KERESÉS

Menu

Bejövő számlák (szállító napló)

Bevezetés

Amennyiben megtörtént az állományok kialakítása, megkezdhetjük a szállító analitika vezetését a rendszerben. A létrehozott naplókba manuálisan (akár sablon alapján) és importálással (txt, xml) is rögzíthetünk szállítóbizonylatokat.

A Pénzügy / Bejövő számlák menüpontban a rendszer más bizonylataihoz hasonlóan előkészített és végleges státusz alapján szétbontva listázhatjuk és kereshetjük elő a rögzített bizonylatokat a tallózóablakokat használva. A véglegesített bejövő számlák tallózóablakán a bizonylatok minden lényeges tartalmi eleme alapján kereshetünk:

A bizonylatok kiegyenlítését végezhetjük technikai kiegyenlítéssel (főkönyvi kontírozással vagy anélkül) és banki illetve pénztár bizonylatokkal összepontozva is.

A CobraConto.Net rendszer a vevő/szállító kompenzációt is kezeli.

Számlafej adatok

Bizonylat fül
 • Bizonylatszám és ügylettípus: A bizonylat kézi rögzítésénél, magunknak kell bizonylatszámot megadnunk, majd ügylettípust választani.
 • Partner és egyéb törzsadatok tallózása: Törzsadatok tallózását (F9, azonosítóra Shift+F9) érdemes a törzsadat nevének elejét beírva indítani, így a kereső ablak eleve a szűrt találatok listájával jelenik majd meg.
 • Dátumok: A program a klasszikus bizonylati dátumokon felül, megkülönbözteti a Számviteli és az ÁFA törvény szerinti teljesítés dátumokat. A könyvelési dátum alapján kezeli adatainkat a főkönyv, és az áfa teljesítési dátum alapján az ÁFA bevallás.
 • Devizanem és árfolyamok: Devizás számla esetén adjuk meg az Sztv. valamint az ÁFA tv. szerint alkalmazandó devizaárfolyamot. A program, feltöltött devizaárfolyamok esetén valamint az adóévnél beállított paramétereknek megfelelően a teljesítés szerinti utolsó árfolyamokat fogja felajánlani.
 • Kontír: a főkönyvi kontírozás K oldala
 • Skontó nap és Skontó %: amennyiben a bizonylat meghatározott fizetési határidőn belül történő pénzügyi rendezés esetén kapott árengedményt tartalmaz, annak mértékét (%) és a napban kifejezett határidejét adhatjuk itt meg. (A skontó könyveléséről ebben a bejegyzésben olvashat.)
Jellemzők

Ezen bizonylattípus esetén is alkalmazhatók a jellemzők, kezelésükről itt olvashat.

Gyűjtők

Használatuk megfelel a Gyűjtők bejegyzésben leírtaknak.

Kategóriák

Riportáláskor szintén használható jelölőadatok.

Egyéb adatok

 • Ügynök
 • Párhuzamos kontírszám: a másodlagos könyvelési réteg (IFRS, stb) szerinti fejkontír
 • Átértékelés előtti, eredeti árfolyam: az évvégi árfolyam átértékelés előtti eredeti árfolyamot mutatja
 • Státusz: lehetséges értékek: Új bizonylat / Élő bizonylat / Generált bizonylat / Törölt bizonylat
Hivatkozások

A fülön Külső iktatás azonosítót adhatunk meg, illetve a bizonylat átutalásos kiegyenlítéséhez szükséges bankszámlaszámot választhatjuk ki a partnernél rögzített számlaszámok közül. Ezt az adatot az átutalási megbízás exportjakor használja a program.

A linkekre kattintva megtekinthetjük:

 • Amennyiben a bizonylat nyitottként került át az aktuális adóévbe az előzőből, az előző évben lévő bizonylatot
 • Amennyiben devizás a számla és történt évvégi árfolyam átértékelés, akkor az azt könyvelő vegyes bizonylatot

Tételsorok bevitele

Tételsorok bevitele történhet kézzel, vagy Pénzügyi tétel sablon beemelésével (a Tételsor megnevezés mezőben F9-et nyomva). Kézi bevitel esetén az Áfa típus, az ÁFA kulcs és a kontír szám is választható. A tételsor beviteli mezők fejléceire jobb-egér gombbal kattintva láthatóvá tehetjük a bruttó bontó mezőt, ahol a tételsor összegét akár bruttó módon is megadhatjuk.

Tételsorok gyűjtőzése

Minden tételsorhoz rendelhető gyűjtő (munkaszám stb.) százalékos arányban, vagy összeg szerint megbontva. Bővebben: Gyűjtők

ÁFA összesítő

A fülön ellenőrizhetők a bizonylat ÁFA értékei, melyek az ÁFA bevallás részbe kerülnek. A bizonylat alap és ÁFA adatai csak devizás tétel esetén térhetnek el a bevallási adatoktól.

Ütemezések, kiegyenlítések

A Fizetés ütemezés rovatban megjelenő fizetési határidőt és összeget szétbonthatjuk több részletfizetési határidőre, részösszegre is. A Kiegyenlítések és a Folyamatban lévő kiegyenlítések rovatban megjelenő, automatikusan generált kiegyenlítés bejegyzések bővíthetők technikai kivezetéssel a kapcsolódó vegyes naplóban. Folyamatban lévő kiegyenlítés esetén előkészített vegyes tétel, kiegyenlítés esetén véglegesített vegyes bizonylat jön létre.

Technikai kiegyenlítés

Figyelem! A Kiegyenlítések/Új adat gomb hatására létrehozott nem könyvelendő típusú technikai kiegyenlítések rögzítése csak a pénzügyi analitikára van hatással. Mivel ezek a főkönyvbe nem kerülnek rögzítésre, átgondolatlan használatuk eltéréseket okozhat az analitika és a főkönyv között.

Csatolmányok

A Csatolmányok fülön bármilyen melléklet csatolható, például a számla  szkennelt változata, a rendszer általános működési elvei szerint.

Megjegyzések

A Megjegyzések fülön bármilyen kiegészítő információ rögzíthető a bizonylathoz kapcsolódóan.

Print Friendly, PDF & Email
Top