KERESÉS

Menu

Gyakran ismételt kérdések és válaszok

“Az adatbázis verziószáma nem megfelelő.”

Amennyiben egy adatbázist megnyitva az “Az adatbázis verziószáma nem megfelelő.” hibaüzenetet kapja, eltér a megnyitni kívánt adatbázis verziószáma a kliensprogram által elvárttól.

Két eset lehetséges:

 • Ha az adatbázis verziószáma nagyobb, mint a kliens által elvárt, akkor a hibaüzenet utolsó sorában az “Az adatbázist frissíteni kell.” szöveget látja:

  Ekkor a Cobra.Admin.exe programmal, vagy a Cobra.Db.Creator.exe programmal az adatbázist megnyitva frissíteni kell azt.

 • Amennyiben a kliens újabb, mint az adatbázis verziója, akkor a hibaüzenet utolsó sorában az “A programot újabb verzióra kell frissítenie.” szöveget látja:

  Ekkor a kliensprogramot szükséges frissíteni.

Mindkét problémára megoldást talál a Hogyan frissítsek? bejegyzésben.

Categories: GyIK, Hibaüzenetek
Tag:

A kapcsolat létrehozása sikertelen.
A network-related or instance-specific error occurred while establishing a connection to SQL Server.

“Hiba

A kapcsolat létrehozása sikertelen.

A network-related or instance-specific error occurred while establishing a connection to SQL Server.
The server was not found or was not accessible.
Verify that the instance name is correct and that SQL Server is configured to allow remote connections.
(provider: SQL Network Interfaces, error: 26 – Error Locating Server/Instance Specified)”

A hiba oka az adatbázisunkat kezelő MS SQL szerver elérhetetlensége.

Amennyiben eddig minden probléma nélkül tudtunk dolgozni, valószínűleg hálózati hibára vagy az SQL szerver leállására vezethető vissza a probléma.

Vegye fel a kapcsolatot rendszergazdájával vagy a Cobra Computer ügyfélszolgálatával, ahol időpont egyeztetést követően kollégánk személyesen vagy távoli asztali kapcsolaton kideríti és elhárítja a hiba okát.

Categories: GyIK, Hibaüzenetek
Tag:

A CobraConto.Net rendszer technikailag egy adatbázis-kezelő rendszerre (ez az MS-SQL Server és az azon tárolt adatbázisok) és egy kliensprogramra (ez maga a CobraConto.Net szoftver minden kiegészítőjével) bontható. E felosztás szerint a rendszer frissítése az alábbi lépésekben végezhető el:

 1. A CobraConto.Net program frissítése a CobraSetupUpdater.exe programmal:

Amennyiben számítógépünkön telepítve van a CobraSetupUpdater.exe program, nincs más dolgunk, mint elindítani azt a Start menü / CobraUpdater mappából, vagy az asztalon található “jelzőlámpa” ikonnal:

Amennyiben a Windows engedélyt kér a program futtatáshoz, hagyjuk azt jóvá.  Ezután a megjelenő ablakon két dolgot kell ellenőrizni:

 • a verzióinformációs fájl útvonalát, mely két fajta lehet a használt Windows verziótól függően:
32 bites Windows esetén http://ftp.cobra.hu/ccn/ccn100hu/repo/x86/repo.xrs
64 bites Windows esetén http://ftp.cobra.hu/ccn/ccn100hu/repo/x64/repo.xrs
 • a terméktelepítési mappát, melynek mindig arra a könyvtárra kell mutatnia, ahol a CobraConto program található. Ez alapértelmezés szerint a C:\Program Files\CobraConto.Net könyvtár.
 • amennyiben a két fenti adat helyes, nyomjuk meg a Frissítések keresése… gombot:

 • A frissítő program megtalálja a Cobra Computer szerverén lévő újabb változatokat a program összetevőiből és automatikusan kipipálja azokat a letöltéshez. Nyomjuk meg a jobb alsó sarokban található Telepít gombot:

 • A folyamatjelző futásán látható, hogy a frissítő sorban szedi le az újabb fájlokat:

 • Majd tájékoztat, hogy az internetes frissítés befejeződött. Ekkor kiléphetünk a frissítő programból:

Figyelem! Amennyiben az Ön cége több gépen is használja a CobraConto programot, minden gépen szükséges a program frissítése!

2. A Cobra szoftver frissítése után lépjünk be a CobraAdmin (C:\Program Files\CobraConto.Net\Cobra.Admin.exe) programba, és válasszuk ki az egyik frissítendő adatbázist. Amennyiben az Admin program régebbi adatbázis-verziót érzékel, azonnal felteszi a kérdést:

– Válasszuk az Igen lehetőséget, és várjuk ki, amíg az adatbázis frissítés lefut. A sikeres frissítésről a szoftver tájékoztat:

3. Az Ok gombot megnyomva, majd a rendszergazda jelszót megadva, beléphetünk az Admin programba, ahol a Nyomtatási formátumok / Internetes frissítés menüpontot választva ellenőrizzük a használt nyomtatási képek frissességét:

Amennyiben a szoftver a Cobra Computer szerverén talál a jelenleg használtaktól újabbat, azokat az Ok gomb megnyomásával töltethetjük le:

A szoftver egy folyamatjelző ablakon tájékoztat a letöltésről, majd ha végzett, bezárja az ablakot:

Ezen lépések végrehajtásával a legfrissebb komponenseket használva folytathatjuk a munkát a Cobra programban.

Figyelem! Amennyiben az Ön több céget (adatbázist) is kezel a CobraConto programmal, minden adatbázist szükséges frissíteni a 2-es és 3-as pont szerint!

Categories: Frissítés, GyIK
Tag:

Letölthető leírás a külső licenc beállításáról

Mit tegyek, ha több cégem is ugyanazt a licencet használná?

Mit tegyek, ha több cégem is ugyanazt a licencet használná?

Amennyiben egy megvásárolt licencet több cég (például cégcsoport) alkalmazna, a licencfájlt csak a fő adatbázisba importáljuk! A többi adatbázis (cég) a külső licence kapcsolaton keresztül fogja elérni ezt. Így egy licencváltáskor vagy frissítéskor elég a fő adatbázisba beimportálni az új licencet.

A funkciót a Beállítások / Külső licenc adatbázis kapcsolat menüpontban érjük el. A paraméterezési ablak hasonlít az adatbázis kapcsolatoknál megismertekhez, a szerver és a licencet tartalmazó adatbázis nevének megadása szükséges:

Lépjünk ki, majd az adatbázis választó ablakon nyissuk a külső licencet használó adatbázis kapcsolatát. Itt jelöljük be a Külső licence használata opciót és mentsük a kapcsolatot.

Ezután már beléphetünk az adatbázisba a külső licence használatával.

Categories: GyIK, Licence kezelés
Tag:

Rendelkezünk ccn.lic fájllal, de nem tudom, mit tegyek vele

Rendelkezünk ccn.lic fájllal, de nem tudom, mit tegyek vele

Az ügyfélszolgálat által küldött licencfájl tartalmazza az összes hozzáférési adatot a CobraConto.Net szoftverhez.

A licenc betöltéséhez kérjük, kövesse az alábbi lépéseket:

 1. A levél mellékletében található ccnet.ccn fájlt mentse le a számítógépe merevlemezére, olyan helyre, ahol könnyen megtalálja.
 2. Lépjen ki a CC.Net szoftverből és indítsa el a Cobra.Admin programot!
 3. A Főmenüben nyissa meg a ’Licencek’ menüpontot és kattintson az ’Áttekintés’ pontra
 4. A megnyíló ’Licencek’ ablakban kattintson az Import gombra, a megnyíló Tallózó ablakban tallózza be a ’ccnet.ccn’ fájlt és kattintson a ’Megnyitás’ gombra.
 5. A licencfájl által tartalmazott adatok megjelennek az ablakban, pl.:

 6. Az OK gomb megnyomásával a licence bekerül az adatbázisba.
 7. Az aktiválást a Licencek gyűjtőmenü alatti Internetes Aktiválás, vagy Offline aktiválás menüpontok valamelyikét indítva kell elvégezni.
Internetes Aktiválás

Ezt az opciót választva az aktiválást csak akkor lehet elvégezni, ha a számítógép részére biztosított a közvetlen internet elérés. A menüpontot indítva, az alábbi megerősítést kérő ablak jelenik meg:

online_act

Igen választ követően automatikusan megtörténik a licenc aktiválása.

Amennyiben az aktiválás során bármilyen probléma, vagy nem várt hiba jelentkezik, hívja a Cobra Computer Kft. ügyfélszolgálatát.

Offline Aktiválás

Ezt a funkciót abban az esetben kell használni, ha a számítógépről nincs közvetlen internet elérés, vagy ha valamilyen egyedi okkal az internetes aktiválás akadályba ütközött.

Ebben az esetben fel kell hívni a Cobra Computer Kft. telefonos ügyfélszolgálatát. Az azonosítást követően el kell mondani, miért volt sikertelen az aktiválás. Az offline aktiválás végrehajtásához az ügyfélszolgálat nyújt további segítséget.

Offline Aktiválást esetén, külön rendelkezni kell a licenchez tartozó aktiváló kóddal.

A menüpontot indítva megnyílik az Licence aktiválási ablak. Itt lesz megtalálható a Licenc aktiválásához szükséges kód mezőben az aktiválás indításához szükséges jogosultság kód.

offline_act

Az Offline aktiválás ablakban a program által megjelenített jogosultság kódot kell a Cobra Computer Kft. ügyfélszolgálatának megadnia, cserébe az ügyfélszolgálat megadja az aktiváló kódot.

A megkapott aktiváló kódot kell beírni az Aktiválókód mezőbe, majd az Ok gomb hatására a CobraConto.Net rendszer aktiválásra kerül.

Az aktiválás megtörténte ellenőrizhető a Licencek / Áttekintés menüpontban. A licence sorának végén az “A” oszlopban látható a pipa:

Az aktiválás elvégeztével lépjen ki az Admin programból és indítsa el CC.Net kliens szoftver

Fontos: a licenc file-t csak adatbázisába szabad importálni, mert hamarosan licencaktiválásra is sor kerül, amely csak egyszer történhet meg. Amennyiben több céget is könyvelne ugyanazzal a licencel, kérjük a többi adatbázisnál állítsa be külső licenc kapcsolatot!

Categories: GyIK, Licence kezelés
Tag:

Meddig érvényes? Mely modulok használatára vagyunk jogosultak?

Meddig érvényes?
Mely modulok használatára vagyunk jogosultak?
Hány felhasználóval?

Aktuálisan betöltött licence adatait könnyen ellenőrizheti a CobraConto.Net szoftverbe belépve a Súgó / Licenc menüpontot választva:

Megnyitva a licencet látható az engedélyezett felhasználók száma, a frissíthetőség határideje és a Funkciók listában a megvásárolt/bérelt modulok felsorolása.

Categories: GyIK, Licence kezelés
Tag:
Top