KERESÉS

Menu

Főképernyő

Főképernyő a 2023.3 verziótól

A CobraConto.Net programba belépés után a főképernyő jelenik meg a felhasználó számára. A bal oldalon helyet kapó navigációs menü széleskörűen személyre szabható, az itt látható képen az alapértelmezett beállítások érvényesülnek:

A navigációs menü a programban található összes funkciót, felületet, listát, törzsadatot és beállítást egységes, strukturált rendszerbe foglalja. A navigációs menü testre szabásáról és elemeiről ide kattintva olvashat.

Státuszsor

A főképernyő alján teljes szélességben végig futó státuszsor, a keretrendszer legfontosabb, legalapvetőbb információit jelenti meg:

Verziószám

A használt program verziószáma és zárójelben az architektúra (x86 vagy x64 a futtató Windowstól függően). Szintén itt jelenik meg a jelzés, ha a program ellenőrzi a használt verzió frissességét, és talál újabbat a központi Cobra szerveren:

Adatbázis információk

A belépés során kiválasztott adatbázis kapcsolat megnevezése olvasható itt, az egeret a név fölé húzva pedig megjelenik az aktív adatbázist kezelő SQL szerver típusa, illetve az adatbázis mérete:

Az adatbázis kapcsolat melletti ikon piros x-et jelenít meg, amennyiben SQL Server Express ingyenes változatot használunk, és annak 10 GB méretkorlátozását megközelítettük:

Az egérrel a névre kattintva az adatbázisválasztó ablak nyílik meg:

 

Nyelv

A program alapértelmezésként a futtató Windows nyelve szerint állítja be felület: magyar Windows esetén magyar, egyéb esetben angol. Az aktuálisan betöltött felület nyelvi verzióját a státuszsorban jeleníti meg.  A feliratra kattintva válthatunk nyelvet, melyet az újraindítással tudunk érvényesíteni:

Licenc

A használt licencben rögzített cégnév látható itt.

Felhasználó

Az aktuálisan bejelentkezett felhasználó teljes név adata látható itt:

Adóév

Az aktuális kiválasztott adóév neve látható itt. Rákattintva az adóév választó ablakot jeleníthetjük meg, melyen az alapértelmezett adóévet válthatjuk, új adóévet rögzíthetünk vagy egy meglévőt szerkeszthetünk:

 

Rendszerdátum

Alapértelmezetten ez a futtató Windows rendszer dátuma. A rendszerdátum alapján történő automata dátumfelkínálások (pl számla kelte, könyvelési dátum) is az itt beállított dátumot fogják figyelemebe venni.

Az alapértelmezetten bekapcsolt a “Rendszerdátum használata” funkcióval a program futtat egy belső időzítőt és 50 másodpercenként beállítja az Aktuális könyvelési dátumot a számítógép órájának dátumára, így az akkor is frissül, ha nem lépnek ki a programból. Tehát a tegnap elindított program ma is helyes könyvelési dátumot fog használni, mert a Windows dátumát figyeli és aszerint változik.

Kikapcsolva a funkciót a könyvelési dátum tetszőlegesen állítható és nem aktualizálódik a Windows órája szerint:

A fenti manuális átállítás természetesen a programból kilépve nem kerül megjegyzésre, az újonnan indított program mindig bekapcsolt “Rendszerdátum használata” funkcióval indul, a Windows dátumát használva.

MOSZR (Online Számla Rendszer) státusz

Az ikon Online Számla Rendszer felelősnek jelölt felhasználóknak jelenik meg csak. A felhasználókat az Admin programban lehetséges MOSZR felelőssé tenni. A MOSZR feliratra kattintva frissíthetjük a megjelenített statisztikát. A megjelenő ikonok jelentései:

Ikon Jelentés

Sikertelen adatszolgálatás: a feladás sikeres volt, de a NAV technikai vagy üzleti hibát jelzett egy vagy több számlánk esetében. Esetleg

Hiba: technikai hiba miatt nem elérhető az Online Számla Rendszer. Ezt okozhatja internetkapcsolati hiba, NAV szerver hiba, esetleg hibás Online Számla Rendszer hitelesítési adat is.

Figyelmezetetés: a NAV egy vagy több számlánkat illetően figyelmeztetést adott vissza. “A figyelmeztetések nem akadályozzák az adatszolgáltatás teljesítését, azonban a számla tartalmát felül kell vizsgálni…”  Forrás:  https://onlineszamla.nav.gov.hu/api/files/container/download/Online_Szamla_interfesz%20specifikacio_HU_v3.0.pdf

Nincs kezelendő számla

 

Távnyomtatás automata

Az ikon akkor aktív, ha a használt licenceben engedélyezve van a Távnyomtatás és a beállítások el vannak végezve.

 

NAV Online Számla Rendszer státusz

A Cobra.Conto.Net program 2024.1 verziótól kezdve percenként információt tölt le az éles NAV Online Számla Rendszer állapotáról a Cobra Computer szerveréről.
A két információ, melyet nyújtunk ügyfeleinknek ilyen módon:

    1. működik-e a NAV éles rendszerében az adószám lekérdezés
    2. működik-e a NAV éles rendszerében a számla feladás

Az információ a keretrendszer állapotsorában jelenik meg “NAV” felírattal:

Az ikon fölé húzva az egérmutatót, felbukkanó ablakban is láthatjuk az információkat a :

A “NAV” felirat mellett megjelenő ikonok jelentése:

Ikon Jelentés

Nincs hiba egyik éles NAV szolgáltatásban sem

Az adószám lekérdezés és/vagy a számla feladás funkciók nem működnek az éles rendszerben

Lassulás tapasztalható a NAV éles rendszerében
nincs ikon Nincs információ, mert például nem elérhető a Cobra Computer szervere

A funkció csak akkor működik, amennyiben a navinfo.cobra.hu webcím elérhető a program számára! Amennyiben az Önök hálózatát tűzfal, proxy, egyéb korlátozás érinti, a navinfo.cobra.hu webcímet engedélyezni szükséges.

 

Menüpont kereső

A 2023.3 verzió megújult navigációs menüje egy új, hatékonyabb keresőt is magával hozott. A menürendszer keresés funkciója az aktuális fül menüpontjait ill. csomópontjait helyben szűri, közülük csak az általunk beírt szövegrészletnek megfelelőket jeleníti meg:

 

Főképernyő a 2023.2 verzióig (elavult)

 

Munkaterület személyre szabása

A 2021.6-os verziótól elérhető lehetőségekről ezen bejegyzésünkben írunk.

Print Friendly, PDF & Email
Top