KERESÉS

Menu

Kimenő számlák (vevő napló)

Bevezetés

Amennyiben megtörtént az állományok kialakítása, megkezdhetjük a vevő analitika vezetését a rendszerben. A paraméterezésnek megfelelően a Számlakészítés modulból automatikusan ide érkeznek a számlaadatok (a megnyitott bizonylatablak fejlécében látható a generált bizonylat felirat), de manuálisan és importálással (txt, xml) is rögzíthetünk ide vevőbizonylatokat. A bizonylatok kiegyenlítését végezhetjük technikai kiegyenlítéssel (főkönyvi kontírozással vagy anélkül) és banki illetve pénztár bizonylatokkal összepontozva is.

A CobraConto.Net rendszer a vevő/szállító kompenzációt is kezeli.

Számlafej adatok

Bizonylat fül
  • Bizonylatszám és ügylettípus: A bizonylat kézi rögzítésénél, magunknak kell bizonylatszámot megadnunk, majd ügylettípust választani.
  • Partner és egyéb törzsadatok tallózása: Törzsadatok tallózását (F9, azonosítóra Shift+F9) érdemes a törzsadat nevének elejét beírva indítani, így a kereső ablak eleve a szűrt találatok listájával jelenik majd meg.
  • Dátumok: A program a klasszikus bizonylati dátumokon felül, megkülönbözteti a Számviteli és az ÁFA törvény szerinti teljesítés dátumokat. A könyvelési dátum alapján kezeli adatainkat a főkönyv, és az áfa dátum alapján az ÁFA bevallás.
  • Devizanem és árfolyamok: Devizás számla esetén adjuk meg az Sztv. valamint az ÁFA tv. szerint alkalmazandó devizaárfolyamot. A program, feltöltött devizaárfolyamok esetén valamint az adóévnél beállított paramétereknek megfelelően a teljesítés szerinti utolsó árfolyamokat fogja felajánlani.
  • Kontírszám: a főkönyvi kontírozás T oldala

 

Jellemzők

Ezen bizonylattípus esetén is alkalmazhatók a jellemzők, kezelésükről itt olvashat.

Gyűjtők

Használatuk megfelel a Gyűjtők bejegyzésben leírtaknak.

Kategóriák

Riportáláskor szintén használható jelölőadatok.

Egyéb adatok

  • Ügynök: az értékesítés végző alvállalkozó
  • Párhuzamos kontírszám: a másodlagos könyvelési réteg (IFRS, stb) szerinti fejkontír
  • Átértékelés előtti, eredeti árfolyam: az évvégi árfolyam átértékelés előtti eredeti árfolyamot mutatja
  • Státusz: lehetséges értékek: Új bizonylat / Élő bizonylat / Generált bizonylat / Törölt bizonylat
  • Csoportos beszedési ügyfél-azonosító: Amennyiben ügyfelünktől csoportos beszedési megbízással szedjük be a számla ellenértékét, a használni kívánt ügyfél-azonosítót választhatjuk itt ki
Hivatkozások

Külső iktatás azonosítót adhatunk meg, illetve a linkekre kattintva a Számlakészítés modulban készült eredeti bizonylatot nyithatjuk meg. Amennyiben a bizonylat nyitottként került át az aktuális adóévbe az előzőből, megtekinthetjük az előző évben lévő bizonylatot is.

Tételsorok bevitele

Tételsorok bevitele történhet kézzel, vagy Pénzügyi tétel sablon beemelésével (a Tételsor megnevezés mezőben F9-et nyomva). Kézi bevitel esetén az Áfa típus, az ÁFA kulcs és a kontír szám is választható. A tételsor beviteli mezők fejléceire jobb-egér gombbal kattintva láthatóvá tehetjük a bruttó bontó mezőt, ahol a tételsor összegét akár bruttó módon is megadhatjuk.

Tételsorok gyűjtőzése

Minden tételsorhoz rendelhető gyűjtő (munkaszám stb.) százalékos arányban, vagy összeg szerint megbontva. Bővebben: Gyűjtők

ÁFA összesítő

A fülön ellenőrizhetők a bizonylat ÁFA értékei, amik az ÁFA bevallás részbe kerülnek. A bizonylat alap és ÁFA adatai csak devizás tétel esetén térhetnek el a bevallási adatoktól.

Ütemezések, kiegyenlítések

A Fizetés ütemezés rovatban megjelenő fizetési határidőt és összeget szétbonthatjuk több részletfizetési határidőre, részösszegre is. A Kiegyenlítések és a Folyamatban lévő kiegyenlítések rovatban megjelenő, automatikusan generált kiegyenlítés bejegyzések bővíthetők technikai kivezetéssel a kapcsolódó vegyes naplóban. Folyamatban lévő kiegyenlítés esetén előkészített vegyes tétel, kiegyenlítés esetén véglegesített vegyes bizonylat jön létre.

Technikai kiegyenlítés

Figyelem! A Kiegyenlítések/Új adat gomb hatására létrehozott nem könyvelendő típusú technikai kiegyenlítések rögzítése csak a pénzügyi analitikára van hatással. Mivel ezek a főkönyvbe nem kerülnek rögzítésre, átgondolatlan használatuk eltéréseket okozhat az analitika és a főkönyv között.

Csatolmányok

A Csatolmányok fülön megjelenik a kiállított számlák PDF formátumú másolata, valamint bármilyen melléklet csatolható, a rendszer általános működési elvei szerint.

Megjegyzések

A Megjegyzések fülön bármilyen kiegészítő információ rögzíthető a bizonylathoz kapcsolódóan.

Print Friendly, PDF & Email
Top