KERESÉS

Menu

ÁFA típusok

Minden adóévben az ÁFA bevalláshoz szükséges módon rögzíteni kell az aktuális adóévben a vállalkozás által alkalmazásra kerülő áfa típusokat. (Az évnyitás funkció részeként egy kattintással átemelhetők az előző adóévből, erről bővebben az évnyitás leírásban)

Alapadatok

 

Megnevezés: Az ÁFA típus kiválasztása később a név alapján történik, ezért a név egyértelműen meg kell, hogy határozza.

Érvényesség: Kötelező adat az ÁFA típus érvényességének kezdete.

Fizetendő, Visszaigényelhető: Az ÁFA típus lehet a vállalkozás által fizetendő, (általában a kimenő számlákon számlázott ÁFA) és lehet visszaigényelhető, (általában a bejövő számlák alapján fizetendő ÁFA), de lehet egyszerre fizetendő is és visszaigényelhető is (általában a fordított áfás belföldi és az EU-ból érkezett számlák alapján).

Főkönyvi számla: Úgy a Fizetendő mint a Visszaigényelhető főkönyvi számla mezőkbe az ÁFA értékek könyveléshez adható meg a főkönyvi számlaszám.

Fizetendő és Visszaigényelhető (%) százalék mezőkbe csak akkor kell a 100,00-tól eltérő adatot rögzíteni, ha a számítható áfatartalomnak csak egy része visszaigényelhető, illetve fizetendő. Ilyen áfa például a fizetendő áfakörben a telefon áfa, ami adott esetben csak 70%-ban igényelhető vissza, vagy például ha fordított áfás szállítói tétel esetén az ÁFA nem igényelhető vissza, azaz a Fizetendő (%) 100% de a Visszaigényelhető (%) 0%.

Tételsorral megegyező kontírozás: Alapállapotban a mező bejelölt állapotban van. Ha a Fizetendő és Visszaigényelhető (%) százalék adat valamelyik oldalon 100%-nál kisebb, és megtörténik a mező kijelöltségének megszüntetése, akkor a Nem fizetendő, Nem visszaigényelhető fkv. számla mezőből a megfelelőbe lehetőség van egy főkönyvi számlaszámot megadni (gyűjtővel), a 100%-tól eltérő értékhányad egy külön meghatározott számlaszámra könyveléséhez, egyébként a különbözet a tételsorral megegyező főkönyvi számlaszámra könyvelődik.

Felhasználási terület: A felirat alatti területen a megfelelő egy karakteres mezőben kell meghatározni, hogy az ÁFA típus belföldi, EU tagállami, vagy egyéb EU-n kívüli kereskedelmi tranzakcióhoz kapcsolható.

Fontos, hogy az ÁFA típus EU tagállami kereskedelemhez kapcsolódik, akkor külön ki kell választani a Besorolás mezőbe Termék eladás/beszerzés, illetve Szolgáltatás nyújtás/igénybevétel lehetőségek közül a megfelelőt.

Az Alapértelmezett ÁFA kulcs mezőbe nem kötelező, de célszerű ahhoz a megjelölt felhasználási területhez kiválasztani a leggyakrabban előforduló ÁFA kulcsot.

ÁFA bevallás összerendelés

A felirat alatt ÁFA kulcsonként kiválasztható, hogy az ÁFA típus és kulcs alapján gyűjtött adat az aktuális ÁFA bevallás melyik sorába kerüljön. Az itt megadott adat az Törzsadatok / Adóhatósági kapcsolat / ÁFA bevallás összerendelés menüpont hatására megnyíló ablakban is látható lesz. Általában az jellemző, hogy az AFA bevallás összerendelésben, az ÁFA típushoz tartozó bevallási adatok úgy pozitív, mint negatív értékben ugyanabba a sorba, és „b” illetve „b” és „c” oszlophoz tartozó mezőkbe előjelhelyesen összegződnek. Az ÁFA tv. és az ÁFA bevalláshoz tartozó kitöltési útmutató jelenleg (2015.09.09) egy-egy estben ír elő kivételt ez alól. Ennek érdekében, a CobraConto.Net lehetőséget biztosít az egyedi paraméterezésre az S.H.N. (Sor száma, ha negatív az összeg), Alap és Adó oszlop kitöltésével.

A minta-paraméterezésen az Előzetesen felszámított ÁFA típusnál a belföldi bejövő számlák 5, 18 és 27%-os áfa adóalap és áfa bevallásához a 64. 65. és 66. sor van megadva, de a negatív adótartalom esetén a paraméterezés szerint az adóalapot és adót előjelfordítással a 31. sorba fogja gyűjteni a program:

Egy új bevallási sort megnyitva a program alapállapotban az S.H.N. oszlophoz tartozó mezőt üresen ajánlja fel, viszont az Alap és Adó oszlophoz tartozó mezőket „b” és „c” jelekkel feltöltve. A jelenlegi bevallási előírások alapján a felajánlott „b” és „c” jelek átírása „d” és „e” jelekre, csak a fordított áfás vas és acélipari termékek forgalmához rendelhető ÁFA típusok esetében a 1565A-01-05 lap 100. és 101. sorába gyűjtendő adat összerendelésekor lehet indokolt. További információért, kérjük olvassa el a V2015.3 verzió leírásának Pénzügy fejezetét.

Top