KERESÉS

Menu

Termékjellemzők kezelése

A 2018.2-es verzió megjelenésével kibővültek a termékekhez rendelhető jellemzők paraméterezési lehetőségei. Ettől a verziótól kezdve a termékekhez rendelhető jellemzők nem csak egyszerű szöveges értéket, hanem az adatbevitel során ellenőrzött szám, dátum vagy logikai (igen/nem) értéket is tartalmazhatnak. Sőt egy jellemző értékének megadáskor értékkészletből történő választásra is kötelezhetjük a felhasználót, így gyorsítva és hibamentessé téve az adatrögzítést.

Új termékjellemző felvételét vagy meglévő módosítását a Főmenü / Termékek / Karbantartás / Jellemzők menüpontban végezhetjük el.

A menüpontból nyíló ablakban láthatóak a már rögzített jellemzők neve és típusa.

Használható adattípusok

A jellemző név szabadon megadható, az adattípusok a következők lehetnek:

  1. Szöveg: szabad szöveges módon adhatja meg a felhasználó a konkrét termékhez rendeléskor a jellemző értékét. Nincs vizsgálat az adatbevitelkor.
  2. Szám: ilyen típusú jellemző értékének megadásakor ellenőrzi a program, hogy a felhasználó valóban numerikus karaktereket adott-e meg a jellemző értékeként. Tizedesvessző természetesen alkalmazható. Amennyiben egy szám típusú jellemzőbe nem csak numerikus karakter kerülne, a program a felületen piros ikonnal jelzi a hibát:
  3. Dátum: Ilyen típusú jellemző értelemszerűen csak dátumot fogad el értékként, a felhasználót lenyitható naptár is segíti az adat megadáskor:

  4. Logikai: ezen adattípus esetén a felhasználó kizárólag igen vagy nem értéket adhat meg rádiógombbal:

  5. Szöveges felsorolás eleme: ilyen típusú jellemző termékhez rendelésekor kizárólag előre meghatározott felsorolásból választhatnak értéket a felhasználók.

  6. Adatbázisból tallózott adat: lehetőség van olyan típusú jellemzőt paraméterezni, amely értékének megadásakor nem előre beállított, felsorolt elemekből álló listából választhatnak a felhasználók, hanem a választási lehetőségek dinamikusan, egy SQL lekérdezés lefutásának eredményeképp állnak elő.

 

Adattípusok paraméterezése

A termékjellemző adattípusát az “Adattípus” legördülő menüből választva adhatjuk meg a paraméterezés során:

Szöveg, szám, dátum vagy logikai típus választása esetén nincsenek további adat kitöltésre vonatkozó opciók. Ezen típusok esetén értékbevitelkor ellenőrzést végez a szoftver.

Szöveges felsorolás eleme adattípus esetén látható az Adatforrás szekció, melyben a Hozzáadás (+) gomb segítségével vehetünk fel új elemet a felsorolásba. A felhasználók ezekből az elemekből választhatnak majd a jellemző konkrét termékhez rendelésekor:

Adatbázisból tallózott adat esetén az Adatforrás szekcióban egy szöveges mező jelenik meg, ahová SQL lekérdezést írhat a konzulens vagy a felhasználó cég informatikusa. A Teszt gombra kattintva lefut a lekérdezés és megjelennek a lekérdezés által szelektált lehetséges jellemző értékek:

 

Print Friendly, PDF & Email
Top