KERESÉS

Menu

Termékek inaktiválása és korlátozásai

A 2017.5-ös verzióval kezdődően lehetőség van a cikktörzsben rögzített termékek és szolgáltatások használatának és láthatóságának korlátozására.

Inaktiválás

Mivel korábban már bizonylatra került termékek törlése nem lehetséges, ezért a megszűnt, látni és használni nem kívánt termékeknél a termék adatlapján az “Inaktív” mező bepipálásával érhetjük el, hogy a terméktallózó ablakokban alapértelmezetten ne jelenjen meg a cikk:

 

A terméktallózó ablakok ugyanis alapértelmezetten csak az aktív termékeket listázzák. Természetesen a rádiógomb áthelyezésével az inaktív termékek megjelenítése is működik:

termek_tallozo_aktiv

Korlátozások

A termékek használatára vonatkozó korlátozások bizonylattípus szinten szabályozhatóak:

  1. Értékesítés modulban:
    • Ajánlat
    • Rendelés
    • Teljesítés
  2. Beszerzés modulban:
    • Beszerzési igény
    • Ajánlatkérés
    • Rendelés
    • Teljesítés
  3. Munkalapon
  4. Számlán

 

A használat tiltásának kezdetének dátumát minden esetben meg kell adni. A korlátozások definiálása történhet egyenként a termék adatlapon, vagy tömegesen a Termékek / Karbantartás / Korlátozások menüpontban.

Egyenként

A termék adatlapon a Korlátozások fülön legördülő mezőből választhatjuk ki a kívánt tiltást, mellette pedig meg kell adnunk ennek kezdetét. Példánkban egy termékre letiltottunk több műveletet is:Korlátozás megadása termék adatlapon

Tömegesen

A korlátozás bevezetése (vagy megszüntetése) a Termékek / Karbantartás / Korlátozások menüpontban történik. Lépések:

  1. Válasszuk ki, hogy milyen korlátozást fogunk tömegesen alkalmazni
  2. Adjuk meg a korlátozás kezdő dátumát
  3. Szűrjük le az érintett termékek körét, mely történhet azonosítóra, jellemző, kategóriára, raktárhelyre és/vagy márkáraTömeges korlátozás bevezetése
  4. A bal alsó “Termékek” gombra kattintva ellenőrizhetjük, mely termékekre lesz érvényes a megadottak alapján a korlátozás
  5. A jobb alsó “Indít” gomb megnyomásával indítsuk el a rögzítést. A program pár pillanat múlva tájékoztat a sikeres művelet elvégzésről.

 

A korlátozás hatására a bizonylatokból nyíló terméktallózó ablakokon az alapértelmezett szűrésnek megfelelően meg sem jelennek a bizonylattípuson tiltott termékek, ugyanis a tallózó ablakok alapvetően azokat a termékeket jelenítik meg, melyekre nincs korlátozás az adott bizonylaton. Például az Értékesítés modul ajánlat bizonylatából megnyitva: Értékesítési ajánlatból nyíló terméktallózó-ablak

Természetesen a rádió gomb (nincs / van / mindegy) áthelyezésével láthatjuk a tiltott termékeket, sőt bizonylatra is rakhatjuk ezeket, de amennyiben a bizonylat véglegesítésekor a bizonylat tételei között van tiltott, a program nem engedi rögzíteni azt:

Tiltott termék a bizonylaton

 

Print Friendly, PDF & Email
Top