KERESÉS

Menu

Partner adatok felvitele, módosítása

Partnerek tallózó ablaka

Partner adatok keresése, felvitele és módosítása a Partnerek / Partnerek menüpont alatt található tallózó (browser) ablakkal indul.

A program használata során mindenhol, ahol partnerhez kapcsolódik az adatrögzítés, előhívható ez az ablak:

Lehetőség van meglévő partner keresésére (név, azonosító, helység, kategória) alapján, illetve rendezhetünk az ablak oszlop adataira. Miután kiválasztottul a keresett partnert módosíthatjuk adatait a Megnyitás gombra kattintva.  Abban az esetben, ha az Új adat gombra kattintunk, új partnert vihetünk fel.

Partneradatok

Székhely adatok

A partneradat ablakban partnereink székhely adatai megadása mellett lehetőség van külön levelezési cím megadására, valamint elérhetőségek, kapcsolattartók, és ügynökök rögzítésére. A számlázási címként használt Cím rögzítésénél fontos változás a NAV által megkövetelt adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás funkció miatt, hogy 2015.8 verziótól kezdve alapbeállítások használata esetén a címadatok Irányítószám, Helység neve, Kerület, Közterület neve, Közterület jellege, Házszám, Épület, Lépcsőház, Emelet, Ajtó bontásban adhatóak meg. A Jellege mezőbe a program nem fogad el csak a NAV által nyilvántartott közterület jelleg megnevezéseket, emiatt ezeket listából választhatjuk ki. Az Utca, hsz. mező inaktív, ide a program automatikusan összefűzi a megadott adatokat.

A partner székhelyéhez tartozó Egyéb adatok fülön adhatjuk meg a partnerrel való kommunikáció során használt nyelvet, mely a bizonylatokon szereplő adatok (megjegyzések, feliratok, termék megnevezések, stb) nyelvét határozza meg :

Telephelyek

Minden partnerhez lehetőség van korlátlan telephely felvitelére. A székhelyhez hasonlóan egy telephelyhez külön rögzíthetők elérhetőségek, ügynökök és cím (megegyezhet a székhelyével), illetve levelezési cím:

A Címek fülön találhatók továbbá a Számlázási cím és Számla postázási cím kapcsolók: Ha aktív (jelölt) a telephelyhez tartozó Számlázási cím kapcsoló, akkor a telephely részére kiállított számlára nem a székhelyhez tartozó címet nyomtatja a program, hanem a telephelyhez rögzített címet, továbbá ilyenkor, ha ki van töltve a telephelyhez tartozó Név a bizonylaton mező, akkor a mező tartalma kerül a Vevő név mezőbe a székhely megnevezése helyett.

A Számla postázási cím kapcsolónak akkor van jelentősége, ha be van állítva a használt számlaformátumhoz (pl.: Alap számlaformátum) a postacím megjelenítés. Ilyenkor a beállított kapcsoló hatására a telephely részére kiállított számlákra a telephelyhez rögzített Levelezési cím adatokat nyomtatja a program a postázási cím mezőbe.

Egyéb adatok: számlaszámok, azonosítók, fizetési mód, stb.

Lehetőség nyílik partnerekhez az Egyéb adatokon belül bankszámlák felvitelére, melyeket a banki kiegyenlítés feldolgozásakor és az utalási megbízások készítésénél használhatunk fel.

Ugyan ebben az ablakban rögzíthetjük a már előre létrehozott azonosítótípusok értékeit: adószám, partnerkód, stb.

Nem utolsó sorban beállíthatunk alapértelmezett fizetési módot, és árformát, alkalmazott devizát, használt termékazonosítót, amelyeket persze számlázáskor és egyéb bizonylatok kiállításánál felülbírálhatunk.  Adott partnerre beállítható az adószám és a  pénzforgalmi elszámolás szabályzat.

Megjegyzés/Kategória besorolás/Korlátozások

Ezen szekcióban belső használatú (bizonylatokon nem megjelenő) megjegyzést, kategória besorolásokat és különböző tiltott műveleteket (korlátozások) vehetünk a partnerhez.

A megadható kategóriák száma korlátlan, és ezek egyenértékűek, nincs köztük hierarchia:

Korlátozások

A partnerkartonon a Név mező mellett egy pipálható mezőben jelölhető a partner Inaktív állapota, és a Korlátozások szekcióban lenyíló menüből választhatóak a tiltott műveletek.

Adott művelet tiltása a művelet (Művelet megnevezése) kiválasztásával, és a tiltás kezdeti időpontjának (Tiltás kezdete) megadásával történhet.

Ha egy partnerhez jelölt az Inaktív kapcsoló, és/vagy be van állítva egy kiválasztott művelethez adott időponttól a tiltás, akkor a megfelelő bizonylat kiállítási ablakban a partner névre tallózás hatására automatikusan nem jelenik meg a kiválasztási ablakban a partner.

Például a fenti korlátozásokkal rendelkező partner nem jelenik meg a számlakészítő ablakból meghívott partnerlistában átutalásos fizetési mód esetén, mivel a tallózó ablak automatikusan betölti a “nincs korlátozás átutalásos számla kiállítására vonatkozóan az adott időpontban” szűrést:

Pénzügyi beállítások

A Százalékos kedvezmények fülön termékkategória szerint beállítható a partnerre vonatkozó százalékos kedvezmény. Az itt adott kedvezményt a szoftver árformák, akciós árak és szerződéses árak használata esetén is érvényesíti.

A Hitelkeret, Késedelmi kamat, Csoportos beszedés fülön rögzíthető a partner részére biztosított hitelkeret és az esetében használt késedelmi kamat akár időintervallumra vonatkozóan, továbbá a csoportos beszedés meghatalmazás paraméterei.

Események fül

A partnerhez felvett CRM eseményeket tekinthetjük itt meg, és vehetünk fel újakat.

Top