KERESÉS

Menu

ÁFA bevallás készítése

Előfeltételek

  1. ÁFA kulcsok felvétele
  2. ÁFA típusok felvétele és paraméterezése
  3. ÁFA bevallások ütemezése

 

Lépések

  1. Az ÁFA időszak adatainak kigyűjtése az ÁFA bevallási időszakok menüpontban
  2. ÁFA bevallás elkészítése, XML mentése

A Pénzügy / ÁFA bevallás / Bevallások menüpont alatt találjuk a 1×65 és a 1xA60 (Összesítő nyilatkozat az Európai Közösség területén belül történő közösségi termékértékesítésekről és szolgáltatásnyújtásokról, valamint az Európai Közösség területéről történő termékbeszerzésekről és szolgáltatás igénybevételekről) bevallások elektronikus elkészítéshez szükséges funkciókat:

Az ÁFA bevallás funkció szolgál a 1×65 XML állomány elkészítésére. Indítás után válasszuk ki a kigyűjtött, bevallani kívánt időszakot és nyomjuk meg a Frissítés gombot:

Amennyiben valamely összesítő sor előtt ?-et látunk, két eset lehetséges: rosszul rögzítettük valamely bizonylat(ok) ÁFA adatát, vagy az adott ÁFA típus – ÁFA kulcs párosra még nem határoztunk meg sort a bevallásban. Az esetleges bevallási sorszámhiány pótlásához használjuk az ÁFA bevallás összerendelése gomb hatására megnyíló ablakot, majd nyomjuk meg a Frissítés gombot. Meghatározatlan sorokkal rendelkező adathalmaz nem exportálható:

Az Adóhatósági azonosítás gomb megnyomásával a bevalló adóalany adatait szükséges megadni, értelemszerűen kitöltendő:

 

Amennyiben minden sorhoz rendeltünk bevallás sort, az export fájl elérési útját és nevét megadva indíthatjuk az XML generálását. A szoftver tájékoztat a sikeres eredményről:

A 1xA60 (Összesítő nyilatkozat) elkészítése

Pénzügy / ÁFA bevallás / Bevallások / Közösségi forgalom menüpont alól indíthatjuk az XML exportálását a közösségi adószám, az adóév, a bevallási időszak és a nyomtatvány típus kiválasztásával. Amennyiben adószám hiányzik valamely partnerünknél a Partner gomb megnyomásával annak adatlapját megnyithatjuk és pótolhatjuk azt.

Top