KERESÉS

Menu

ÁFA kulcsok

A menüpontban definiálhatók a cégben használni kívánt ÁFA kulcsok, melyek adóév független törzsadatok.

Egy ÁFA kulcsnál a következő adatok adhatók meg:

Név: Szabadon választott megnevezés, ami utal az áfakulcs alkalmazására.

Rövid név: Ami kiválasztáskor segítségül szolgál, valamint megjelenik a számlán és az analitikákban.

Kulcs: A kulcs mezőbe azt a százalékot kell feltüntetni, amivel a vevő vagy a szállító vonatkozásában a fizetendő összeget tekintve számolni kell. Ha az általános fizetendő vagy visszaigényelhető áfáról van szó, akkor az áfa kulcs paraméterezéséhez elegendő a Név, Rövid név és Érvényesség dátumokon kívül a kulcs megadása.

Bevallási kulcs: A megnevezés előtti pipát akkor kell megjelölni, ha az áfa kulcs hatása nem növeli az adóalaphoz képest a vevő által fizetendő, illetve a szállító részére fizetendő összeget, de az ÁFA bevalláshoz hozzátartozik. Ha csak a Kulcs mező van kitöltve, akkor a Bevallási kulcs mezőt a program automatikusan kitölti. Viszont, ha a Bevallási kulcs megnevezés előtti pipa ki van jelölve, akkor a Kulcs mező passzívvá válik, és csak a megnevezés utáni mezőbe rögzíthető százalék adat. Az így definiált ÁFA kulcsok közül kell a bejövő számlák fordított áfás tételeihez kiválasztani és hozzárendelni:

Érvényesség kezdete: A mezőbe azt a dátumot kell írni, amióta az adott ÁFA kulcs alkalmazható.

Érvényesség vége: A mezőbe az ÁFA kulcs alkalmazhatóságának utolsó időpontját kell írni, ha az meghatározható.

Pénztárgép áfakör: Itt adhatjuk meg, hogy pénztárgépes értékesítés esetén mely áfaregiszter tartozik az áfakulcshoz.

Nyomtatási megnevezések: A táblázatban nyelvenként meghatározhatjuk, hogy a számla nyomtatási képén az “Áfa összesítés” szekcióban milyen automatikus szöveget tüntessen  fel a program. Például egy közösségi adómentes értékesítésre vonatkozó ÁFA kulcs esetén a beállítás:

És a számlaképen a megjegyzések megjelenése:

Print Friendly, PDF & Email
Top