KERESÉS

Menu

Fejlesztési tartalék kezelés

Keret adatok kezelése

A fejlesztési tartalék kezeléséhez első sorban a keret adatok, vagyis az adóévenként képzett fejlesztési tartalék értékek rögzítése szükséges a Tárgyi eszköz / Fejlesztési tartalék / Keret menüpontban:

Új sor bevitelét a táblázat láblécében található [+] gombbal kezdhetjük meg, itt az adóév és a keretösszeg megadása szükséges:

Egy sor bevitele nem végez semmilyen könyvelést, tehát a lekötött tartalék megképzése külön feladat egy vegyes bizonylat elkészítésével.

A táblázat utolsó, “L”-el jelölt oszlopában a törvényben meghatározott idő letelte után (jelenleg 4 adóév) indokolt. Lezártnak jelölni az adott keretet, így a konkrét felhasználási művelet során ezeket már nem fogjuk tudni kiválasztani.

A [Fejlesztési keret összesítő] gombbal egy további ablak nyílik, ahol a minden adóév sorában látjuk a keret értékét, az ebből már felhasznált és a még felhasználható összeget:

Az ablak jobb oldalát elfoglaló diagram mindezen adatokat grafikusan is megjeleníti.

 

Felhasználás

A rendszerben már rögzített felhasználásokat áttekinteni, törölni és új felhasználást rögzíteni a Tárgyi eszköz / Fejlesztési tartalék / Felhasználás menüpontból nyíló ablakon lehetséges.

A [Frissítés] gomb hatására a szűrő feltételeknek megfelelő felhasználások jelennek meg adóévre csoportosítva:

Az [Új adat] gombbal rögzíthetünk új felhasználást. A megjelenő ablak átveszi a szűrőben megadott eszközt, vagy ha ott nincs megadva, ezen a kis ablakon:

  • válasszuk ki a kívánt eszközt név vagy referenciaszám szerint, melynek beruházását valamely évi tartalékból valósítottuk meg
  • adjuk meg a felhasználás időpontját
  • az összeget
  • és utoljára, hogy mely évben képzett keret terhére történik mindez. (A legördülő menüben láthatók az évekhez tartozó legfontosabb adatok)

Az [OK] gombbal rögzíthetjük a felhasználást.

Az eszközt megnyitva annak fejadatai közt látható az azon felhasznált fejlesztési tartalék(ok) összege, és hogy az eredeti Adótörvény szerinti nettó érték azonnal csökken a felhasználás értékével:

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Top