KERESÉS

Menu

Évnyitási feladatok Tárgyi eszköz modulban

Egy új gazdasági évbe átlépve, a gazdasági évhez tartozó eszköznyilvántartási adatok vezetése, csak az új gazdasági évhez tartozó évnyitás után végezhető.

Eszköznyilvántartási évnyitáshoz szükséges előkészítési feladatok

Az eszköznyilvántartó modulban végzendő évnyitást meg kell, hogy előzze a Törzsadatok / Cég / Adóévek gyűjtőmenü alól indítható Adóévek menüpont és Évnyitás menüpont futtatása.

Az Adóévek menüpont hatására megnyíló ablakból indítva létre kell hozni az új adóévet.

Az új adóév létrehozása után, az Évnyitás menüpont hatására megnyíló ablakban a Forrás adóévből kiindulva, az új adóévhez (Cél adóév) át kell másolni a Főkönyvi számlaszámokat.

Ezután szintén az Évnyitás ablakból indítva a Pénzügy / Vegyes naplók fül alatti lapon az eszköz főkönyvi események főkönyvi könyveléséhez rendszeresített vegyes napló(k) sorában a Művelet mező tartalmát Generálás műveletre állítva Jogosultság másolása beállítással együtt el kell végezni a Vegyes naplók nyitását.

Ezután végezhető el az eszköznyilvántartó modulra vonatkozó évnyitás szintén az Évnyitás ablak (10.) Tárgyi eszköz fülön:

Két műveletet szükséges itt elvégezni:

Eszközállományok nyitása

A művelet a megelőző adóév tárgyi eszköz állományaihoz rendelt vegyes napló beállítást másolja át az cél adóévbe, amennyiben a Generálás művelet van kijelölve az adott állománynál:

A [(10) Eszközállományok nyitása] gomb megnyomásának hatására tehát az előző adóévből átnyitott vegyesnapló fog bekerülni a cél adóévhez:

Amennyiben a cél adóévben nem szerepelne a tárgyi eszköz állományhoz a forrás adóév esetén hozzárendelt vegyes napló, akkor hibaüzenetet kapunk:

A sikeres művelet lefutása után a megnyitott állomány sorában az [Á] oszlopban a  ikon látható és nem választható ki új művelet:

 

Eszközkontírozás másolása

Az új adóévben:

  • egyrészt szükség van az egyes eszközökhöz rendelt számlaszámok felvételére, hogy az eszköz mozgás események az új adóévben is a megfelelő számlaszámra könyvelődjenek
  • másrészt szükség van a adótörvény szerinti leírási módokhoz rendelt számlaszámok felvételére az új adóévben is, hogy az újonnan felvett eszközök is tudják ebből örökölni a számlaszámokat

Ezt a két műveletet egy lépésben végzi el az [Eszközkontírozások másolása] gomb megnyomására a program.

Futás közben egy kis információs ablak folyamatosan mutatja az épp érintett eszköz / leírási mód nevét:

Hiba (pl. a cél adóévben hiányzó számlaszám) esetén a folyamat nem áll meg, hanem a “Hibanaplók helye (mappa)” mezőben megadott elérési útra készít a program hibanaplót:

  • AssetAccountOpeningError.log néven, amennyiben eszközhöz tartozó hiba lépett fel
  • AssetLedgerModeOpeningError.log néven, amennyiben leírási módhoz tartozó hiba lépett fel

Pl.:

Amennyiben ilyenek logok nem jöttek létre, nem történt hiba a nyitás során.

 

Évnyitás az Eszköznyilvántartó modulban

Minden új év megnyitását követően, minden eszközállományhoz hozzá kell rendelni az eszköznyilvántartási főkönyvi könyvelések fogadásához létrehozott vegyes naplót.

A hozzárendelés elvégzése a Karbantartás/Eszköz állományok menüpont hatására megnyíló ablakból indulva történhet.

Minden eszköz állományt egyenként kiválasztva és megnyitva az adóévet és az adóévhez tartozó megfelelő vegyes naplót a megnyitott állományhoz kell kapcsolni.

Az ablakban a  jelre kattintva megnyílik a hozzárendelés elvégzéséhez szükséges ablak:

Az ablakban kiválasztva az adóévet és a megfelelő vegyes naplót, rögzítés után a hozzárendelés megtörténik.

Főkönyvi számlaszámok másolása

Az adótörvény szerinti leírási módokhoz, és az eszközökhöz a tárgyévi főkönyvi számlaszámok átmásolása az a Karbantartás/Évnyitás menüpont hatására megnyíló ablakból indítva történhet.

Az ablakot megnyitva, a program felajánlja a Cél adóév mezőbe az új adóévet, és Adótörvény szerinti leírási mód beállítás mellett felsorolja a megnyitásra váró leírási módokat, ami az Indít hatására végre is hajtódik.

Átváltva az Eszköz főkönyvi számlaszám beállításra, a program megnyitja az eszköz főkönyvi számlaszám fül alatti lapot, ahova a Frissítés hatására kigyűjtődnek azok az eszközök, amelyek még nem rendelkeznek a cél adóévhez tartozó főkönyvi számlaszám sorral.

Az Indít hatására a kigyűjtött eszközökhöz is megtörténik az új adóévhez tartozó főkönyvi számlaszám sor hozzárendelés.

Print Friendly, PDF & Email
Top