KERESÉS

Menu

Értékcsökkenés kezelés

A Tárgyi eszköz / Csoportos műveletek / Értékcsökkentés elszámolás menüpont hatására megnyíló ablakból egy lépésben indítható a különböző szűrőbeállítással kiválasztott aktív nem nulla és nettó értékkel nyilvántartott eszközére szabadon választott időpontig terv szerinti amortizáció elszámolás:

A [Frissítés] gomb megnyomása előtt kötelező az “Értékcsökkenési időszak vége*” mezőt kitölteni: 

Hatására megjelennek a szűréseknek megfelelő eszközök:

Kijelölésük történhet egyenként a sorok elején található négyzetbe pipipával , de a bal felső, Megnevezés melletti pipával egyszerre jelölhető ki az összes:

 

Ezek után az [Indít] gomb megnyomásával

elindul a csoportos elszámolás, mely egy folyamat jelző ablakon látható:

Lehetséges hibák, melyek sikertelen adatrögzítés eredményeznek:

  • A gyűjtőkhöz a kategória megadása kötelező! Azonos gyűjtőkategóriába tartozó gyűjtők összértéke meg kell egyezzen a tételértékkel: Kitölteni a használt költséghely gyűjtők alapértelmezett kategóriáját, és ellenőrizni hogy az eszköz egy kategóriába eső gyűjtőinek megadása 100% legyen. Pl.:

  • A dátumnak megfelelő adóévhez nincs vegyes napló megadva az eszköz állománynál! Megoldás: Évnyitás elvégzése, mely összeköti a vegyes naplót az állománnyal.

 

A szűrőbeállítások lehetővé teszik a vállalkozás összes eszközére az egy lépésben történő végrehajtást, de akár egyetlen eszköz is kiválasztható.

A szűréssel kigyűjtött eszközök adatai az ablakból indítva megtekinthetők, és szükség esetén a kijelölt estköz a Sor eltávolítása gombra kattintva az amortizáció elszámolásból kihagyható.

A Start gombbal elindítva végrehajtja a program a megadott Écs időszak végéig a terv szerinti amortizáció elszámolást. A végrehajtás eredménye a kapcsolódó nyilvántartásban és könyvelésben egy lépéssel nem fordítható vissza. A hatására elvégzett nyilvántartás vezetés és könyvelés csak az eszközök egyenkénti megnyitásával, a generált értékcsökkentés főkönyvi esemény törlésével lehetséges.

Print Friendly, PDF & Email
Top