KERESÉS

Menu

Előlegszámlák kezelése

Bevezetés

Az alábbi leírás az alapértelmezett rendszerbeállítások (Cobra.Admin.exe) használatával készült:

Megnevezés Leírás Érték
Pénzügy.Vevő.ElőlegÁtvezetés A kiállított előlegszámla és a beszámított tételei a Pénzügy/Karbantartás/Átvezetési számlák szerint könyvelődnek a vegyes naplón keresztül. 1
Pénzügy.Vevő.ElőlegÁtvezetés.DirektMód A “Kapott előleg átvezetés” számla használa az előlegszámla kiegyenlítésekor a “Kapott előleg nyilvántartás” számla helyett. 0
Pénzügy.Vevő.ElőlegÁtvezetés.KönyvelésiDátumForrás A kapott előleg átvezetéskor generált vegyes bizonylat könyvelési dátuma a forrásbizonylat mely dátuma alapján kapjon értéket:
0=Könyvelési dátum, 1=Számviteli teljesítés, 2=ÁFA teljesítés, 3=Bizonylat kelte, 4=Fizetési határidő.
0

Vevői előleg kezelés folyamata:

  1. Díjbekérő kiállítása: nincs főkönyvi hatása, elhagyható
  2. Vevő bankban vagy pénztárban fizet: számlázatlan előleg főkönyvi számlára kerül az összeg
  3. Előleg számla kiállítása: a számlázatlan előlegről a vevői előleg főkönyvi számlára kerül a bruttó összeg, az előleg számla automatán kiegyenlítésre kerül egy technikai vegyessel
  4. Végszámla: vagyis előleg (rész) felhasználás: a vevői előleg főkönyvi számla egyenlege csökken

 

Bejegyzésünkben a Számlakészítő modulban elvégzendő műveletek olvashatók.

 

Előleg számla kiállítása

  1. Válasszuk ki a kívánt számlatömböt és nyomjuk meg az [Új adat] gombot

  2. A számlaíró ablakon jelöljök be az Egyéb adatok / Számla fülön az Előleg számla pipát:


    Amennyiben bruttó módon kívánjuk megadni a számlázandó előleg értékét, ugyanitt a Bruttó egységár megadás opciót is jelöljük be.

  3. A szokásos módon válasszunk partner, adjuk meg a kötelező és a kívánt opcionális adatok és vigyük fel az előleg tételsort. Érdemes erre egy Előleg terméket létrehozni:

  4. Adjuk meg a számlázandó előleg értékét:

  5. Véglegesítsük a számlát.
    Előlegszámláinkat és azok eddig felhasznált értékeit megtekinthetjük a Számlakészítés / Lekérdezések / Előlegszámlák ablakon:

 

Előleg felhasználása, beszámítása

  1. Kezdjük el készíteni az új (vég)számlát.
  2. A szokásos módon válasszunk partner, adjuk meg a kötelező és a kívánt opcionális adatok és vigyük fel a vevőnek számlázni kívánt tételeket:

  3. Az új üres számlatételre lépve nyomjuk meg a bal alsó sarokban található [Import] gombot és válasszuk az Előlegszámla opciót:

  4. A megjelenő tallózóablakban csak a vevő számára kiállított, még felhasználható összeggel rendelkező előlegszámlák fognak megjenni. Ezek közül duplaklikkel válasszuk ki a beszámítani kívánt előlegszámlát. Példánkban nincs sok lehetőség (konkrétan 1):

  5. A végszámlánkra rá fog kerülni egy új sor, az előbb kiválasztott előlegszámla még felhasználható összegével bruttó módon:

    A tételmegjegyzésbe a beszámított előlegszámla sorszáma és tételszáma kerül automatikusam, persze ez szerkeszthető.
    Természetesen a felhasználni kívánt összeg is megváltoztatható, lehetséges részfelhasználás tehát:

  6. Ellenőrizzük a nyomtatási képet, amennyiben még újdonság ez a folyamat, hogy biztosan megfelelő-e a végszámla. Majd véglegesítsük a számlát.
  7. Számlakészítés / Lekérdezések / Előlegszámlák ablakon ellenőrizhetjük, hogy valóban csökkent az előlegszámlán nyilvántartott, még felhasználható összeg:

    Amennyiben egy előlegszámlán állva ezen az ablakon megnyomjuk a Ctrl + F5 billentyűkombinációt, megjelennek a részletek is:

Print Friendly, PDF & Email
Top