KERESÉS

Menu

Bankkivonatok importálása

Támogatott szoftverek, formátumok

Megfelelő elektronikus formában letöltött bankbizonylataink importálását és automata kipontozását jelenleg (2024.03.27) az alábbi banki szoftverekből támogatja a CobraConto.Net rendszer.

Előfeltétel

Az adott bankszámla – bank – banki szoftver trió megfelelő beállítása, többek között a Bankszámlák és a Törzsadatok / Közös / Bankok menüpontokban. Kérjük, olvassa olvassa el bejegyzésünket!

Lépések a modern banki kivonat ablakon

  1. Válasszuk ki a banknaplót és indítsunk új kivont  rögzítését.
  2. A Tranzakciók szekcióban megnyomjuk az [Import] gombot:

  3. A megjelenő tallózó ablak automatikusan a bank naplóhoz beállított számlaszámhoz tartozó bankhoz beállított szoftver által készített fájl kiterjesztésre szűr
  4. Válasszuk ki az importálni kívánt kivonatot:

    Amennyiben nem a megfelelő banki szoftver van paraméterezve, a [Mégsem] / [Cancel] gombbal zárjuk be a fájl tallózó ablakot, és az előfeldolgozó ablakon válasszuk ki a használandót, majd nyomjuk meg megint a fájl tallózás gombot:


    Ezután nyissuk meg a megfelelő elektronikus kivonatot.

  5. A sikeres import után az előfeldolgozó ablakon áttekinthetjük a kivonat tartalmát és fejadatait:

  6. Az [OK] gombra kattintva a tranzakciókra automata összepontozás fut le a közlemények, a partner beállítások és a sablonok alapján, majd a tranzakciók a megtalált ellentételekkel együtt feltöltésre kerülnek a kivontra:

 

 

Lépések az elevult banki kivonat ablakon

  1. Válasszuk ki a banknaplót és indítsunk új kivont  rögzítését.
  2. Nyomjuk meg az Import gombot:

  3. Válasszuk ki az importálni kívánt kivonatot:

  4. Helyes beállítások esetén elindul a feldolgozás és az automatikus összepontozó folyamat:

  5. Ideális esetben a tranzakció ellenpartnerének bankszámlaszáma rögzítve van a partner adatainál és az utalás közleményében is azonosítható bizonylatszám van megadva. Ekkor a szoftver a tranzakció adatait és a hozzátartozó ellenbizonylat(ok)at is kitölti:

Bankszámlaszámok mentése

Amennyiben egy alkalommal megtesszük a rendszer száma ismeretlen bankszámlaszám tulajdonos (azonosított partner) kitöltését, a Bankszámlaszámok rögzítése gombbal már el is menthetjük ezeket, így a következő alkalommal már kitölti a szoftver a partnert:

bankszmlment

Tranzakció információk

A szoftver az automata kipontozást a Közleményben megadott bizonylatszámok alapján végzi. Például a “4” szöveg nem elégséges a “Ér-00004/2015” bizonylatszám helyett. Érdemes erre partnereink figyelmét felhívni.

Amennyiben kézzel a Közlemény mezőben javítjuk az adatokat (vagy a bemásoljuk őket egy levelezésből például) használjuk az Összevezetés gombot és a szoftver újrafuttatja az algoritmusát, most már eredménnyel:

 

A Kiegyenlítések fülön láthatjuk az azonosított bizonylatokat:

Követelések kezelése folyószámla jelleggel

Amennyiben nagy számú kimenő számla kiegyenlítését kell kezelnünk, partnereinkkel (vagy azok egy körével) megállapodhatunk, hogy utalásaikat mindig a legrégebben lejárt számláik kiegyenlítésére használjuk fel függetlenül az általuk megadott közleménytől. Így nem várunk el pontos számla sorszám megadást a közleményben, hanem a rendszerre bízzuk, hogy a bankkivonat importálás után automatán:

  • azonosítsa be bankszámlaszám szerint a partnereket
  • az egyes partnerekhez keresse ki a nyitott kimenő számlákat
  • majd ezeket lejárati dátum szerint sorrendbe állítva a legrégebbitől kezdve egyenlítse ki az utalt öszeg felhasználásával, amíg az el nem fogy

 

Azon partnereket, akiknél alkalmazni akarjuk ezt a működést, meg kell jelölni, méghozzá az adatlapjukon a Követelések kezelése folyószámla jelleggel pipával:

A partnerek azonosítása bankszámlaszámuk alapján történik, tehát az így kezelni kívánt partnerekhez szükséges rögzíteni az adatlapjukra is ezt az adatot:

Ebből persze több is lehet egy partnernél, ez nem okoz gondot, egy partner több számlaszámról is utalhat. Amennyiben a tranzakción szereplő bankszámlaszám alapján a partner nem azonosítható be egyértelműen (a CobraConto rendszer még nem ismeri, vagy több partner közösen használja), akkor az algoritmus nem végez pontozást, a pénzösszegről a kezelőnek kell döntést hoznia.

Azonosítás után, ha a partner számláit folyószámla szemlélettel vezetjük, akkor a szoftver nem foglalkozik a tranzakció közleményével, hanem a felismert vevő számláit a lejárati dátum szerinti sorrendben egyenlíti ki, az alábbi eseteket megkülönböztetve:
a) A vevő számlák hátralékos összege nagyobb, vagy egyenlő, mint a befolyó tranzakció összege: A kapott összeg fedezi a követelés valahányad részét, vagy nem marad kiegyenlítetlen számla, vagy marad valamennyi, vagy csupán egy marad részben kiegyenlítve. A program tehát a részkiegyenlítések automata elvégzésére is fel van készítve. Pl.: utalt összeg 54 000 HUF, a partnernek pedig van összesen 85 000 HUF tartozása 4 darab számlán. Ekkor lejárat szerint az alábbi kiegyenlítések történnek:

Számla sorszáma Számla fizetési határideje Tartozás a számlán Kiegyenlítés összege
számla1 2023.04.05                                 28 000,00 Ft                                                          28 000,00 Ft
számla2 2023.05.05                                 20 000,00 Ft                                                          20 000,00 Ft
számla3 2023.06.05                                 14 000,00 Ft                                                            6 000,00 Ft
számla4 2023.07.05                                 23 000,00 Ft  0, mert elfogyott az utalt összeg

b) A vevő számlák hátralékos összege kisebb, mint a befolyó tranzakció összege: Beállítástól függően a program a túlfizetés összegét függő tételként rögzíti vagy a lejárat szerinti utolsó számlára rakja túlfizetésként a “felesleges” részét a jóváírásnak. Alapértelmezetten függő tétel generálása történik, a túlfizetés rögzítéséhez az Admin programban kell a “Pénzügy.BankPontozás.TúlfizetésKönyvelés” rendszerbeállítás értékét 1-re állítani.

c) A vevőnek nincs egyetlen kiegyenlítetlen számlája sem, de mégis utalt pénzt: A helyzet kezelése szintén a “Pénzügy.BankPontozás.TúlfizetésKönyvelés” rendszerbeállítástól függ. Alapértelmezetten ebben az esetben a program nem rögzít ellentételt a tranzakcióhoz. Túlfizetés rögzítésére paraméterezve rendszert viszont ebben az esetben is a lejárat szerinti utolsó számlára rakja túlfizetésként a teljes utalt összeget.

 

Print Friendly, PDF & Email
Top