KERESÉS

Menu

Magyar Könyvvizsgálói Kamara Audit XML export

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara által specifikált, a könyvvizsgálatot megkönnyítő audit XML fájl a Cobra.Export.exe programmal állítható elő.

Paraméterek

A kívánt adatbázisba való belépés után az Audit / Audit xml export menüpontba belépve kell a szükséges paramétereket megadni:

Export paraméterek:

  • Adóév: mely adóévről készül a fálj
  • Mentés helye: tallózással válasszuk ki, mely könyvtárba kerültön a fájl
  • Kapcsolattartó adatok: a fájlba kerülő kapcsolattartó neve, telefonszáma
  • Időszak kezdete és vége

Főkönyvi számlaszámok: A paraméterek számlaszámai a könyvelésben használt főkönyvi számlaszámok jellegének megállapításához szükséges adatokat tartalmazzák. Megadásuk segíti a könyvvizsgáló munkáját.  Megadhatók a főkönyvi számlaszámok azon csoportjai, amelyeket a program speciálisan kezel, vagy a könyvvizsgálat során külön figyelmet igényelhetnek. Ilyenek a vevő, szállító, pénztár, bank és ÁFA számlák.
A címkékhez tartozó érték esetén megadható egy, illetve több számlaszám is. Amennyiben egy címkéhez több számlaszám tartozik, úgy azokat vesszővel elválasztva, szóközök nélkül kell felsorolni (pl.: bankok esetén 3841,3842,3861,3862). Amennyiben a felsorolásban több azonos számlaszám-kezdet található, akkor a felsorolás megadható * (csillag) karakterrel (pl.: bankok esetén 384*,386*). Ebben az esetben minden olyan számlaszám, ami a megadott számlaszám-kezdettel kezdődik, beletartozik a felsorolásba

Megkötések

A könyvvizsgálói audit XML szerkezetében csak T – K párok rögzíthetők, tehát 1 T oldai számlaszámmal szemben csak 1 K oldali állhat. Ezen fogyatékosság okán például egy vevő / szállító számla esetén, mely a CobraConto.Net főkönyvében 1 számlaszámmal szemben több számlaszámot állító bejegyzést generál, az export XML elkészítése során ezeket több T – K számra vagyunk kénytelen szétbontani. Például egy vevő számla könyvelése a CobraConto.Net rendszerben:
T 311 : 1270 HUF

K 467 : 270 HUF

K 911 : 1000 HUF

Ennek ábrázolása az audit XML-ben:

T 311 – K 467 : 270 HUF

T 311 – K 911: 1000 HUF

Azon esetekben, hogy egy bizonylaton (például bérfeladás, készletérték változás feladás vegyes bizonylaton) több számlaszám áll szemben több számlaszámmal (ún. nevezett bokrokat könyvel a program az egyenleghelyességre figyelve), az export az M:N átvezetési számla és Megnevezés  mezőkben megadott technikai számlaszámot használja és ezzel képez T – K párokat az XML-ben.

Ezen esetek miatt tehát nem pontosan a főkönyvi kartonokon szereplő bejegyzések kerülnek exportálásra, viszont nyilván az egyenlegek a fájlban sem lesznek eltérőek a CobraConto.Net főkönyvéhez képest.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Top