KERESÉS

Menu

ÁFA bevallás készítése

Előfeltételek

 1. ÁFA kulcsok felvétele
 2. ÁFA típusok felvétele és paraméterezése
 3. ÁFA bevallások ütemezése

 

Lépések

 1. Az ÁFA időszak adatainak kigyűjtése az ÁFA bevallási időszakok menüpontban
 2. ÁFA bevallás elkészítése, XML mentése

A Pénzügy / ÁFA bevallás / Bevallások menüpont alatt találjuk a 1×65 és a 1xA60 (Összesítő nyilatkozat az Európai Közösség területén belül történő közösségi termékértékesítésekről és szolgáltatásnyújtásokról, valamint az Európai Közösség területéről történő termékbeszerzésekről és szolgáltatás igénybevételekről) bevallások elektronikus elkészítéshez szükséges funkciókat:

Az ÁFA bevallás funkció szolgál a 1×65 XML állomány elkészítésére. Indítás után válasszuk ki a kigyűjtött, bevallani kívánt időszakot és nyomjuk meg a Frissítés gombot:

Amennyiben valamely összesítő sor előtt ?-et látunk, két eset lehetséges: rosszul rögzítettük valamely bizonylat(ok) ÁFA adatát, vagy az adott ÁFA típus – ÁFA kulcs párosra még nem határoztunk meg sort a bevallásban. Az esetleges bevallási sorszámhiány pótlásához használjuk az ÁFA bevallás összerendelése gomb hatására megnyíló ablakot, majd nyomjuk meg a Frissítés gombot. Meghatározatlan sorokkal rendelkező adathalmaz nem exportálható:

Az Adóhatósági azonosítás gomb megnyomásával a bevalló adóalany adatait szükséges megadni, értelemszerűen kitöltendő:

 

Amennyiben minden sorhoz rendeltünk bevallás sort, az export fájl elérési útját és nevét megadva indíthatjuk az XML generálását. A szoftver tájékoztat a sikeres eredményről:

Számlák szerepeltetése a 7 ill. 8-as lapon

“A fordított adózás mezőgazdasági szektorra történő kiterjesztésével 2012. július 1-től a fordított adózás szabályait kell alkalmazni a gabona, olajosmagvak és bizonyos fehérjenövények értékesítése tekintetében. A vas és acél termékek esetében 2015. január 1-től kell a fordított adózás szabályait alkalmazni.
A bevezetett intézmény kizárólag belföldi áfa alanyok ügyletei tekintetében alkalmazható és csak olyan adóalanyok között érvényesül, amelyektől az áfa megfizetése követelhető. A törvényi szabályozás következtében az áfa bevallás részeként rendszeresített két lapon a fordított adózás alá eső ügyletek eladóinak/vevőinek kell nyilatkoznia az Áfa tv. 6/A. és 6/B. mellékletében felsorolt termékek értékesítésével/beszerzésével kapcsolatos, Áfa tv. által meghatározott adatokról. A fordított adózás alá eső ügyletekre vonatkozó nyilatkozatot azon bevallási időszakról benyújtott bevallásban kell kitölteni, amely a 1965A-01-01 lapon az ügylet szerepeltetendő.” 1965 Kitöltési útmutató

 

A 1×65 bevallás 07-es lapján a Áfa tv. 6/A., 6/B. és a 6/C. számú mellékletei szerint a fordított adózás keretében történt értékesítésre vonatkozó adatokat, számlákat kell szerepeltetni.  Ehhez a program a kiválasztott bevallási időszakban szereplő véglegesített kimenő számlákból gyűjt ki adatokat, méghozzá azokat, melyek:

 • belföldi ügyletről szólnak
 • áfa teljesítési dátumuk a kiválasztott bevallási időszakba esik
 • a számla tételen szereplő ÁFA kulcsnál a “Bevallási kulcs” van jelölve
 • a számla tételen a VTSZ mező ki van töltve

 

Az ÁFA bevallás ablak “07” fülén áttekinthetjük a kigyűjtött adatokat, a Megnyitás gombbal pedig a konkrét számla nyílik meg, melyről kiválasztott tétel kigyűjtésre került:

A 1×65 bevallás 08-es lapján a Áfa tv. 6/A., 6/B. és a 6/C. számú mellékletei szerint a fordított adózás keretében történt beszerzésre vonatkozó adatokat, számlákat kell szerepeltetni. Ehhez a program a kiválasztott bevallási időszakban szereplő véglegesített bejövő számlákból gyűjt ki adatokat, méghozzá azokat, melyek:

 • belföldi ügyletről szólnak
 • áfa teljesítési dátumuk a kiválasztott bevallási időszakba esik
 • a számla tételen szereplő ÁFA kulcsnál a “Bevallási kulcs” van jelölve
 • a számla tételen a VTSZ mező ki van töltve

 

Az ÁFA bevallás ablak “08” fülén áttekinthetjük a kigyűjtött adatokat, a Megnyitás gombbal pedig a konkrét számla nyílik meg, melyről kiválasztott tétel kigyűjtésre került:

Ha a tételsor mezőgazdasági hibrid termékre vonatkozik (beleértve a hibridre vonatkozó korrekciós tételsort is), akkor a Tömeg mezőt üresen kell hagyni. Minden más fordított áfás vas és acél termék, valamint a nem hibrid mezőgazdasági termék esetében, szükség esetén tizedes számmal, a Tömeg adat megadása kötelező. Ezekben az esetekben, ha a korrekció mennyiséget nem érint, akkor a Tömeg mezőbe nullát (0) kell rögzíteni. Ahol a Tömeg mező üresen marad, azt a sort a program hibridként értelmezi.

Mivel fordított ÁFA-s vas és acél termékek esetén az ÁFA bevallás 100 és 101-es soraiban a “d” és az “e” oszlopot kell kitölteni, ezért fontos, hogy az fordított ÁFA-s vas értékesítésre és beszerzésre vonatkozó ÁFA bevallás összerendelést ezekre az oszlopokra paraméterezzük:

A 1xA60 (Összesítő nyilatkozat) elkészítése

Pénzügy / ÁFA bevallás / Bevallások / Közösségi forgalom menüpont alól indíthatjuk az XML exportálását a közösségi adószám, az adóév, a bevallási időszak és a létrehozni kívánt export XML fájl elérési útjának és nevének megadása után. Amennyiben adószám hiányzik valamely partnerünknél a Partner gomb megnyomásával annak adatlapját megnyithatjuk és pótolhatjuk azt.

Print Friendly, PDF & Email
Top