KERESÉS

Menu

Külső licence kezelés

Bevezetés

Többcéges licenc vásárlása esetén a szerződő (a Cobra Computer Kft-től szoftvert vásárló) cég egy licencet kap, melybe a Cobra Computer rögzíti azon adószámokat is, melyek a szerződő cég mellett szintén jogosultak használni a szoftvert.

Gyakorlatban ez általában úgy néz ki, hogy a licenc a szerződő részére létrehozott adatbázisba kerül be, hisz az ő nevére és adószámára szól, a társcégek adatbázisaiban pedig nem kerülnek rögzítésre licence adatok. Azok nem tartalmaznak licencet.

Hogy a licencben felhasználási jogosultságot kapott társcégek használhassák a Cobra programokat (Cobra.Conto, Cobra.Import, Cobra.Export, stb) szükség van arra, hogy megadhassuk az egyes adatbázisokhoz (1 cég = 1 adatbázis) a használni kívánt licencet tartalmazó adatbázis elérési útvonalát. A használandó licenc ilyenkor tehát az aktuálisan használandó cég szempontjából külső licenc, hisz nem ennek az adatbázisában van, hanem a programot megvásárló, szerződött cég adatbázisában.

 

A Cobra programok egy adatbázisba belépve a következő ellenőrzéseket hajtják végre a külső licence használatával kapcsolatban:

Külső licenc rögzítése egy programban

A felhasználói felületről a Beállítások / Licenc adatbázisok menüpontban kell rögzítenünk a programban a külső licencet tartalmazó adatbázist. Ezekből a 2023.3 verziótól kezdve több is lehet, és adatbázis kapcsolatonként tudjuk megadni a használni kívánt külső licenc adatbázist. Ezek tárolási módjáról ebben a fejezetben olvashat, amennyiben a technikai megvalósítás is érdekes.

Az [Új adat] gombra kattintva megjelenő ablakon töltsük ki az alábbi kötelező mezőket:

  • Megnevezés: bármi lehet, de legyen a külső licencet tartalmazó adatbázisra utaló, mert ezen megnevezés alapján fogjuk később az adatbáziskapcsolatoknál kiválasztani a használni kívánt külső licenc adatbázist
  • Szerver: az SQL szerver elérési címe, amelyen a külső licenc adatbázis található
  • Adatbázis: a külső licence adatbázis neve, ahogy az SQL szerveren az szerepel

Az SQL szerver autentikáció és a megszakadt kapcsolat újraépítése beállítások nem ezen bejegyzés témájához tartoznak.

Amennyiben a fenti adatokat megadtuk, ellenőrizhetjük, hogy elérjük-e az adatok alapján a külső licenc adatbázist. Amennyiben hibát jelez az ellenőrzés, kérje rendszergazdája vagy a Cobra Computer segítségét.

 

Külső licenc alkalmazása

Lássuk tehát a gyakorlatban, hogyan állítható be egy adott társcéghez, hogy mely adatbázisban található a licenc, amit használni kívánunk!

  1. A programot elindítva vagy a Beállítások / Adatbázisok menüpontot megnyitva egy adatbázis választó lista jelenik meg, melyben új adatbázis kapcsolatot adhatunk meg vagy módosíthatjuk a meglévőt.

  2. Akár új, akár meglévő adatbáziskapcsolathoz kívánunk külső licenc használatot beállítani, az adatbázis kapcsolat szerkesztő ablakon (ahova meglévő kapcsolat esetén a [Megnyitás], új kapcsolat esetén pedig az [Új adat] gombbal jutunk) kell megadni ezt. Pipáljuk ki a “Külső licenc használata” opciót és válasszuk ki a külső licenc elérési útvonalak közül a használni kívántat. Itt a legördülő menüben a Beállítások / Licenc adatbázisok menüpontban megadott megnevezések közül választhatunk:

  3. Az [OK] gombbal mentjük a beállítást az adatbázis kapcsolathoz. A külső licencet használó kapcsolatok a lista “K” oszlopában pipát tartalmaznak:

  4. Ebben az ablakban az [OK] gombot megnyomva a program hozzákapcsolódik a kiválasztott adatbázishoz és amennyiben külső licence van beállítva a kapcsolatnál, ellenőrzi azt, hogy az adószám, mely rögzítve van abban az adatbázisban, ahová kapcsolódunk, szerepel-e a külső licencben. Amennyiben igen, a program nem fog külön jelzést adni, egyszerűen belép az adatbázisba. Amennyiben viszont nem szerepel a kiválasztott adatbázisban rögzített adószám a külső licencben, figyelmeztetést fog adni, és a program demo üzemmódban (korlátozott funkcionalitással) fog működni:

Rendszergazdák, üzemeltetők részére

Az egyes Cobra programok (Cobra.Conto.exe, Cobra.Import.exe, Cobra.Export.exe, stb) induláskor egy .alias kiterjesztésű fájlból olvassák fel az adatbázis kapcsolatokat. A 2023.3 verzióig a program csak egy külső licenc adatbázist kezelt, ezt tudta alkalmazni induláskor, amennyiben egy adatbázis kapcsolatnál be volt jelölve a külső licenc használata. (Ennek elérési útvonala egy cfg fájlban volt tárolva, pl.: Cobra.Conto.exe.cfg). A 2023.3 verziótól kezdve azonban a külső licenc adatbázisok kapcsolódási adatai is az .alias fájlban kapnak helyet. Az egyes adatbáziskapcsolatoknál pedig külön jelölve van, hogy mely külső licenc adatbázis használatát határoztuk meg hozzá.

Amennyiben a programot egy olyan könyvtárba telepítjük, ahol van korábbi program változat, akkor a 2023.3 verzió első induláskor kiolvassa a .cfg fájlból a külső licenc adatbázis elérési adatait, de kilépéskor már az .alias fájlba (pl.: Cobra.Conto.exe.alias) írja bele és innentől ezt használja. A cfg-ből kiolvasott adatbázis licence elérési út Megnevezése alapértelmezetten “Licenc” lesz:

Amennyiben az új program változatban további külső licenc elérési útvonalakat rögzítünk, szintén ebbe az .alias fájlba kerülnek ezek is.

Az .alias fájl technikailag egy XML, mely az alábbi részekből áll a 2023.3 programváltozattól kezdve:

Elemek Attribútumok Magyarázat Alapértelmezett érték, ha nem szerepel az attribútum az Alias elemben
configuration
Aliases Az adatbázis kapcsolatok listája
Alias Az adatbázis kapcsolat
Id Egy egyedi azonosító, technikailag egy GUID kötelező, nincs alapértelmezett érték
Name Az adatbázis kapcsolat választó ablak Megnevezés mezője kötelező, nincs alapértelmezett érték
Server Melyik SQL szerveren található az adatbázis kötelező, nincs alapértelmezett érték
Catalog Mi az adatbázis valódi neve a szerveren kötelező, nincs alapértelmezett érték
Timeout Az adatbázishoz való kapcsolódás időtúllépési ideje.
0 esetén a .Net alapértelmezése, tehát 30 sec.
0
OneUser 0 = Kérjen felhasználónevet és jelszót a program
1 = Próbáljon meg belépni a program a cobra/cobra felhasználóval
0
ForeignLicense 0 = nincs külső licenc használat
1 = van külső licence használat
0
Authentication Az SQL szerverhez való kapcsolódássorán használt hitelesítési mód
0, vagy ha nincs megadva = SQL szerver hitelesítés beépített user (ccnuser) használatával
1 = Windows user alapú autentikáció
2 = SQL szerver hitelesítés név és jelszó párossal
0
UserId Az SQL szerver hitelesítéshez a felhasználónév, csak Authentication = 2 esetén van kezelve
Password Az SQL szerver hitelesítéshez a jelszó, , csak Authentication = 2 esetén van kezelve
RetryCount Elérhetetlen SQL szerver esetén hányszor próbálkozzon a program kapcsolódni. Újrakapcsolódási kísérletek száma. 3
RetryInterval Várakozási idő az újrakapcsolódási kísérletek között. 3
LicenseAliasId Egy /configuration/LicenseAliases/Alias elem Id értéke. Tehát egy GUID. Ezáltal van összerendelve a külső licenccel az adatbáziskapcsolat.
LicenseAliases A külső licenceket tartalmazó adatbázis kapcsolatok listája.
Alias Az adatbázis kapcsolat

Amennyiben frissítés után (tehát egy korábbi alias fájlt már tartalmazó mappába telepítve a 2023.3 verziót) egy Cobra programot parancssori paraméterekkel indítunk, ahol kifejezetten kijelöljük a számára alkalmazandó alias fájlt, az Admin program kivételével egyik sem fogja a fenti alias fájl átalakítást elvégezni. A többi program ilyen esetben nem alakítja tehát át az .alias fájlt kilépéskor, nem írja bele a külső licenc elérési útvonalát. Amíg nem szeretnénk több külső licenc adatbázist használni munkánk során, ez nem is jelent gondot, mert a 2023.3 verzió olvassa és értelmezi a korábbi verziók által létrehozott alias és cfg fájlokat.

Print Friendly, PDF & Email
Top