KERESÉS

Menu

Évnyitási feladatok Tárgyi eszköz modulban

Egy új gazdasági évbe átlépve, a gazdasági évhez tartozó eszköznyilvántartási adatok vezetése, csak az új gazdasági évhez tartozó évnyitás után végezhető.

Eszköznyilvántartási évnyitáshoz szükséges előkészítési feladatok

Az eszköznyilvántartó modulban végzendő évnyitást meg kell, hogy előzze a Törzsadatok/Cég/Adóévek gyűjtőmenü alól indítható Adóévek menüpont és Évnyitás menüpont futtatása.

Az Adóévek menüpont hatására megnyíló ablakból indítva létre kell hozni az új adóévet.

Az új adóév létrehozása után, az Évnyitás menüpont hatására megnyíló ablakban a Forrás adóévből kiindulva, az új adóévhez (Cél adóév) át kell másolni a Főkönyvi számlaszámokat.

Ezután szintén az Évnyitás ablakból indítva a Pénzügy/Vegyes naplók fül alatti lapon az eszköz főkönyvi események főkönyvi könyveléséhez rendszeresített vegyes napló(k) sorában a Művelet mező tartalmát Generálás műveletre állítva Jogosultság másolása beállítással együtt el kell végezni a Vegyes naplók nyitását.

Ezután végezhető el az eszköznyilvántartó modulban az évnyitás.

Évnyitás az Eszköznyilvántartó modulban

Minden új év megnyitását követően, minden eszközállományhoz hozzá kell rendelni az eszköznyilvántartási főkönyvi könyvelések fogadásához létrehozott vegyes naplót.

A hozzárendelés elvégzése a Karbantartás/Eszköz állományok menüpont hatására megnyíló ablakból indulva történhet.

Minden eszköz állományt egyenként kiválasztva és megnyitva az adóévet és az adóévhez tartozó megfelelő vegyes naplót a megnyitott állományhoz kell kapcsolni.

Az ablakban a  jelre kattintva megnyílik a hozzárendelés elvégzéséhez szükséges ablak:

Az ablakban kiválasztva az adóévet és a megfelelő vegyes naplót, rögzítés után a hozzárendelés megtörténik.

Főkönyvi számlaszámok másolása

Az adótörvény szerinti leírási módokhoz, és az eszközökhöz a tárgyévi főkönyvi számlaszámok átmásolása az a Karbantartás/Évnyitás menüpont hatására megnyíló ablakból indítva történhet.

Az ablakot megnyitva, a program felajánlja a Cél adóév mezőbe az új adóévet, és Adótörvény szerinti leírási mód beállítás mellett felsorolja a megnyitásra váró leírási módokat, ami az Indít hatására végre is hajtódik.

Átváltva az Eszköz főkönyvi számlaszám beállításra, a program megnyitja az eszköz főkönyvi számlaszám fül alatti lapot, ahova a Frissítés hatására kigyűjtődnek azok az eszközök, amelyek még nem rendelkeznek a cél adóévhez tartozó főkönyvi számlaszám sorral.

Az Indít hatására a kigyűjtött eszközökhöz is megtörténik az új adóévhez tartozó főkönyvi számlaszám sor hozzárendelés.

Print Friendly, PDF & Email
Top