KERESÉS

Menu

ÁFA bevallási időszakok

A Pénzügy / ÁFA bevallás / ÁFA bevallási időszakok menüpontban történik a pénzügyi állományokból az ÁFA bevallást érintőt tételek és adatok kigyűjtése.

Az adóévre vonatkozó ütemezés alapján, az adóévet kiválasztva (automatikusan felkínálja a program) az [Új adat] gombra kattintva kiválasztjuk az Ütemezett bevallási időszakot:

A “Bármely adóévben” opció bejelölésével más adóévekben rögzített, de az ebbe az ÁFA időszakba eső bizonylatokat is gyűjti a szoftver.
A “Korábbi kigyűjtés archiválása” is alapértelmezetten bejelölt, hatására, amennyiben az adott időszakban már volt korábban kigyűjtés, azt egy archiv táblába elmenti a program, mely alapján az ÁFA kigyűjtés összehasonlítás lekérdezéssel készíthetünk összevetést.
Az Ok gombra kattintva a program legyűjti az adott időszak ÁFA bizonylatait, amelyből a továbbiakban, a program dolgozik. (Amennyiben már egy kigyűjtött időszakot érintő módosítás történt, akkor az ismételt kigyűjtéshez az időszakot kijelölve, a Megnyitás gombra kattintva, megnyílik a fent látható ablak, majd Ok hatására frissül a kigyűjtés.)

A kigyűjtés után megjelenik az “ÁFA bevallási időszak bizonylatai” nevű tallózó ablak:

Ebben a táblázatban csak az Adóalap és az ÁFA összege van feltüntetve, az iránnyal, valamint az ÁFA időszakban figyelembe vett %-kal. (pl. a pénzforgalmi szemléletű ÁFA esetén, csak a kiegyenlítés és az ahhoz tartozó ÁFA tartalom jelenik meg). A tételek megnyithatók, módosíthatók, majd a Frissít gomb hatására újra számíthatók.

Az Ok gomb megnyomásával léphetünk ki.

A program így tárolja, hogy az adott időszakban milyen adattartalommal készült el a lekérdezés, kimutatás. Ez fontos a pénzforgalmi szemléletű ÁFA miatt is, hiszen, ha az adott időszakban nem volt az adott bizonylaton 100%-os teljesítés, akkor a programnak tárolnia kell, hogy a bevalláson hány %-kal szerepelt, illetve a következő időszakban, ha közben történt rá kiegyenlítés, akkor hány százalékkal kell szerepeltetnie azt.

A kigyűjtött adatokat több formában és részletességgel is megtekinthetjük (exportálhatjuk xls-be) és kinyomtathatjuk a Lekérdezések ill. a Listák menüpontokban:

Print Friendly, PDF & Email
Top