KERESÉS

Menu

Intrastat bevallás

Figyelem! 2019-től változott az Intrastat jelentésben a kérdőíveken jelentendő adatok köre. A CobraConto.Net rendszerben a 2019-es adatszolgáltatáshoz szükséges funkciók (külön a kiszállításról és a beérkezésről) a 2019.2-es verziótól elérhetőek.

Figyelem! 2021-től a Kiszállítás kérdőíven a „Származási ország” és a „Partner adószáma” kitöltése kötelező. A változást a CobraConto.Net 2020.8.1-es verziója követi.

Brexit

A Brexithez kapcsolódóan 2021-től változik az Egyesült Királysággal folytatott kereskedelem bevallási kötelezettsége. A fentiekkel összefüggésben az érintett országkódok is megváltoznak:

  • GB: az adatszolgáltatásnál megszűnik;
  • XI: Egyesült Királyság (Észak-Írország);
  • XU: Egyesült Királyság (Észak-Írország nélkül)

Ezen változásokat az Intrastat országok (területek) törzsadatban rögzíteni kell, melyek ezután a raktári mozgások „Intrastat” fülén használhatók lesznek:

Az „Intrastat országok (területek)” törzsadat kiegészült az „EU tagság vége” dátummal, melyet az Intrastat bevallás ellenőrzés funkciója használ fel:

 

Intrastat kiszállítás (OSAP2010) jelentés 2021-től

Az Intrastat kiszállítás jelentés a megváltozott szabályoknak és csv formátumnak megfelelően a Készletkezelés / Bevallás / Intrastat kiszállítás menüpont hatására megnyíló ablakból indítva készíthető el.

  • Származási ország

Az OSAP 2010 Kiszállítás kérdőíven kötelezővé válik a „Származási ország” és a „Partner adószám” mezők kitöltése. Ezt az ELEKTRA rendszer ellenőrizni fogja, hiányos kitöltés esetén a kérdőív nem lesz beküldhető.

Amennyiben a termék-törzsben az „Intrastat származási ország” mező ki van töltve, illetve a raktári bizonylat Intrastat fülén meg van adva, abban az esetben a rendszer jelenleg is felhasználja azt a kiszállítás adatcsomag elkészítésekor.

  • Partner adószám

A partner adószámát szállítólevél készítésekor az „Azonosítók” csoportban kell megadni, mivel annak a partnernek az adószámát kell megadni, ahová a szállítás történik a rendeltetési tagállam szerint, a számlamozgástól függetlenül.

Figyelem! A közösségi adószám típusú azonosítót kell megadni (pl. ATU12345678).

 

 

Intrastat beérkezés (OSAP2012) jelentés 2019-től

Az Intrastat beérkezés jelentés a megváltozott szabályoknak és csv formátumnak megfelelően a Készletkezelés / Bevallás / Intrastat beérkezés menüpont hatására megnyíló ablakból indítva készíthető el.

 

Az Intrastat jelentés 2018-ig a Készletkezelés / Bevallás / Intrastat 2018 menüpont hatására megnyíló ablakból indítva készíthető el.

A megnyíló ablak első soron a statisztikai jelentésekhez tartozó raktári mozgások ellenőrzésére, javítására és a beküldésre kerülő csv kiterjesztésű fájl elkészítésére szolgál. Az ablakot megnyitva a program a Hónap mezőbe mindig a megelőző hónapot ajánlja fel.

Az ablakban az Ország mezőbe a program alapértelmezett adatként Magyarországot jelenít meg.

Az Év, Hónap, Irány menüből választva, a Frissítés hatására a program a magyarországi raktárak véglegesített mozgás adatai közül kigyűjti a beállításnak megfelelő készletmozgásokat, amelyekhez az Ügylet jelleg mezőbe EU tagállam van rögzítve. A program az esetlegesen érvénytelenített és érvénytelenítő tételeket automatikusan kihagyja. Minden kigyűjtött tétel az érintett termékhez rögzített KN kóddal kerül kigyűjtésre, és nem végez a program értékhatár alapján átkódolást 99500000 KN kódra.

Ha kigyűjtött készletmozgások között van hibásan, valamilyen adathiánnyal rögzített tétel, akkor a program a hibás tétel sora előtti mezőben azt egy piros körben felkiáltójellel  jelzi. Egérrel ráközelítve a hibajelzésre, a program buborék információban kiírja a hiányosságot:

Ilyenkor a tételt megnyitva, a mozgás adataiban a javítás illetve adatpótlás elvégezhető. Mindaddig, amíg van hibás tétel a kigyűjtöttek között, a program nem készíti el a statisztikai jelentés sorait.

Az Export fájl mezőbe kell megadni azt a mappát, ahova a program elkészíti a kigyűjtött adatok alapján az Export gomb hatására a statisztikai jelentést. Export gomb hatására a program elkészíti a megadott mappába a KSH részére megküldendő csv kiterjesztésű fájlt, ahonnan a KSH előírása szerint továbbítható.

A fájl nevét a program a beállított időszak mozgásirány és részletesség alapján generálja.

Az ablakba rögzített Adatszolgáltató, Kitöltő személy és Megjegyzés adatok, mint állandó adatok az ablak bal-felső sarkában látható Beállítások menü segítségével elmenthetők, és egy elmentett beállítás beállítható Alapértelmezettként.

Print Friendly, PDF & Email
Top