KERESÉS

Menu

Raktári bevételezés készítése

Alapismeretek

Készleteink változásának mennyiségbeli és értékbeli adminisztrációját a Készletkezelés / Raktári mozgások menüpontban tudjuk elvégezni.

Mind a kiadások, mind a bevételek készítése innen indul. Az Előkészített és a Véglegesített raktári mozgások menüpontban manuálisan rögzíthetünk bizonylatokat, a Tervezett raktári mozgások alatt más modulok (pl.: Értékesítés, Beszerzés) által generált és még nem véglegesített mozgásokat találjuk.

Új bizonylat

Bevételezési bizonylatot tehát az Előkészített vagy Véglegesített raktári mozgások menüpontokban készíthetünk az  gombra kattintva:

Kötelező adatok

A megjelenő rögzítőablak felületén kötelezően rögzítenünk kell:

  • a mozgás dátumát (mikor történt)
  • az esemény megnevezését
  • az ügylet jellegét: belföldi / EU tagállam / egyéb (harmadik országból)
  • a mozgás devizanemét, árfolyamát
  • a mozgás tételeit és azok mennyiségét

Amennyiben a bevételezett termék gyáriszámos vagy SARSZ/LOT azonosítású a Sorozatszám oszlopot is ki kell tölteni. Természetesen a lejárati dátumokkal rendelkező tételek esetén az Érv. ideje adat is kötelező.

Egy tétel rögzítése után láthatjuk annak teljes tételértékét és a könyvelési devizában értelmezett mozgásértéket illetve mozgásárat is:

Tétel import

Nagy tételszám esetén hasznos, ha ezeket fájlból (tabulált txt) vagy adatgyűjtőről (pl.: Motorola MC3100) tudjuk feltölteni. Ehhez a Tétel import gomb megnyomása után válasszuk a megfelelő opciót:

A tabulált txt formátuma, sorrendje alapesetben az alábbiakban látható. A fejléc nem szükséges az importhoz.

AZONOSÍTÓ MENNYISÉG LOT/SARZS/GYÁRISZÁM ÁR LEJÁRATI DÁTUM
343779 1 08140079 119475   17.07.31

A Beállítások menüpontot választva az oszlopok sorrendjét az importálandó fájl szerkezetéhez igazíthatjuk:

Sikeres import esetén látható az importáló ablakban az azonosított termék is:

GS1-128 feldolgozó pluginnal vagy más egyedileg fejlesztett vonalkód-értelmezővel rendelkező felhasználók szintén a Tétel import menüpont alatt találják funkció indítási lehetőséget.

Költségek ráosztása

A CobraConto.Net rendszerben már a bevételezés folyamán automatikus értékarányos vagy manuális költség ráosztásra van lehetőség, hisz az áru beszerzési (bekerülési) ára az adott áru engedményekkel csökkentett, vagy felárakkal növelt, a szállító által számlázott nettó (ÁFA nélküli) ára, növelve mindazokkal a tételekkel, amelyek a beszerzéshez közvetlenül kapcsolódóan felmerült.

A Költségek fülön felvitt tételeket összegét a szoftver értékarányosan ráterheli a beszerzett tételekre, így növelve azok készletre kerülési értékét. A kapcsoló költségek árfolyamát a bizonylat alap devizaneméhez viszonyított árfolyammal szükséges megadni:

Amennyiben manuális (is) szeretnénk költségeket egyes tételekhez rögzíteni, azt a Tételek fülön az adott terméket kijelölve és a Tétel költségek fület választva tehetjük meg.

Az adott tételre ráosztott költségek értéknövelő hatását a Mozgásár fülön is nyomon követhetjük:

Ráosztás előtt Ráosztás után

Véglegesítés

Az adatok feltöltése után a nyomtatási formátumot kiválasztva és a Véglegesítéssel feliratot kipipálva, az Ok gomb megnyomásával tudjuk a raktármozgást könyvelni:

Lehetőség van a papírlapú bizonylat készítését kihagyni, amennyiben a Nyomtató legördülőnél a Nyomtatás nélkül opciót választjuk:

PDF melléklet mindkét esetben generálódik és automatikusan csatolódik a bizonylathoz, melyet bármikor újranyomtathatunk.

Print Friendly, PDF & Email
Top