettó, avagy bruttó módon kívánjuk értelmezni a kiszámított összegeket:

Negyedik lépésként adjuk meg a cél árformát, a devizát és hogy mely dátumtól legyenek érvényesek a létrehozott árak:

Végül nyomjuk meg a [Frissítés] gombot a jobboldali lista alján, mely eredményeként megjelennek a figyelmbe vett cikkek, azok forrás árai és leendő Új nettó és Új bruttó árak:

Amennyiben egyes cikkeknél nem szeretnénk új eladási árat generálni, azokat a [Törlés] gombbal eltávolíthatjuk a listából.

Ha mégsem felelnek meg a kapott új nettó és bruttó árak, a 2./3./4. lépésekben megadott bármely adatot módosíthatjuk, majd az [Árak újraszámolása] újra megnyomásával megnézhetjük az új eredményt. A [Frissítés] gomb a teljes listát újratöltöti az 1. lépésben alapul vett kiindulási áralista és termék szűrő adatok alapján.
Amennyiben megfelelnek a kapott új árak, az [Indít] gomb megnyomásával elvégezhetjük a generált árak cikkehez való berögzítését.

Fontos: a rögzítés művelet a cél árformának (árforma, deviza) megfelelő, már létező árakat is érinti:

  • amennyiben a terméknél található a cél árformának megfelelő, de érvényességi idő vége dátummal nem rendelkező ár, ennek érvényességét lezárja a Feldolgozási adatoknál megadott érvényesség dátumánál egy nappal korábbi dátummal. Például a célunk új HUF listaárat létrehozni, 2021.09.01 kezdő dátummal. Amennyiben van már a cikknél HUF listaár, melynek nincs érvényesség vége, akkor a program annak végét 2021.08.31-el fogja feltölteni.
  • amennyiben a terméknél található a cél árformának megfelelő, de a megadott érvényességi dátummal megegyező vagy attól későbbi kezdetű ár, azt a program törli. Például a célunk új HUF listaárat létrehozni, 2021.09.01 kezdő dátummal, de a cikknél létezik már HUF listaár 2021.09.01 kezdő dátummal. Ekkor a már létezőt törli és az újat fogja rögzíteni.
    Erről figyelmeztető üzenetet is ad az [Indít] gomb megnyomása után:

A funkció futása minden cikkhez Adatváltozás napló bejegyzést is készít:

 

Print Friendly, PDF & Email
Top