KERESÉS

Menu

Érvénytelenítés (sztornózás) és módosítás

Érvénytelenítés (sztornózás)

Amennyiben egy korábbi számlánkon hibás adatokat tüntettünk fel (pl.: a vevő adószáma vagy címe vagy a teljesítés dátuma) lehetőségünk van a számlát érvényteleníteni.

Lépések:

  1. A Véglegesített számlák ablakban jelöljük ki az érvényteleníteni kívánt számlát és nyomjuk meg az Érvénytelenítés gombot:
  2. A megjelenő megjegyzés ablakban megadhatjuk a sztornózás okát, majd nyomjuk meg az OK gombot:

  3. A megjelenő kis ablakban megadhatjuk mely számlaformátumra, hány példányban kívánjuk nyomtatni az érvénytelenítő bizonylatot:

  4. A nyomtatott bizonylaton látszódni fog az eredeti bizonylatszám és a megadott megjegyzés is:

Módosítás

A NAV szabályainak megfelelően a számlatételek utólagos módosításáról ún. módosító okiratot kell kiállítani. Ennek okai lehetnek:

  • jóváírás vagy visszáru
  • tétel módosítás (pl.: rossz a megadott mennyiség vagy egységár)
  • utólagos kedvezmény számlázása (törvényi hátterét lásd: http://www.perfacta.hu/az-utolagosan-adott-mennyisegi-arengedmeny-szabalyai)

Mindhárom esetben az első lépés, hogy a Véglegesített számlák ablakban jelöljük ki a módosítani kívánt számlát és nyomjuk meg a Módosító okirat gombot:

A megjelenő ablak fejlécén látható, mely számla módosítását kezdeményeztük. A vevő adatai automatán kitöltésre kerülnek az eredeti számla alapján:

Ezután emeljük be a módosítani kívánt számlatételt az Import / Számlatétel menüpont valamely opcióját választva:

Bármely lehetőséget is választjuk, a megjelenő tételválasztó ablakban csak és kizárólag a módosításra kijelölt eredeti számla tételei közül választhatunk:

 

Jóváírás / Visszáru esetén a kijelölt tétel az eredetihez képest mínusz mennyiséggel kerül a módosító számlára. Amennyiben az eredeti számla tételhez raktármozgás kapcsolódott, úgy most ellentétes előjelű (vagyis bevételezés) raktármozgás fog generálódni a módosító okirattal együtt:

 

Módosítás esetén a helyesbítés szabályainak megfelelően 2 tétel kerül a módosító bizonylatra: az eredeti tétel mínusz mennyiséggel, majd a módosító tétel:

A második módosító tételen tudjuk rögzíteni a helyesbítést, vagyis például a helyes egységárat vagy mennyiséget.

 

Utólagos kedvezmény számlázása esetén az eredeti tétel kiválasztása után egy “Utólagos kedvezmény” megnevezésű sor kerül a számlára, ahol a mennyiség mezőben %-os értékben kifejezve adhatjuk meg az utólagosan számlázott kedvezmény mértékét:

 

A módosító tétel megjegyzés mezőjébe a szoftver automatikusan feltünteti az eredeti tétel megnevezését, az eredeti bizonylatszámot és az eredeti tétel sorszámát:

 

Online adatszolgáltatás az érvénytelenítő és módosító bizonylatokról

A NAV által elvárt online számlaadat-szolgáltatást a gazdasági esemény szemlélet alapján kell elvégezni. Ez azt jelenti, hogy egy számla sztornózása vagy utólagos módosítása esetén mindig az eredeti számlára is hivatkozni kell, hogy ismert legyen, mely gazdasági eseményt érinti az utólagos művelet. Ezt a CobraConto.Net szoftver a fent leírt műveletekben támogatja, tehát a limitet meghaladó számla érvénytelenítésekor vagy módosításakor az eredeti számlára hivatkozva történik az új (sztornó vagy módosító) bizonylatról az adatszolgáltatás.

Az adatszolgáltatás akkor is megtörténik, ha az eredeti számla még abban az időszakban készült, amelyben nem kellett adatot szolgáltatni.

A NAV fogalmai szerint tehát az ugyanahhoz a gazdasági tranzakcióról szóló számlához tartozó sztornó és módosító okiratoknak hivatkozni kell az eredeti számlára. Így alakul ki az ún. számlalánc, melyet a NAV feladás során a CobraConto.Net természetesen kezel.

 

A Véglegesített számlák ablakon a módosító számla által módosított számla sorszámát a “Módosított számla” oszlopban, az eredeti számlához kapcsolódó számlaláncban elfoglalt helyét pedig az “Mnr.” oszlopban láthatjuk:

Egy számla természetesen csak egyszer érvényteleníthető (sztornózható), viszont többször is módosítható (ráadásul a módosító számla is sztornózható), tehát nincs akadálya hosszabb számlaláncok előállításának. Például mindhárom módosító az eredeti EZ-00006/2017-re vonatkozik:

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Top